Unde-i miliardul? În ultimele două luni au fost rambursate doar 20 milioane lei

shadow
Miercuri, 13.11.2019 10:11   920
Până la 31 octombrie 2019, rambursările totale cumulative la creditul de urgență acordat de Banca Naţională a Moldovei celor trei bănci falite în lichidare (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială) a constituit 2.368,4 milioane lei, anunţă BNM.

Potrivit BNM, anul trecut, la aceeași dată suma respectivă a fost de 1.713,4 milioane lei. Altfel spus într-un an au fost rambursate circa 655 milioane lei.

330.000 lei pe zi

O cifră aparent destul de mare, dar ea se datorează nu recuperării banilor din frauda bancară, ci mai degrabă vânzării la finele lunii martie 2019, a pachetului de 63,9% de acţiuni a Moldindconbank, deţinute anterior de un grup de companii şi persoane afiliate afaceristului Veaceslav Platon şi sechestrate de către procurori.

În realitate în ultimele luni se atestă încetinirea abruptă a procesului de rambursare a celor aproape 13 miliarde de lei acordate de BNM, sub garanţia Guvernului, pentru salvarea celor trei bănci în noiembrie 2014 şi martie 2015.

Datele Ministerului Finanţelor arată însă că în lunile septembrie-octombrie 2019, au fost rambursate doar 20 de milioane lei, sau ceva mai mult de 330.000 lei pe zi.

Cu aşa viteză creditul de urgenţă nu va fi rambursat nici în 100 de ani.

Advertisement

Pentru comparaţie, în iulie-august cifra a fost de 2,5 ori mai mare - 48 milioane lei, sau câte 800.000 lei pe zi.

Cauza de bază pentru o astfel de încetinire este faptul că de la cele trei bănci nu mai este ce vinde, iar activele rămase nu se bucură de căutare sau preţul este de zeci de ori mai mic decât a fost inclus în bilanţurile băncilor.

În plus, nici organele de anchetă nu dau dovadă de mare abnegaţie în recuperarea banilor din furtul miliardului, atât în ţară cât şi peste hotare.

Sechestrele puse pe active de peste un miliard de lei, care ar fi aparţinut lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor şi a unor companii şi persoane afiliate, nu semnifică că în scurt timp se vor transforma în bani care să ajungă la Ministerul Finanţelor şi BNM.

Proces supravegheat de Banca Naţională

Mai adăugăm că BNM susţine că procesul de lichidare a celor trei bănci "este supravegheat de Banca Națională, care urmărește ca acestea să valorifice activele disponibile în termene restrânse și să obțină contravaloarea lor maximă".

Totodată, BNM spune că manifestă "deschidere maximă în conlucrarea cu organele de anchetă oferind materialele necesare pentru investigarea circumstanțelor aferente fraudei bancare, în susținerea mersului anchetei, ale căror rezultate se așteaptă".

"Astfel, BNM sprijină efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase și de tragere la răspundere a persoanelor vinovate", se precizează într-un comunicat.

Mai adăugăm că, în luna octombrie 2019, Ministerul Finanţelor a răscumpărat Valori Mobiliare de Stat (VMS) emise pentru executarea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat în sumă de 230 milioane lei.

În consecinţă, datoria pentru (VMS) emise pentru executarea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat s-a diminuat de la 13,08 miliarde lei la 12,85 miliarde lei.Oportunitati