De ce a fost demis Guvernul condus de Maia Sandu

shadow
Miercuri, 13.11.2019 07:24   3798
La doar cinci luni de mandat, Cabinetul de miniștri condus de premierul Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie 2019, prin moțiune de cenzură. Pentru demiterea executivului au votat 63 de deputați socialiști și democrați, în timp ce cei din Partidul ŞOR s-au abținut.

Înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură, premierul Maia Sandu a ținut un discurs în fața deputaților, în care a trecut în revistă realizările cabinetului de miniștri în cele cinci luni de activitate și a făcut o sinteză a situației politice create. Ea le-a cerut deputaților să fie corecți în decizii și să nu judece acțiunile executivului prin prisma unor interese înguste.

Teama de un guvern care acționează

Şeful guvernului a specificat că moțiunea depusă de PSRM se bazează pe informații eronate, iar situația economică din țară nu s-a înrăutățit în ultima perioadă. „Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție”, a opinat Maia Sandu.

„Ne-am apucat de lucru imediat și am îndeplinit în două luni toate angajamentele de finanțare externă pe care precedenții nu le-au îndeplinit în 3 ani. Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste două miliarde de lei. Acești bani au fost acordați de partenerii internaționali pentru cetățenii Moldovei, cu încredere că guvernul îi va administra corect și transparent”, a declarat premierul.

Maia Sandu a adăugat că, dacă executivul va fi demis, ar putea fi oprite finanțările promise de partenerii de dezvoltare. „Ați fi preferat un guvern docil, orb la scheme. Vă sperie un guvern care acționează, de ce ați vrea să scăpați de noi? Nu v-ați săturat de scheme? Nu va place justiția liberală, ci preferați averile”, a conchis Sandu.

Totodată premierul a susținut că moțiunea de cenzură înaintată de socialiști a apărut din frica de un Procuror General independent.

"Veți da lor socoteală pentru votul de azi!"

"O moțiune de cenzură apărută din frica de un Guvern care livrează rezultate. Domnilor deputați, poate e timpul să luați decizii pornind de la interesul celor care v-au votat? Astăzi sunteți liberi. Nimeni nu stă cu dosare deasupra voastră, cu amenințări, cu șantaj.

Voi vă decideți viitorul. Dar votul de azi nu e numai despre voi. Votul de azi e, în primul rând, despre cetățenii Republicii Moldova și despre viitorul lor. Credeți că Igor Dodon poate rezolva probleme ce țin de energetică și aprovizionarea cu gaze naturale la Kiev? Credeți că un Guvern minoritar votat de socialiști va obține sprijinul României pe proiectele sociale și de infrastructură? Credeți că Uniunea Europeană va aplauda votul vostru de azi în Parlament? Gândiți-vă la cetățeni, domnilor deputați. Gândiți-vă și la alegătorii voștri care nu pentru asta v-au votat. Veți da lor socoteală pentru votul de azi", a conchis premierul.

"Alegerile anticipate sunt inevitabile"

După discursul prim-ministrei, timp de o oră deputații au adresat mai multe întrebări ce țin de activitatea Guvernului. Iar ulterior, reprezentanții fracțiunilor parlamentare au ținut discursuri de la tribuna principală a Parlamentului.

"Noi credem că alegerile anticipate sunt inevitabile și vor avea loc foarte curând. Nu ne implicăm în jocurile politice, de aceea ne abținem de la votarea acestui proiect", a declarat Denis Ulanov, de la Partidul ȘOR.

Plahotniuc este în capul vostru

În schimb fostul premier Pavel Filip, în prezent lider PDM, a reluat afirmațiile mai vechi precum că acest Guvern va intra în istorie, ca unul care timp de cinci luni nu a venit cu niciun proiect pentru oameni.

Advertisement

"Din contra, din răzbunare, ați anulat sau ați trunchiat proiectele inițiate anterior de PDM – Drumuri bune, tichetele de masă, Prima casă ș.a. V-ați speriat că oamenii cer acțiuni concrete, dar voi nu le puteți oferi. Vă lăudați că ați deconspirat scheme. De când ați venit, tot vă lăudați și vorbiți că deconspirați scheme de milioane. Dacă le-ați deconspirat, de ce miliardele sunt bani împrumutați de la parteneri și nu de la întreprinderile de stat? Fie schemele continuă, fie ne mințiți," a spus Filip.

Totodată el a declarat că acest pas s-ar datora faptului că Guvernul condus de Maia Sandu s-ar fi speriat de problemele cu care se confruntă țara.

"Ați găsit această modalitatea elegantă de a pleca de la Guvern – ați dat de greu. Această variantă teribilistă este ridicolă, un act disperat ca să reveniți în stradă. Nu știți să activați împotrivă, ci contra. Ați rămas captivi propriilor frustrări. Nu puteți să activați fără Plahotniuc. Plahotniuc este în capul vostru", a conchis liderul PDM. Filip a mai susținut că decizia Executivului ar fi un început de campanie pentru alegerile prezidențiale pentru Maia Sandu.

Moștenirea foarte proastă și căpitanul Plahotniuc

Deputatul Igor Grosu, unul din liderii Partidului PAS, i-a replicat lui Filip cu moștenirea foarte proastă lăsată Guvernului condus de Maia Sandu, în pofida căreia a reușit să-și onoreze toate angajamentele față de cetățeni. 

„Noi am reușit și aceasta a trezit nemulțumirea. Dle Filip, căpitanul dvs (Plahotniuc n.r.) ca un fricos v-a lăsat cu ochii în soare, a luat avionul și v-a lăsat. Pe noi, căpitanul nu ne-a trădat. Căpitanul nostru a rămas cu cetățenii. Noi am fost cinstiți la putere, dar și în opoziție. Concursul de la Curtea Constituțională a fost o trișare, la CNA o altă trișare, iar acum altă. Vrem să aducem un procuror general, care să respecte legea. Noi o să luptăm mai departe, indiferent dacă rămânem la guvernare sau trecem în opoziție, dar voi mai aveți o șansă”, a afirmat Igor Grosu.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, care este și unul din liderii Platformei DA, și-a exprimat regretul că nu s-a acționat mai dur pentru a reforma justiția.

"Regret că n-am reușit să conving colegii să mergem fără mănuși albe în curățarea sistemului, mai ales justiția. Noi am decis să fim mai catolici ca Papa de la Roma, cu CV-uri pe 5 pagini, cu concursuri. Unde am ajuns? Mă mir că Gurin sau Zubco n-au ajuns selectați la Procuratura Generală... Am atins linia roșie la funcția de procuror general, de unde Plahotniuc a început cândva capturarea statului... Nicio reformă nu va avea efect scontat, dacă nu va avea loc reforma justiției. Dacă am comis greșeli, ele pot fi corectate. Dar nu cred că ceea ce faceți voi poate fi reparat în curând", a afirmat Slusari.

Grindina și accidentele lui Ţîrdea

Deputatul socialist Bogdat Tîrdea a ținut un discurs acid și presărat cu cifre care se bat cap în cap, și cu afirmații critice la adresa Guvernului Maia Sandu, susținând că el are "succese doar în facebook".

"Să le luăm pe puncte... Ministerul Agriculturii se face vinovat că multă producție agricolă a rămas anul acesta pe câmpuri, deorece nu a găsit piață de desfacere. În iulie, grindina a distrus 90 la sută din roadă în nordul și sudul țării. Ministerul nu a oferit un leu. În consecință, în iulie-august prețurile la legume și fructe au crescut cu 20-30 la sută, inclusiv la roșii - 80 la sută, cartofi - 60 la sută, fructe - 20-30 la sută", a spus Ţîrdea.

Deputatul l-a acuzat și pe Ministrul Economiei că nu a făcut nimic pentru rezolvarea aprovizionării cu gaze naturale și că a blocat exporturile spre Rusia, deoarece nu a vrut să soluționeze cu rușii problema autorizațiilor de transport.

Cât despre activitatea Ministerului Afacerilor Interne, Ţîrdea a susținut că în zece luni ale acestui an se atestă "creșterea infracțiunilor excepțional de grave cu 17 la sută, deosebit de grave - cu 9,8 la sută, a violurilor - cu 63 la sută, a tâlhăriilor - cu 57 la sută, contra autorităților publice - cu 75 la sută, comise de grupuri organizate, criminale - cu 85 la sută și, în final, accidentele rutiere cu persoane traumatizate au crescut cu 1500 la sută".

"Zero arestări, zero reîntoarceri a activelor furate - aeroport, miliardul, Air Moldova, Tutun CTC etc.", a precizat Bogdan Țîrdea, care în schimb l-a lăudat pe Dodon pentru inițiativele sociale.

Ţicu și tribuna

Ulterior, după ce reprezentanții fracțiunilor au ținut discursuri, deputatul Octavian Țâcu a insistat să i se ofere cuvântul, iar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, deputatul a mers la tribună tocmai în momentul când Maia Sandu urma să țină un discurs de încheiere.

„Cum e posibil ca cinci județe din România, fiecare în parte să fie mai bogat ca Republica Moldova? Într-o țară, în care nu mai sunt oameni, se vinde tot, se fură miliarde. Eu am venit în blocul ACUM ca o voce unionistă. Eu vă invit să dați dovadă de responsabilitate în acest moment și să lăsați acest Guvern în picioare, dar dacă nu-l lăsați în picioare, să aveți o viziune despre ce veți face mai departe”.

Dodon recunoaște că demisia Guvernului era inevitabilă

După votarea moțiunii de cenzură, Maia Sandu, alături de toți miniștri, a ieșit în fața oamenilor adunați în fața Parlamentului ca să susțină miniștrii demiși. Maia Sandu a postat și un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Ulterior președintele Igor Dodon a recunoscut, în cadrul unei emisiuni la postul Moldova 1, că dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi picat pentru inițiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, "atunci executivul oricum ar fi plecat pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalității, pentru probleme în economie".

"Totul era deja pregătit", a afirmat Igor Dodon, care a susținut că soluția erau schimbările în componența Guvernului.

Menționăm că, pe parcursul celor 28 de ani de independență, trei guverne au căzut în urma votului de neîncredere: în noiembrie 1999 - Cabinetul condus de premierul Ion Sturza, în martie 2013 - Guvernul condus de Vlad Filat și în octombrie 2015 - Guvernul condus de Valeriu Streleț.Oportunitati