Boom investițional? Valoarea tranzacțiilor cu implicarea investitorilor străini a crescut de 15 ori

shadow
Miercuri, 13.11.2019 06:42   1356

În trimestrului III al anului 2019 cu implicarea nerezidenților au fost efectuate 39 tranzacții, dintre care 22 tranzacții de cumpărare, 8 tranzacții de vânzare și 9 tranzacții de donații/moșteniri, valoarea totală a tranzacțiilor a constituit 3,76 miliarde de lei, potrivit unui raport al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Astfel dacă numărul tranzacțiilor s-a diminuat de aproape cinci ori, valoarea lor s-a majorat de peste 15 ori, arată datele CNPF.

Creșterea atât de spectaculoasă are o explicație simplă: tranzacțiile de preluare a acțiunilor deținute la Mobiasbanca, în urma cărora grupul Societe Generale din Franța și BRD din România au vândut peste 96% din capitalul acestei instituții financiare grupului OTP din Ungaria.

Advertisement

Datele CNPF arată că pe parcursul trimestrului III din 2019, de către nerezidenți s-au efectuat 9 tranzacții cu acțiunile emise de către bănci în valoare totală de 2,95 miliarde lei, ceea ce constituie 78,45% din volumul total al tranzacțiilor efectuate pe piața secundară cu implicarea investitorilor străini.

O contribuție semnificativă la creșterea valorii tranzacțiilor a avut-o și vânzarea activelor grupului Gas Natural Fenosa, preluate de către un grup de investitori print intermediul unei companii cipriote de la spaniolii de la Naturgy.

Potrivit CNPF, pe parcursul trimestrului III 2019 cele mai semnificative tranzacții au fost efectuate de către nerezidenții din Franța, Ungaria, Cipru, Spania, România și Emiratele Arabe Unite.Oportunitati