Boom investiţional? Valoarea tranzacţiilor cu implicarea investitorilor străini a crescut de 15 ori

shadow
Miercuri, 13.11.2019 06:42   880

În trimestrului III al anului 2019 cu implicarea nerezidenţilor au fost efectuate 39 tranzacţii, dintre care 22 tranzacţii de cumpărare, 8 tranzacţii de vânzare și 9 tranzacții de donații/moșteniri, valoarea totală a tranzacţiilor a constituit 3,76 miliarde de lei, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).

Astfel dacă numărul tranzacţiilor s-a diminuat de aproape cinci ori, valoarea lor s-a majorat de peste 15 ori, arată datele CNPF.

Creşterea atât de spectaculoasă are o explicaţie simplă: tranzacţiile de preluare a acţiunilor deţinute la Mobiasbanca, în urma cărora grupul Societe Generale din Franţa şi BRD din România au vândut peste 96% din capitalul acestei instituţii financiare grupului OTP din Ungaria.

Advertisement

Datele CNPF arată că pe parcursul trimestrului III din 2019, de către nerezidenți s-au efectuat 9 tranzacții cu acțiunile emise de către bănci în valoare totală de 2,95 miliarde lei, ceea ce constituie 78,45% din volumul total al tranzacţiilor efectuate pe piaţa secundară cu implicarea investitorilor străini.

O contribuţie semnificativă la creşterea valorii tranzacţiilor a avut-o şi vânzarea activelor grupului Gas Natural Fenosa, preluate de către un grup de investitori print intermediul unei companii cipriote de la spaniolii de la Naturgy.

Potrivit CNPF, pe parcursul trimestrului III 2019 cele mai semnificative tranzacţii au fost efectuate de către nerezidenții din Franța, Ungaria, Cipru, Spania, România și Emiratele Arabe Unite.Oportunitati