Lista firmelor din Belarus ce pot livra cartofi neinfectați cu bacteria putregaiului

shadow
Luni, 11.11.2019 08:30   938
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a recepționat și publicat o listă a producătorilor de cartofi alimentari din Belarus, care conform monitorizării în perioada de vegetație și analizelor de laborator petrecute în laboratoarele din această țară, se consideră liberi de bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, adică putregaiul inelar al tuberculilor.

Potrivit ANSA, lista companiilor ce aduc în Moldova cartofi infectați cu bacteria ce provoacă putregaiul inelar al tuberculilor, a fost alcătuită în urma conlucrării cu autoritățile fitosanitare din Belarus. 

Putregaiul adus din Belarus

Totodată în urma controlului întărit realizat de ANSA în perioada 12 septembrie - 8 noiembrie 2019 a cartofilor importați din roada anului 2019, cu prelevare de probe în Posturile de inspecție la frontieră, sa depistat prezența bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus.

Producătorii loturilor infectați sunt înserați cu roșu în Listă prezentată de partea belorusă.

Advertisement

ANSA susține că va continua prelevarea de probe de la toate loturile de cartofi importați și își rezervă dreptul de a exclude din Listă producătorii la care va fi depistată bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.

Menționăm că bacteria este transmisă de la un an la altul prin intermediul tuberculilor bolnavi, iar atacul este amplificat dacă se practică secționarea tuberculilor mari înainte de plantare. Testele experimentale au dovedit că și gândacul din Colorado, cicadele sau păduchele de frunză pot să transmită bacteria.

Controalele mai stricte au scumpit cartofii?

Anterior ANSA a fost acuzată de Consiliului Concurenței că a provocat, prin acțiunile sale, scumpirea cu 82% a cartofilor în aprilie-mai 2019. Concluzia autorității era că ANSA „a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus, și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import”.

"Ca urmare a acțiunilor ANSA”, pe piață a apărut un deficit de cartofi, explica Consiliul Concurenței.

Republica Moldova consumă anual circa 260.000-300.000 de tone de cartofi, dar produce ceva mai mult de 200.000 de tone. În consecință anul trecut, Moldova a importat 54.000 de tone de cartofi, în special material săditor, dar și pentru consum.Oportunitati