Bancher: Ţopii vor să preia una dintre cele mai mari bănci. Viorel Ţopa: nu este adevărat

shadow
Luni, 11.11.2019 07:08   8043
De câteva luni, în mediul bancar circulă informația precum că oamenii de afaceri Viorel și Victor Ţopa, care de aproape 10 ani se află în Germania, ar intenționa să revină în Republica Moldova și să preia o importantă bancă.

Mai mult! Informația este vehiculată neoficial chiar de responsabili din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care spun că aceasta s-ar face cu suportul unor forțe politice, iar ținta nu ar fi o bancă mică, ci chiar Moldindconbank, a doua ca mărime instituție financiară din Moldova.

Viorel și Victor Ţopa nu au planuri de a prelua bănci

Viorel Ţopa s-a arătat surprins de informație. „Aceasta nu corespunde adevărului! Nu am asemenea intenții sau planuri. Dar nici bănci neputrede nu prea există pe piață. Nu-i așa?”, ne-a răspuns cu o întrebare omul de afaceri.

Totodată, el a susținut că nu ar exista doritori de a se implica în ceva „hiper-super-arhi-problematic”. „Eu, l-a sigur, că nu sunt. Toată viața vom asista la razborci acolo și nu numai acolo!”, a adăugat Viorel Ţopa.

Am încercat să luăm legătura și cu Victor Ţopa, tot prin intermediul lui Viorel. Acesta s-ar fi arătat mirat de întrebare. „Victor nu are asemenea intenții!”, ne-a răspuns Viorel. 

De notat că cei doi oameni de afaceri așteaptă verdictul CtEDO, unde ei s-au plâns pe abuzurile comise de organele de anchetă și justiția din Moldova.

În cererile depuse la CtEDO, Victor Țopa și Viorel Țopa se plâng că au fost victime ale unui atac raider, fiind deposedați ilegal de acțiunile de la Victoriabank. Ei au fost condamnați în 2011 de justiția moldovenească la zece, și, respectiv, opt ani de închisoare. 

Ce bănci sunt de vânzare

În prezent, pe piață au fost și sunt de vânzare pachete de control doar la două mici bănci: Energbank și Fincombank. Informația a fost prezentată zilele trecute chiar de BNM.

De exemplu, din 9 august și până pe 5 noiembrie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei a fost de vânzare pachetul de 36,1% de la Fincombank, care anterior a aparținut lui Oleg Voronin, feciorul lui Vladimir Voronin.

Sursa: bnm.md

BNM a suspendat, pe 11 ianuarie 2019, drepturile grupului de acționari care dețineau 36,15% din acțiuni (în spatele cărora se afla Oleg Voronin) și acționau concertat, fără a avea permisiunea prealabilă a BNM.

Advertisement

Voronin a fost impus să le vândă, dar așa și nu a găsit un investitor. 

Cel mai probabil că va urma o nouă rundă de vânzare a acțiunilor, ce va dura alte trei luni. Poate atunci se va găsi un cumpărător. 

În cazul Energbank, în perioada martie 2018 – septembrie 2019, BNM a suspendat drepturile unor acționari care dețineau în total 81,03% din acțiuni, inclusiv și pachetul de circa 10% deținut de grupul Fenosa din Moldova, dar și cele ale unor afaceriști și interpuși din paradisuri fiscale.

La începutul lunii ianuarie 2019, BNM a fost nevoită să intervină mai dur și a dispus aplicarea măsurilor de intervenție timpurie, desemnând administratori temporari la Energbank.

Totodată, BNM a obligat deținătorii a 56,5% din acțiuni să înstrăineze acțiunile. La fel s-a procedat ulterior și în cazul altor acționari.

Cumpărători nu s-au găsit, așa că acțiunile au fost anulate și au fost emise noi acțiuni, în același număr și de aceeași clasă. Noile acțiuni au fost expuse la vânzare pe un termen de 3 luni, dar nu și-au găsit cumpărător.

Pachete mici de acțiuni ale Energbank sunt și acum de vânzare la Bursă. E vorba de trei pachete mici, în total peste 10% din capital, care sunt de vânzare până pe 22 noiembrie 2019.

În plus, unii acționari sunt în litigiu cu BNM pe acest caz, așa că până la venirea unui investitor la Energbank mai este mult timp. Din cele publicate de BNM, dar și din evoluțiile de la Bursă putem constata că nu există un interes pentru preluarea celor două mici bănci. 

Ce se întâmplă cu Moldindconbank

Nu este la fel în cazul Moldindconbank. Problema este că acolo deja este un investitor: grupul bulgar Doverie, care pe 19 martie 2019 a achiziționat 63.89% din acțiunile Moldindconbank, iar pe 14 iunie 2019 - încă 13,73% și, astfel, deține în prezent 77,62% din capitalul Moldindconbank.

Sursa: bnm.md

Cu toate acestea, noul acționar nu a intrat de facto în gestiunea băncii și are doar doi manageri din cei cinci și nici un membru în Consiliul de administrație al instituției financiare.

În plus, pe 20 octombrie 2019, Comitetul executiv al BNM a decis prelungirea cu încă trei luni, până pe 20 ianuarie 2020, a mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank.

Autoritatea bancară precizează că administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii, instituită anterior (acum trei ani) la Moldindconbank. Astfel, funcția de administrator temporar și președinte la Moldindconbank este exercitată în continuare de Victor Cibotaru, iar Consiliul băncii este condus de Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei.

La mijloc ar fi procedurile de verificare de către BNM a noilor membri ai Consiliului Băncii, aleși la finele lunii iunie de acționari, dar și alte elemente mai nou apărute. 

Surse din mediul bancar susțin că procesul de preluare reală a Moldindconbank de către grupul Doverie ar putea fi blocat, ba chiar inversat. Adică tranzacțiile de cumpărare a acțiunilor Moldindconbank ar putea fi anulate, iar procesul de vânzare reluat.

Așa-ceva pare incredibil. Mai ales că vânzarea acțiunilor MICB a fost unul din angajamentele Guvernului și BNM în cadrul memorandumului cu FMI. Altfel spus un asemenea pas ar putea avea repercusiuni în relațiile cu finanțatorii externi.

Dar, surse din cadrul organelor de anchetă și din Parlament spun că ar exista probe concludente, care ar arăta implicarea MICB în anumite tranzacții suspecte (cazurile Moldasig și Air Moldova) și că procesul de vânzare a acestei bănci a fost viciat cu complicitatea unor responsabili de la BNM.

Nu întâmplător se clatină fotoliul și sub doi viceguvernatori: Ion Sturzu și Aureliu Cincilei. Ultimul a condus MICB până la finele lunii decembrie 2018.

Ce va urma e greu de spus, dar evenimentele din ultimii 10 ani au arătat că în Republica Moldova totul e posibil. Mai ales în condițiile actualei crize politice de la Chișinău.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

 Oportunitati