Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 4 – 10 noiembrie 2019

shadow
Duminică, 10.11.2019 07:58   680
Tranșa de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro, a ajuns în Moldova. Perchezițiile și reţinerile continuă. Cine controlează piața publicității TV din Moldova? Vor ajunge pe conturile 500 de milioane de dolari pe conturile lui Stati?

Republica Moldova a recepționat prima tranșă de asistență macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro din partea, potrivit Ministerului Finanțelor. Ploaie de bani peste Moldova?

Creșterea salariilor pentru anumite categorii de angajați din sectorul bugetar a fost declarată de ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, prioritate a actualului Guvern. Cine va beneficia de majorări de salarii de la 1 ianuarie 2020?

La începutul lunii octombrie 2019, numărul total al beneficiarilor de pensii stabilite conform legislației naționale, a căror cuantum este de până la 1.500 lei inclusiv, constituia 334.171 persoane. Reforma pensiilor: peste 50% din pensionari primesc pensii mai mici decât minimul de existență.

803 cetățeni ai Republicii Moldova, care au lucrat legal pe teritoriul statelor-părți la acorduri internaționale şi domiciliază în Moldova, primesc pensii ale statelor străine. A se vedea detaliile oferite de Casa Naţională de Asigurări Sociale.

În şedinţa Comisiei mixte moldo-ruse, a fost discutată situația actuală în domeniul transportului de mărfuri și persoane între state. Ruşii rămân neclintiţi și vor oferi doar 500 de autorizații pentru transportatorii din Moldova.

***

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei Moldovei în 2019 şi a menţinut prognoza privind PIB-ului în 2020. A se vedea detalii privind raportul publicat de BERD.

În anul 2019 economia din Moldovei va înregistra o creștere de 4,7%, potrivit Institutului de studii economice din Viena. A se vedea detalii privind estimările de creştere economică a Moldovei, în contextul a 23 de ţări europene.

***

Republica Moldova ar putea introduce principiul taxării inverse la plata taxei pe valoarea adăugată: TVA ar putea fi achitată în mod prioritar bugetului pentru proprietatea gajată, ipotecată, sechestrată sau pentru bunurile întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate. A se prevedea detalii privind schimbările radicale în domeniul TVA.

***

Consiliul Concurenței a anunțat despre finalizarea investigației pe piața comercializării spațiului publicitar al posturilor de televiziune, inițiată la începutul anului 2018. Cine controlează piața publicității TV din Moldova?

***

Timp de două luni cererea de chemare în judecată a Agenţiei Proprietății Publice, prin care s-a solicitat recunoașterea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, nu a fost pusă pe rol.

Advertisement

A se vedea detalii privind sabotarea dosarul Avia Invest de către judecători.

***

Procurorii și ofițerii CNA au desfășurat percheziții la domiciliul și locul de muncă al unui judecător al Curții Supreme de Justiție. A se vedea detalii privind perchezițiile și arestul judecătorului Oleg Sternioală.

Procuratura efectuează percheziții la Moldovatransgaz, companie ce asigură transportul şi tranzitul de gaze ruseşti în şi prin Republica Moldova. Ce caută procurorii la Moldovatransgaz şi alte companii?

Ofițeri și procurori au descins cu percheziții pe mai multe adrese din Chișinău. A se vedea detalii privind percheziţii în dosarul licitaţiei de achiziţie a 31 de autobuze pentru Chişinău.

În urma a 15 percheziții desfășurate la Chișinău, reprezentanții Procuraturii au descoperit peste 300 de tone de pește contaminat cu paraziți. A se vedea detalii privind dosarul peștelui contaminat.

Avocatul Ion Dorogoi a fost reţinut într-un dosar de spălare de bani şi sustragere în proporţii deosebit de mari, după ce s-a predat benevol organelor de drept. Avocatul este reţinut pentru atac raider?

***

Comisia Națională a Pieței Financiare a obligat companiile de asigurări, care sunt emitente de certificate „Carte Verde”, să efectueze auditul extern privind evaluarea activelor și pasivelor. Care sunt motivele auditului extern?

Comisia Națională a Pieței Financiare a decis: doar cinci mari companii de audit vor putea face audit la companiile de asigurări, care au dreptul de a emite "Carte Verde". Care sunt firmele care vor efectua auditul?

***

Operatorii de telefonie mobilă au fost obligaţi de către Ministerul Apărării să-şi demonteze antenele, care au fost amplasate pe clădirile administrate de Minister. A se vedea detalii privind „războiul în instanţe” între operatorii de telefonie mobilă şi Ministerul Apărării.

***

Guvernatorul băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics, a compărut în faţa instanței de judecată în primul proces în care este acuzat un membru al Consiliului Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene. A se vedea detalii privind dosarul bancherului, care ar fi facilitat Laundromatul.

Autoritățile kazahe ar fi gata să ajungă la o înțelegere cu miliardarul moldovean Anatolie Stati. Va achita Kazahstanul despăgubiri de jumătate de miliard de dolari lui Anatolie Stati?

***

În cadrul unei tranzacţii la Bursa de Valori a Moldovei, au fost vândute acţiuni ale Moldova Agroindbank, în valoare de circa 3,49 milioane lei. A se vedea detalii privind tranzacția cu acţiunile cele mai mari bănci din Moldova.

***

Politicile care vizează îmbunătățirea competitivității nu ar trebui să facă compromisuri cu privire la obiectivele de dezvoltare durabilă, se arată într-un raport al Centrului Expert-Grup. De ce Moldova se confruntă cu un deficit acut de investiții?

21 de reforme sunt necesare pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri şi a-i convinge pe străini să investească în ţara noastră, se arată într-un studiu făcut public de către Echipa Economică Germană în Moldova şi Asociaţia Businessului European din Republica Moldova. A se vedea detalii despre cele 21 de reforme necesare pentru îmbunătățirea climatului de afaceri şi atragerea investiţiilor.

***

László Diósi, CEO al Mobiasbanca - OTP Group, este noul președinte al Asociației Businessului European din Republica Moldova. A se vedea detalii privind prioritățile de activitate ale noului președinte.

La ediția din 2019 a forumului „Moldova Business Week” sunt așteptaţi peste 1500 de antreprenori din țară și de peste hotare. A se vedea detalii privind agenda „Moldova Business Week” din 13-16 noiembrie 2019.

***

Compania Bemol Retail SRL își exprimă îngrijorarea cu privire la anumite informații distribuite în presă. A se vedea detalii privind reacția companiei Bemol.

***
Teme:

Oportunitati