Cele 21 de reforme pentru a îmbunătăți climatul de afaceri și atrage investiții

shadow
Sâmbătă, 09.11.2019 08:09   1161
21 de reforme sunt necesare pentru a îmbunătăți climatul de afaceri și a-i convinge pe străini să investească în țara noastră, se arată într-un studiu făcut public de către Echipa Economică Germană în Moldova și Asociația Businessului European din Republica Moldova.

Fiecare din cele 21 propuneri de reformare, descrisă în studiu, cuprinde informații clare ce vizează o problemă concretă cu care se confruntă companiile, precum și soluția ce urmează a fi implementată de instituția guvernamentală responsabilă.

Prioritățile mediului de afaceri

Potrivit studiului, printre primele patru intervenții ar trebui să vizeze simplificarea cerințelor privind depunerea facturilor fiscale de către agenții economici, anularea actului de predare-primire a lucrărilor efectuate în cadrul procedurilor fiscale, acceptarea certificatelor emise de statele Uniunii Europene la importul de bunuri și echipamente și includerea serviciilor comerciale artizanale în programul fiscal ce reglementează activitățile permanente.

Totodată, au fost identificate alte două reforme necesare, pentru a încuraja și dezvolta domeniul investițiilor. Este vorba despre crearea unui registru public al societăților aflate în insolvență și îmbunătățirea managementului terenurilor agricole.

Advertisement

În plus se cere perfecționarea Codului Muncii, dar și eliminarea utilizării patentei pentru comercianți, pentru că aceasta promovează concurența neloială și încurajează vânzarea mărfurilor de contrabandă. În loc ar urma să fie așa zisa activitate independentă.

Potrivit autorilor studiului, punerea în aplicare de către autorități a acestor propuneri va ajuta Republica Moldova să atragă mai multe investiții și să înregistreze o creștere economică mai dinamică.

4D: De-conspirare, Demonopolizare, De-etatizare și Dezvoltare

”Provocările cu care se confruntă noul Guvern sunt majore în intenția sa sinceră de a moderniza și a integra Republica Moldova în UE. În ceea ce privește crearea unor condiții favorabile mediului de afaceri, este extrem de important echilibrarea strategiilor pe termen lung orientate spre asigurarea certitudinii, justiției echitabile cu inițiative pe termen scurt și „de curățare” a diferitelor scheme în întreprinderile de stat”, a spus Jose Luis Gomez Pascual, Vicepreședintele EBA Moldova și șef al gupului Fenosa în Moldova.

”Studiul pe care l-am realizat abordează deficiențele în climatul de afaceri a Republicii Moldova și vine cu propuneri de reformă concrete și ușor de implementat. Punerea în aplicare a acestor propuneri va ajuta Republica Moldova să atragă mai multe investiții și să înregistreze o creștere economică mai dinamică, precum și să realizeze strategia Guvernamentală axată pe 4-D (De-conspirare, Demonopolizare, De-etatizare și Dezvoltare)” au menționat David Saha și Woldemar Walter, GET Moldova.Oportunitati