Cine controlează piața publicității de televiziune din Moldova

shadow
Sâmbătă, 09.11.2019 06:32   2097
Consiliul Concurenței anunță despre faptul că a finalizat investigația pe piața comercializării spațiului publicitar al posturilor de televiziune, inițiată la începutul anului 2018.

Potrivit autorității, ea va remite părților implicate raportul de investigație asupra cazului inițiat prin dispoziția Plenului Consiliului Concurenței, la plângerea a 4 posturi de televiziune, privind o înţelegere de cartel între două case de vânzări de publicitate controlate de democraţi şi socialişti.

Piaţa de publicitate TV controlată de firme afiliate lui Dodon şi Plahotniuc

Este vorba despre sesizarea depusă la mijlocul lunii ianuarie 2018, de „TV Comunicații-Grup” SRL (RTR-Moldova), „Pro Digital” SRL (Pro TV), „Media Alternativă” AO (TV 8) și „Reforma Art” SRL (Jurnal TV), cu privire la presupusele acțiuni anticoncurențiale ale caselor de vânzări „Casa Media Corp” SRL și „Exlcusiv Sales House” SRL pe piața comercializării spațiului publicitar al posturilor de televiziune.

Reclamanții au indicat că cele două companii de publicitate, controlate direct sau indirect de persoane afiliate lui Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, oferă reduceri suplimentare de până la 44% clienţilor care plasează publicitate exclusiv prin intermediul lor.

Citiţi şi:

Studiu: Piața publicității în Moldova rămâne a fi dominată de imperiul lui Plahotniuc

Bugetele erau împărţite în proporţie de 80% (Casa Media) şi 20% (Exclusiv Sales House). Clienţii care refuzau aceste condiţii nu beneficiau de reduceri, şi, respectiv, erau nevoiţi să plătească practic de doua ori mai mult pentru publicitate.

La plângerea adresată Consiliului Concurenţei, posturile reclamante au anexat şi un extras din monitorizarea consumului de publicitate TV în Moldova în perioada 8-14 ianuarie 2018. Datele din monitorizare arătau că existau deja 10 companii care consumă publicitate în exclusivitate pe posturile de televiziune vândute de cele doua case de vânzări, conform înţelegerii de cartel.

Reclamanţii au cerut Consiliului Concurenţei să verifice această situaţie, să constate încălcarea şi să interzică celor doua companii să abuzeze de poziţia dominantă pe piată. Ultimele date arată că, împreună, Casa Media şi Exclusiv Sales House controlează aproape 75% din piaţa de publicitate TV din Moldova.

Reprezentanții Casa Media și Exclusiv Sales au negat atunci existența unor înțelegeri de cartel între cele două case de vânzări de publicitate, susţinând că ar fi nişte zvonuri.

Legea Concurentei prevede că „Sînt interzise, fără a fi necesară o decizie prealabilă în acest sens, orice acorduri între întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi, orice decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi orice practici concertate (denumite în continuare acorduri) care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrîngerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia”.

Cine deţine casele de vânzări

Menţionăm că firma Casa Media Corp SRL are un capital social de 10.000 de lei, deţinut de Dorin Pavelescu, care potrivit RISE Moldova, este un intermediar din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Advertisement

Casa Media Corp deține drepturi de a plasa publicitatea audiovizuală pentru posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, CTC Moldova, Familia Domashniy, N 4 și Ren-Moldova. Anul trecut compania a înregistrat o cifră de afaceri de circa 164,7 milioane lei, de trei ori mai mare ca în 2017, iar profitul s-a apropiat de 11 milioane lei. 

Exlcusiv Sales House SRL are un capital social de 100.000 lei deţinut de firma Exclusiv Media SRL, controlată de deputatul socialist Corneliu Furculiţă.

Exclusiv Sales House avea drepturi de a plasa publicitate la posturile de televiziune NTV Moldova (proprietar - Corneliu Furculiță), Exclusive TV și Accent TV. În 2018 această casă de vânzări a avut o cifră de afaceri de circa 40 milioane lei şi profit de un milion şi ceva de lei.

În prezent, însă, cu extinderea imperiului media afiliat socialiştilor cota aceste companii pe piaţa de publicitate va creşte considerabil. 

Piaţa media în schimbare

Totodată, după fuga lui Plahotniuc din Moldova şi plecarea de la putere a Partidului Democrat, pe piaţa media au loc schimbări importante, inclusiv cu o mică şi relativă liberalizare a pieţei de publicitate.

De exemplu, grupuri financiare şi industriale, considerate afiliate oamenilor lui Plahotniuc (Trans Oil a lui Vaja Jhashi de exemplu), au început a plasa publicitate şi la posturile TV neafiliate acestuia.

În acelaşi timp are loc o întărire a poziţiilor grupului media afiliat socialiştilor, care a preluat şi dreptul de a retransmite postul rusesc Pervîi Kanal, cu cea mai mare audienţă

Pe de altă parte, Pro TV  unul dintre cele mai importante posturi TV neafiliat grupurilor oligarhice locale, şi-a schimbat proprietarul şi, în locul Central European Media Enterprises (CME) controlat de gigantul american AT&T, a venit PPF – o companie deţinută de miliardarul ceh Petr Kellner.

Această mutare ar putea avea în viitor şi efecte şi asupra politicii editoriale. 

„Bogătașii care cumpără presă au făcut-o ca să-și apere interesele!”

Comentând cumpărarea trustului internațional de presă CME (posturi TV în Cehia, Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia şi Moldova) de către miliardarul Kellner, Ondřej Neumann, directorul Institutului pentru Jurnalistică Independentă de la Praga, se arăta îngrijorat de mutare.

Or, potrivit lui, în urma acesteia toate marile organizații de presă din Cehia au ajuns a fi controlate de cei mai bogați cehi (unul dintre ei fiind chiar premierul populist Andrej Babiš).

"Toți bogătașii care au cumpărat presă până acum au făcut-o nu ca să se ... îmbogățească, ci ca să-și apere interesele de afaceri sau propria piele; până acum în nici una din marile organizații de presă cumpărate de cei mai bogați cehi nu s-a văzut vreun efort de a numi în funcții de conducere jurnaliști de mare clasă cu reputație impecabilă și ambiții investigative. Opusul este mai degrabă adevărat, iar în multe cazuri subordonarea interesului redacțional a devenit evidentă”, constata Neumann într-un comentariu pentru portalul Hlidacipes.org.

Sursa: Media Fact Book

Mai adăugăm că Moldova are una dintre cele mai mici piețe media din regiune, cu o cifră a vânzărilor de doar 27 milioane de euro (circa 540 milioane lei) în anul 2018, potrivit unui studiu de piaţă.

Din acest volum, circa 56-60% revine televiziunilor, iar 60% din piaţa publicității TV o deţinea în 2018 compania Casa Media Corp SRL, iar 15%  Exlcusiv Sales House SRL.

Altfel spus, cifrele arată elocvent că cele două companii, dacă au avut şi au o înţelegere, controlează circa 75% din piaţa publicităţii din Moldova.

Investigarea situaţiei de pe piaţa publicităţii TV nu a fost o prioritate

Este puţin probabil ca investigaţia Consiliului Concurenţei să ducă la schimbări radicale şi la sancţiuni, care ar afecta situaţia financiară a celor două grupuri. Cel puţin evoluţiile de până acum şi alte investigaţii derulate de această autoritate, nu au dus la schimbări radicale pe alte pieţe din Moldova, unde există suspiciuni, dar şi situaţii reale de poziţie dominantă şi înţelegeri de tip cartel.

Or, de exemplu în 2015, Curtea de Conturi constata în raportul auditului performanței îndeplinirii de către Consiliul Concurenței a funcţiilor atribuite, „că în cazul a 6 cercetări utile din 10 aflate în examinare, nu au fost întreprinse acțiuni de investigare pe un termen cuprins între 6 luni și 4 ani”.

Printre cele 6 investigații utile de cercetare a pieței, în cadrul cărora nu au fost atinse progrese esențiale, Curtea de Conturi menționa şi activitățile de publicitate la televiziune, alături de cele de publicitate externă, transportul de mărfuri internaționale sub acoperirea carnetului TIR sau piaţa petrolieră.

Mai adăugăm că un proiect de modificare și completare a Legii concurenţei, elaborat de Asociația Presei Independente, prevede: instituirea unor praguri speciale pentru concentrările economice în domeniul publicității mass-media; instituirea cerințelor speciale privind autorizarea concentrărilor economice în domeniul publicității mass-media; consacrarea unor mecanisme de racordare a prevederilor Legea concurenţei cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2019.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

 Oportunitati