Cine controlează piața publicității de televiziune din Moldova

shadow
Sâmbătă, 09.11.2019 06:32   3706
Consiliul Concurenței anunță despre faptul că a finalizat investigația pe piața comercializării spațiului publicitar al posturilor de televiziune, inițiată la începutul anului 2018.

Potrivit autorității, ea va remite părților implicate raportul de investigație asupra cazului inițiat prin dispoziția Plenului Consiliului Concurenței, la plângerea a 4 posturi de televiziune, privind o înțelegere de cartel între două case de vânzări de publicitate controlate de democrați și socialiști.

Piața de publicitate TV controlată de firme afiliate lui Dodon și Plahotniuc

Este vorba despre sesizarea depusă la mijlocul lunii ianuarie 2018, de „TV Comunicații-Grup” SRL (RTR-Moldova), „Pro Digital” SRL (Pro TV), „Media Alternativă” AO (TV 8) și „Reforma Art” SRL (Jurnal TV), cu privire la presupusele acțiuni anticoncurențiale ale caselor de vânzări „Casa Media Corp” SRL și „Exlcusiv Sales House” SRL pe piața comercializării spațiului publicitar al posturilor de televiziune.

Reclamanții au indicat că cele două companii de publicitate, controlate direct sau indirect de persoane afiliate lui Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, oferă reduceri suplimentare de până la 44% clienților care plasează publicitate exclusiv prin intermediul lor.

Citiți și:

Studiu: Piața publicității în Moldova rămâne a fi dominată de imperiul lui Plahotniuc

Bugetele erau împărțite în proporție de 80% (Casa Media) și 20% (Exclusiv Sales House). Clienții care refuzau aceste condiții nu beneficiau de reduceri, și, respectiv, erau nevoiți să plătească practic de doua ori mai mult pentru publicitate.

La plângerea adresată Consiliului Concurenței, posturile reclamante au anexat și un extras din monitorizarea consumului de publicitate TV în Moldova în perioada 8-14 ianuarie 2018. Datele din monitorizare arătau că existau deja 10 companii care consumă publicitate în exclusivitate pe posturile de televiziune vândute de cele doua case de vânzări, conform înțelegerii de cartel.

Reclamanții au cerut Consiliului Concurenței să verifice această situație, să constate încălcarea și să interzică celor doua companii să abuzeze de poziția dominantă pe piată. Ultimele date arată că, împreună, Casa Media și Exclusiv Sales House controlează aproape 75% din piața de publicitate TV din Moldova.

Reprezentanții Casa Media și Exclusiv Sales au negat atunci existența unor înțelegeri de cartel între cele două case de vânzări de publicitate, susținând că ar fi niște zvonuri.

Legea Concurentei prevede că „Sînt interzise, fără a fi necesară o decizie prealabilă în acest sens, orice acorduri între întreprinderi sau asociații de întreprinderi, orice decizii ale asociațiilor de întreprinderi și orice practici concertate (denumite în continuare acorduri) care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrîngerea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia”.

Cine deține casele de vânzări

Menționăm că firma Casa Media Corp SRL are un capital social de 10.000 de lei, deținut de Dorin Pavelescu, care potrivit RISE Moldova, este un intermediar din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Advertisement

Casa Media Corp deține drepturi de a plasa publicitatea audiovizuală pentru posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, CTC Moldova, Familia Domashniy, N 4 și Ren-Moldova. Anul trecut compania a înregistrat o cifră de afaceri de circa 164,7 milioane lei, de trei ori mai mare ca în 2017, iar profitul s-a apropiat de 11 milioane lei. 

Exlcusiv Sales House SRL are un capital social de 100.000 lei deținut de firma Exclusiv Media SRL, controlată de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

Exclusiv Sales House avea drepturi de a plasa publicitate la posturile de televiziune NTV Moldova (proprietar - Corneliu Furculiță), Exclusive TV și Accent TV. În 2018 această casă de vânzări a avut o cifră de afaceri de circa 40 milioane lei și profit de un milion și ceva de lei.

În prezent, însă, cu extinderea imperiului media afiliat socialiștilor cota aceste companii pe piața de publicitate va crește considerabil. 

Piața media în schimbare

Totodată, după fuga lui Plahotniuc din Moldova și plecarea de la putere a Partidului Democrat, pe piața media au loc schimbări importante, inclusiv cu o mică și relativă liberalizare a pieței de publicitate.

De exemplu, grupuri financiare și industriale, considerate afiliate oamenilor lui Plahotniuc (Trans Oil a lui Vaja Jhashi de exemplu), au început a plasa publicitate și la posturile TV neafiliate acestuia.

În același timp are loc o întărire a pozițiilor grupului media afiliat socialiștilor, care a preluat și dreptul de a retransmite postul rusesc Pervîi Kanal, cu cea mai mare audiență

Pe de altă parte, Pro TV  unul dintre cele mai importante posturi TV neafiliat grupurilor oligarhice locale, și-a schimbat proprietarul și, în locul Central European Media Enterprises (CME) controlat de gigantul american AT&T, a venit PPF – o companie deținută de miliardarul ceh Petr Kellner.

Această mutare ar putea avea în viitor și efecte și asupra politicii editoriale. 

„Bogătașii care cumpără presă au făcut-o ca să-și apere interesele!”

Comentând cumpărarea trustului internațional de presă CME (posturi TV în Cehia, Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia și Moldova) de către miliardarul Kellner, Ondřej Neumann, directorul Institutului pentru Jurnalistică Independentă de la Praga, se arăta îngrijorat de mutare.

Or, potrivit lui, în urma acesteia toate marile organizații de presă din Cehia au ajuns a fi controlate de cei mai bogați cehi (unul dintre ei fiind chiar premierul populist Andrej Babiš).

"Toți bogătașii care au cumpărat presă până acum au făcut-o nu ca să se ... îmbogățească, ci ca să-și apere interesele de afaceri sau propria piele; până acum în nici una din marile organizații de presă cumpărate de cei mai bogați cehi nu s-a văzut vreun efort de a numi în funcții de conducere jurnaliști de mare clasă cu reputație impecabilă și ambiții investigative. Opusul este mai degrabă adevărat, iar în multe cazuri subordonarea interesului redacțional a devenit evidentă”, constata Neumann într-un comentariu pentru portalul Hlidacipes.org.

Sursa: Media Fact Book

Mai adăugăm că Moldova are una dintre cele mai mici piețe media din regiune, cu o cifră a vânzărilor de doar 27 milioane de euro (circa 540 milioane lei) în anul 2018, potrivit unui studiu de piață.

Din acest volum, circa 56-60% revine televiziunilor, iar 60% din piața publicității TV o deținea în 2018 compania Casa Media Corp SRL, iar 15%  Exlcusiv Sales House SRL.

Altfel spus, cifrele arată elocvent că cele două companii, dacă au avut și au o înțelegere, controlează circa 75% din piața publicității din Moldova.

Investigarea situației de pe piața publicității TV nu a fost o prioritate

Este puțin probabil ca investigația Consiliului Concurenței să ducă la schimbări radicale și la sancțiuni, care ar afecta situația financiară a celor două grupuri. Cel puțin evoluțiile de până acum și alte investigații derulate de această autoritate, nu au dus la schimbări radicale pe alte piețe din Moldova, unde există suspiciuni, dar și situații reale de poziție dominantă și înțelegeri de tip cartel.

Or, de exemplu în 2015, Curtea de Conturi constata în raportul auditului performanței îndeplinirii de către Consiliul Concurenței a funcțiilor atribuite, „că în cazul a 6 cercetări utile din 10 aflate în examinare, nu au fost întreprinse acțiuni de investigare pe un termen cuprins între 6 luni și 4 ani”.

Printre cele 6 investigații utile de cercetare a pieței, în cadrul cărora nu au fost atinse progrese esențiale, Curtea de Conturi menționa și activitățile de publicitate la televiziune, alături de cele de publicitate externă, transportul de mărfuri internaționale sub acoperirea carnetului TIR sau piața petrolieră.

Mai adăugăm că un proiect de modificare și completare a Legii concurenței, elaborat de Asociația Presei Independente, prevede: instituirea unor praguri speciale pentru concentrările economice în domeniul publicității mass-media; instituirea cerințelor speciale privind autorizarea concentrărilor economice în domeniul publicității mass-media; consacrarea unor mecanisme de racordare a prevederilor Legea concurenței cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2019.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

 Oportunitati