BERD a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei Republicii Moldova în acest an

shadow
Joi, 07.11.2019 06:53   785
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei Republicii Moldova în 2019 şi a menţinut prognoza privind PIB-ului în 2020, se arată într-un raport publicat de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia Republicii Moldova ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,8%, faţă de un avans de 3,5% estimat în luna mai. Și pentru 2020 BERD a îmbunătățit prognoza, estimând o expansiune de 4% a PIB-ului țării noastrei.

Instituția constată că creșterea PIB a Moldovei a accelerat de la 4% în 2018 la 5,2% în prima jumătate a anului 2019.

"Creșterea de bază în sectorul de producţie a fost asigurată în special de sectorul construcții, în timp ce agricultura a fost singurul sector major cu dinamică negativă. Investițiile de capital fix, în creștere de 20,3%, au rămas principalul motor al creșterii economice din partea cheltuielilor. Între timp, creșterea consumului gospodăriilor a scăzut la doar 1,8% pe an. Consolidarea creșterii exporturilor și slăbirea creșterii importurilor au redus contribuția negativă a exporturilor nete la creșterea PIB.

Advertisement

Cu toate acestea, deficitul de cont curent sa extins pe fondul unei creșteri ușoare a deficitului comercial, a unei îmbunătățiri a excedentului de venituri primare și a unui excedent în scădere a venitului secundar. O mare parte a deficitului a fost finanțată prin intrări crescute de investiții străine directe și, într-o măsură mai mică, prin finanțarea datoriei", se arată în raportul BERD.

Totodată instituţia constată că rezervele oficiale au rămas aproape neschimbate, la 2,9 miliarde de dolari din septembrie 2019, asigurând mai mult de cinci luni de importuri.

Potrivit BERD, inflația anuală a încetinit la 0,9% în decembrie 2018, dar apoi a accelerat la 6,3% în septembrie 2019, determinată de creșterea prețurilor reglementate și a prețurilor la produsele alimentare importate.

Această evoluție a determinat Banca Națională a Moldovei să reacționeze prin majorarea ratei principale de politică de două ori, în iunie și iulie, de la 6,5 ​​la 7,5%.

"Sprijinul FMI rămâne crucial pentru menţinerea stabilității macroeconomice a Moldovei. După dezacordurile dintre FMI și guvernul anterior, s-a ajuns la un acord la nivel de personal privind a patra și a cincea revizuire a programului curent în iulie 2019, rezultând ulterior în alocarea unei noi tranșe de 46,1 milioane USD", mai susţine BERD.

BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit circa 1,3 miliarde de euro în ţară în peste 130 de proiecte. Oportunitati