De ce proiectul Bugetului de stat pentru anul 2020 nu este încă gata

shadow
Luni, 11.11.2019 05:50   1365
Ministerul Finanțelor este în întârziere cu aproape două luni, la elaborarea și promovarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Aceasta s-a întâmplat în permanență în ultimii ani: și în 2017 și în 2018, respectiv a devenit mai degrabă o normă, decât o excepție.

"Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2020 se află la etapa definitivării și în scurt timp va fi prezentat Guvernului pentru examinare și aprobare (orientativ pe 15 noiembrie 2019)", se arată într-un răspuns dat de Ministerul Finanțelor pentru Mold-Street.com.

"Prezentarea mai tardivă a proiectului Legii bugetului este condiționată și de necesitatea consultării proiectelor de legi privind politica fiscală și salarială, prevederile cărora urmează să se regăsească în buget. Menționăm că toate documentele elaborate de Ministerului Finanțelor au fost supuse unor consultări publice într-un cadru participativ larg", adaugă instituția.

Potrivit Ministerului Finanțelor, la dezbaterile publice care au fost organizate pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, sectorului privat, sectorului asociativ, sindicatele și patronatele.

Totodată, instituția menționează că în mod uzual "elaborarea proiectului legii Bugetului demarează la începutul anului, în lunile februarie-martie".

Advertisement

"Guvernul Maia Sandu a fost investit pe data de 8 iunie 2019. Din cauza tentativei de uzurpare a puterii de stat, Cabinetul de miniștri Sandu a început efectiv activitatea pe data de 17 iunie. În plus, sunt necesare și consultări cu forțele politice și identificarea unui consens pe anumite aspecte, fapt care a fost întârziat de alegerile locale și moțiuni de cenzură", mai precizează Ministerul.

De notat că proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 au fost făcute publice la finele săptămânii trecute.

Conform legislației, Ministerul Finanțelor urma să prezinte până pe 15 septembrie, spre discuții publice, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor.

Totodată Guvernul urma să aprobe acest document până pe 15 octombrie, după care să-l prezinte spre aprobare Parlamentului. Legislativul ar urma să îl examineze și să îl aprobe până pe 1 decembrie. 

Menționăm că anul trecut, Ministerul Finanțelor, condus pe atunci de actualul guvernator al BNM Octavian Armașu, a publicat proiectul legii bugetului de stat pentru 2019, pe 8 noiembrie 2018, imediat după ce la ora 11.00 în aceași zi, documentul a fost aprobat de conducerea Partidului Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc. 

Tot în aceeași zi acesta a fost aprobat de Guvernul condus de Pavel Filip. Documentul nu avea însă nici măcar note explicative. Oportunitati