Kazahstanul ar fi gata să plătească despăgubiri de jumătate de miliard de dolari lui Anatolie Stati

shadow
Marţi, 05.11.2019 13:02   2856
Autoritățile kazahe sunt gata să facă o înțelegere cu miliardarul Anatolie Stati și să achite despăgubirile de peste jumătate de miliard de dolari, scrie presa de opoziție din Kazahstan.

Se întâmplă în ajunul zilei de 8 noiembrie 2019, termenul limită impus Kazahstanului de către un tribunal din SUA, ca să prezinte informația despre toate activele kazahe din SUA și alte state.

Jumătate de miliard cu tot cu discaunt

Potrivit unui insider, citat de portalul KZ.MEDIA, reprezentanții legali ai Stati au primit o ofertă greu de refuzat. Astfel guvernul Kazahstanului este gata să admită înfrângerea în disputa cu Stati și să plătească familiei aproape întreaga sumă, care le-a fost acordată de arbitrajul de la Stockholm în decembrie 2013.

Discauntul (diferența dintre suma din hotărârea judecătorească și suma reală) va fi, potrivit insiderului, de doar 5-10%.

Autorii susțin că aceasta va fi o afacere fără precedent în istoria judiciară a Kazahstanului. În primul rând, datorită însuși faptului unei astfel de recunoașteri. Dar și din cauza sumei de reducere - extrem de scăzută pentru astfel de premii arbitrale.

Astfel, Stati ar avea o șansă în viitorul apropiat să primească aproape jumătate de miliard de dolari americani, din care aproximativ 70% urmând să ajungă la instituțiile financiare care au finanțat acest proces.

Autorii susțin că situația Kazahstanului este însă una de neinvidiat. Astfel admiterea înfrângerii amenință guvernul Kazahstanului cu costuri și pierderi mult mai grave decât jumătate de miliard de dolari.

Advertisement

Or litigiul a fost monitorizat foarte atent de către alți investitori.

Aceasta pentru că legile ce reglementează arbitrajul se bazează pe precedente și, în consecință, punerea în aplicare (de facto) a deciziei Curții de Arbitraj de la Stockholm constituie o recunoaștere a argumentelor reclamanților cu privire la încălcarea justiției în ceea ce privește investitorii, săvârșită de autoritățile kazahe.

Aceastea ar fi nenumărate, dar mulți investitori au preferat să caute alte soluții sau să tacă. Acum, mulți dintre ei pot opta pentru măsuri mai drastice. Și aceasta poate deschide o cutie reală a Pandorei - un flux de cazuri împotriva Kazahstanului, acumulate de investitori în decenii de privare (de proprietate).

Capcană pentru Kazahstan

Potrivit kz-media, disponibilitatea Ministerului Justiției pentru tranzacție se explică prin dorința de a evita pierderi mult mai grave. Or revendicările lui Anatol Stati duc la arestarea unei varietăți de bunuri.

"Incidentele legale apărute în timpul acestor arestări pot (cu o abordare corectă) să limiteze în mod semnificativ drepturile acționarilor și, ca urmare, să conducă la o mare varietate de schimbări organizaționale în structura și sistemul de gestionare a acestor active. E vorba de active strategice pentru Kazahstan - de exemplu, consorțiul Kashagan, de viitorul căruia depinde viitorul întregii țări", constată autorii.

Însă principala problemă pentru Kazahstan poate fi punerea în aplicare a deciziei instanței americane din districtul Columbia, care a fost stabilită la 8 noiembrie 2019 ca termen limită până la care guvernul kazah trebuie să prezinte documente în care activele naționale ale Kazahstan vor fi listate - atât în ​​Statele Unite, cât și în alte state a lumii.

"Aceasta este o adevărată capcană pentru Kazahstan. Recunoașterea existenței unor astfel de bunuri duce la confiscarea lor, iar refuzul recunoașterii ar putea duce la acuzații de mărturie mincinoasă și scandaluri politice. De exemplu, va fi necesar să explicăm de ce activele considerate publice în Kazahstan sunt totuși declarate private în instanță", mai scrie portalul.

Menționăm că litigiul durează de un deceniu și a fost generat de confiscarea de către Kazahstan a activelor lui Anatolie Stati și familiei sale deținute în această țară.Oportunitati