Percheziții în dosarul licitației de achiziție a 31 de autobuze pentru Chișinău

shadow
Marţi, 05.11.2019 09:20   1969
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP în comun cu procurorii PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale) au descins în această dimineață cu percheziții pe mai multe adrese din Chișinău.

UPDATE 12.00 Potrivit PCCOCS acțiunile au loc în dosarul penal cu privire la achizițioarea a celor 31 de autobuze Isuzu de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chișinău.

Abuz de putere și serviciu, cu cauzarea de daune în proporții considerabile

"În rezultatul acestora, oamenii legii au făcut ridicări de documente privind procedura de licitație în cazul vizat, telefoane, dispozitive electronice de stocare a informației. Totodată, au fost identificate unele bunuri, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost procurate din venituri ilicite. Toate acestea vor fi examinate de către oamenii legii, în vederea stabilirii circumstanțelor pe faptul pretinselor încălcări sesizate de către Inspectoratul Național de Investigații al IGP, în privința persoanelor publice din Primăria mun. Chișinău", potrivit unui comunicat al Procuraturii.

Ca urmare a sesizării depuse, a fost pornită urmărirea penală pe faptul abuzului de putere și abuzului de serviciu, adică folosirea intenționată de către o persoană publică a situației de serviciu, cu cauzarea de daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice – faptă care este comisă din interes material, în scopul realizării unor interese personale sau în interesul unei persoane terțe, soldată cu urmări grave.

Advertisement

În prezent, procurorii PCCOCS asigură conducerea urmăririi penale în această cauză.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă o amendă în mărime de până 117.500 lei sau pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În același timp portalul Deschide.md, citând surse anonime, susținea că procurorii și ofițerii INI ar interprinde percheziții inclusiv la domiciliul fostului primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Companie din offshore

Amintim că pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord, o regiune separatistă considerată zonă offshore

Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț – 78,08 milioane de lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze. Cu TVA prețul este de peste 93 de milioane lei. Oferta companiei BMC Truck & Bus din București, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

Ruslan Codreanu, fost primar general interimar și care a anunțat primul despre faptul că a fost selectată compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, a declarat ulterior că nu știa mai multe detalii despre companie și că aceasta ar fi dintr-o zonă offshore.

O investigație Mold-Street arată că firma are în calitate de fondator pe Kazim Erarslan (99%), care este asociat și la compania moldovenească Paynet Services SRL, ce deține licență de emitent de monedă electronică, dar și la alte afaceri.

Compania BMC Truck & Bus, care a rămas păgubașă, a încercat anterior de câteva ori să obțină dreptul de a livra autobuze în Chișinău, dar de fiecare dată nereușit. 



Oportunitati