Premieră în istoria zonei euro. Bancher ce ar fi facilitat Laundromatul a ajuns pe banca acuzaților

shadow
Marţi, 05.11.2019 08:36   1147
Guvernatorul băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics, a compărut luni, 4 noiembrie 2019, în fața unei instanțe din Jurmala (o stațiune de pe malul Mării Baltice) pentru acuzația de luare de mită, acesta fiind primul proces în care este acuzat un membru al Consiliului Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE).

Procurorii l-au acuzat pe Rimsevics (54 de ani) de acceptarea unei mite de 500.000 de euro și efectuarea unei vacanțe de lux în Kamchatka, Rusia, în schimbul serviciilor sale.

Premieră în istoria zonei euro

Potrivit Reuters, acest proces este o premieră în istoria zonei euro, care include 19 țări membre ale Uniunii Europene, printre care și cele trei state baltice învecinate cu Rusia.

Ilmars Rimsevics, care dacă va fi găsit vinovat riscă pedeapsa cu închisoarea, a apărut în fața judecătorului alături de omul de afaceri leton Maris Martinsons, despre care procurorii susțin că a avut rol de intermediar în cazul mitei acceptate de guvernatorul băncii centrale a Letoniei.

Citiți și:

Banca letonă prin care au fost spălate miliardele din Rusia va fi lichidată 

Acuzarea susține că mita de 500.000 euro a fost promisă și parțial plătită de către doi acționari ai băncii Trasta Komercbanka într-o perioadă în care viitorul acesteia era sub semnul întrebării. O parte a probelor se bazează pe conversațiile dintre inculpați într-o saună, înregistrate în secret de anchetatorii letoni. 

Procurorul de stat Viorika Jirgena a afirmat că acest caz de mită datează din 2010, când cei doi acționari i-au plătit lui Rimsevics o vacanță în peninsula Kamceatka, regiune din Extremul Orient rus.

În schimb, potrivit acuzării, Rimsevics i-a ajutat pe cei doi să-și pregătească răspunsurile la întrebările formulate de Comisia letonă pentru piața financiară și de capital.

Advertisement

Ulterior, în 2012, cei doi acționari au fost de acord să-i achite lui Ilmars Rimsevics 500.000 de euro în două tranșe egale, acesta din urmă folosindu-și influența pentru ca Trasta Komercbanka să beneficieze de un tratament indulgent din partea autorităților de resort letone.

Trasta Komercbanka avea atunci probleme legate de respectarea normelor privind nivelul de lichiditate, iar guvernatorul Băncii centrale i-ar fi ajutat pe acționarii acesteia să păcălească Comisia Financiară și a Pieței de Capital.

Întrucât Rimsevics nu a reușit să satisfacă pe deplin cerințele acționarilor, ei i-au plătit doar 250.000 euro, iar Martinsons, care au ajutat la negocierea afacerii ilegale, au primit 10% din mită.

Se declară nevinovat

După ce cei doi acționari ai Trasta Komercbanka au raportat cazul la Biroul de Prevenire a Corupției (KNAB), a început o nouă anchetă în cadrul căreia Rimsevics și Martinsons au fost reținuți și percheziționați pentru scurt timp în februarie 2018.

Un infographic a fost atașat la declarația KNAB din 2018 cu schema crimei, conform căreia cazul este legat de lichidarea Trasta Komercbanka.

Rimsevics insistă că este nevinovat și, prin urmare, nu a demisionat din funcția de șef al băncii centrale din Letonia. Nici Parlamentul Letoniei nu l-a putut demite din cauza prevederilor legale și pentru că nu există un verdict de condamnare.

Acum deputații letoni speră să spele această pată de rușine de pe imaginea țării și a sectorului bancar.

Conexiunea cu Moldova și Laundromatul

Aminitim că Banca Centrală Europeană a retras încă pe 3 martie 2016, autorizația de activitate a Trasta Komercbanka din Letonia. Decizia BCE s-a bazat pe propunerea Comisiei pentru piața financiară și de capital din Letonia, care a invocat comiterea unor încălcări grave. 

Potrivit unei investigații relizate de RISE și OCCRP, Trasta Komercbanka a fost destinația finală pentru „spălarea” a 20 miliarde dolari, proveniți din fonduri murdare din Federația Rusă.

Banii erau transferați din Rusia către Moldindconbank din Moldova, de unde ajungeau pe contul unor companii, care de regulă aveau conturile la Trasta Komercbanka.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, Trasta Komercbanka a fost implicată activ și în furtul miliardului din Moldova, multe din sumele dispărute, au trecut prin conturile unor firme offshore la această bancă, ce ar fi fost controlate de afaceristul Ilan Shor.

Letonia încearcă să-și reformeze sectorul bancar, afectat de o serie de acuzații cu privire la corupție și spălare de bani.

Autoritățile americane au acuzat în februarie a treia bancă din țară - ABLV - de spălare de bani la scară mare în legătură cu programul nuclear nord-coreean. Şi aceasta a contribuit decisiv la furtul miliardului din sistemul bancar din Moldova.Oportunitati