De ce este suspectat Oleg Sternioală, judecător la Curtea Supremă de Justiție

shadow
Marţi, 05.11.2019 05:21   5206

Procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat pe parcursul zilei de luni, 4 noiembrie, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

UPDATE: 07.20 Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore, anunță Procuratura Generală.

Suspectat de spălare de bani și venituri ilicite

Operațiunea a avut loc după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Procurorului General privind reținerea, aducerea silită, percheziția și arestarea judecătorului.

"Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari (art. 243, alineat 3, lit. b din Codul penal), caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietății reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care știe sau trebuia să știe că acestea constituie venituri ilicite.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului.

Verificările premergătoare anchetei arată că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință).

Advertisement

În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale", susține procuratura.

Nașul Sternioală de la Colegiul de evaluare

Menționăm că Oleg Sternioală, împreună cu Victor Burduh și Nicolae Craiu au fost cei care au decis pe 26 septembrie să respingă recursul și cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care s-a opus convocării Adunării Generale a Judecătorilor.

Doi judecători, Sveatoslav Moldovan și Iurie Bejenaru au venit cu o opinie separată, menționând că CSJ urma să caseze hotărârea Curții de Apel, prin care s-a obligat CSM-ul să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor pe 27 septembrie.

Numele lui Sternioală apare și în nota depusă la CSM de Mihai Murguleț, judecător de instrucție la judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) în care informa CSM că „în perioada 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui CSJ, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani), Corneliu Guzun.

Ultimul iar fi comunicat lui Murguleț că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționînd că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”, adică Oleg Sternioală, judecător la CSJ, care din 22 noiembrie 2016 a fost desemnat în calitate de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, iar din anul 2017 și funcția de președinte al Colegiului de evaluare.Oportunitati