Noi detalii în dosarul peștelui contaminat cu paraziți

shadow
Luni, 04.11.2019 23:12   1017
Peste 300 de tone de pește contaminat cu paraziți au fost descoperite de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în urma a 15 percheziții desfășurate, la Chișinău, pe parcursul zilei de vineri, 1 noiembrie.

Potrivit Procuraturii Generale este vorba despre specii precum hering, merluciu trunchi, dar și macrou. Potrivit rezultatelor preliminare ale analizei, au fost depistați paraziți de diferite tipuri, în cavitatea abdominală și pe trunchiul peștilor.

Potrivit comunicatului, au fost vizați, în total, 11 importatori de pește, inclusiv unul dintre cei mai mari. numele cărora apar pe cutii. Aceștia sunt bănuiți că nu ar fi respectat condițiile de import și plasare pe piață a mărfii, ceea ce a dus la neconformități periculoase pentru sănătatea consumatorilor, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Perchezițiile s-au desfășurat în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției.

Advertisement

Oamenii legii au ridicat mărfuri fără acte de proveniență, peste 100 mii de lei necontabilizați, acte contabile, agende, înscrisuri, registre de procurări, precum și suporturi electronice de stocare a informației. De asemenea, aceștia au sigilat un oficiu în care s-ar afla mai multe probe.

Deocamdată, însă, nu au fost efectuate rețineri pe marginea acestui caz.

În comunicat se mai arată că marfa a fost introdusă în țară în vara și toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora. Peștele provenea din Franța, Insulele Faroe, Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania.

Menționăm că, la ședința guvernului din 10 octombrie, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că, de la 20 august până pe 4 octombrie, în Republica Moldova au fost importate 73 de loturi de pește congelat, care conținea paraziți.

Potrivit premierului, produsele ar fi putut ajunge în piețe, școli, grădinițe, spitale, penitenciare și localuri de alimentație publică.

Ulterior, directorul general adjunct al ANSA, Ela Malai, a anunțat că directorul laboratorului Centrului Republican de Diagnostică Veterinară a fost demis.Oportunitati