Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 28 octombrie – 2 noiembrie 2019 [SONDAJ]

shadow
Vineri, 01.11.2019 17:17   1075
Vlad Plahotniuc – anunțat în căutare internațională, iar companiile și afacerile care ar fi controlate de acesta – puse sub sechestru. Comisia Europeană Republicii Moldova acordă circa 25 milioane de euro, în cadrul asistenței bugetare. Dezastrele naturale provocate de climă aduc Republicii Moldova prejudicii economice anuale de câteva miliarde de lei.

În contextul alegerilor locale generale din 2019, centrul atenției publice a fost axat pe bătălia pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. A se vedea detaliile unei analize economice a programelor candidaților la funcția de primar al capitalei, realizată de experții Mold-Street.com.

***

Comisia Europeană a aprobat, pe 31 octombrie 2019, decizia privind acordarea a circa 25 milioane de euro în cadrul asistenței bugetare oferite țării noastre. A se vedea detalii privind destinația noului pachet de asistență bugetară pentru Republica Moldova.

***

În ziua de 2 octombrie 2018, Guvernul Republicii Moldova privatiza, în regim de urgență și în condiții suspecte, cea mai mare companie aeriană din țară – Air Moldova. Statul a încasat – doar 50 de milioane de lei. Air Moldova a fost privatizată pe bani cash din Emirate?

***

Dezastrele naturale provocate de climă aduc Republicii Moldova prejudicii economice anuale estimate de ONU la 2,13% din Produsul Intern Brut, adică câteva miliarde de lei pe an. A se vedea detalii.

***

Curtea de Conturi relevă că anual se înregistrează zeci de încălcări ale circulației rutiere comise de către deputați, dar care nu se finalizează cu întocmirea proceselor-verbale și aplicarea sancțiunilor de rigoare. A se vedea detalii privind raportul de audit al Curții de Conturi.

***

La emiterea autorizației speciale de transport, pentru circulația pe drumurile publice a transporturilor cu greutăți și/sau gabarite ce depășesc limitele admise, în Republica Moldova sunt percepute taxe care ajung să fie chiar și de 40 de ori mai mari ca în Ucraina, România sau Belarus. A se vedea detalii privind studiul USAID „Procesul de emitere a autorizației speciale de transport trebuie reformat”.

***

Vlad Plahotniuc, unul dintre cei mai bogați moldoveni, a fost anunțat în căutare internațională de Centrul Național Anticorupție. A se vedea detalii.

Procuratura Anticorupție a aplicat sechestrul, în valoare de 55,4 milioane de lei, în cadrul dosarelor de spălare de bani în proporții deosebit de mari în care figurează Vladimir Plahotniuc.

Advertisement

A se vedea detalii privind companiile și afacerile care ar fi controlate de Plahotniuc puse sub sechestru și conexiunile cu ex-avocatul lui Filat.

Aplicarea de către procurorii anticorupție a sechestrului pe capitalul social a trei companii, care ar fi controlate sau afiliate fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, nu a rămas fără reacție. A se vedea detalii privind replica.

Consiliul Concurenței a anunțat despre demararea analizei operațiunii de concentrare economică privind preluarea controlului asupra Bass Systems SRL de către S&T AG, care este parte a unui gigant chinez. Detalii privind una dintre cele mai mari companii IT din Moldova, care ar putea trece sub controlul chinezilor.

***

În Republica Moldova există condiții avantajoase pentru investitorii care își doresc afaceri oneste și transparente. O demonstrează cifrele oficiale ale BNM, potrivit cărora, anul trecut influxul net de capital sub formă de investiții străine directe a constituit peste 196 de milioane dolari SUA. A se vedea detalii privind climatul investițional al țării, prin ochii celor care au urmat îndemnul ”Grow in Moldova!”.

***

La finele lunii septembrie 2019, datoria de stat externă și internă a constituit circa 52,37 miliarde lei, în creștere cu 357 milioane de lei comparativ cu sfârșitul anului 2018. A se vedea detalii privind evoluția datoriei de stat, în trimestrul trei al anului 2019.

***

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5% anual. A se vedea detalii privind evoluția ratei anuale a inflației.

***

La lunii februarie 2019, Guvernul își asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea Legii privind Zona Economic Liberă „Bălți”. A se vedea detalii privind modul de blocare a investitorilor cu ajutorul legilor neconstituționale.

***

A patra rundă de discuții trilaterale la nivel politic privind tranzitul pe termen lung al gazelor rusești prin Ucraina spre Europa s-au încheiat cu un rezultat dezamăgitor. A se vedea detalii privind negocierile privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.

***

Grupul american AT&T a vândut compania Central European Media Enterprises Ltd. fondului de investiții ceh PPF, într-o tranzacție de 2,1 miliarde dolari. A se vedea detalii privind noul proprietar al postului Pro TV.

***

În cadrul unei tranzacții înregistrate pe 31 octombrie 2019, la Bursa de Valori a Moldovei s-a vândut un pachet de 156.630 acțiuni ordinare nominative emise de Mobiasbancă - OTP Group SA. A se vedea detalii privind tranzacția.

***

„Războiul din instanțe”, între miliardarul moldovean Anatol Stati cu Kazahstanul, continuă și deja lovește în programul spațial kazah și participarea la el a unor corporații americane, inclusiv celebra SpaseX a lui Elon Musk. A se vedea detalii.

***

Compania olandeză Danube Logistics Holding BV a anunțat, printr-un comunicat de presă, că este ținta preluării părților sociale deținute în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Ce se întâmplă cu Portul Giurgiulești?

***

Fly One, a doua ca mărime companie aeriană din Republica Moldova, a migrat pe o nouă platformă de vânzări, oferind acces la capacitățile avansate în comerț electronic și distribuție. A se vedea detalii privind noua platformă de vânzări.

***

Pe 25 octombrie 2019, activele oficiale de rezervă au constituit 3.011,4 milioane de dolari, în creștere cu aproape 70 milioane de dolari față de finele lunii septembrie și cu aproape 100 milioane de dolari față de nivelul de la finele lunii august. Aflați aici cum au crescut rezervele. 

***

În perioada 1-2 noiembrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” are loc Târgul de Cariere 2019. 
Teme:

Oportunitati