Ce se întâmplă cu Portul Giurgiulești: sechestru pe active și pierderi de zeci de milioane

shadow
Joi, 31.10.2019 06:50   2768
Compania olandeză Danube Logistics Holding BV anunță într-un comunicat de presă că este ținta unei tentative de expropriere a părților sociale deținute în cadrul operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Potrivit firmei deținute de Thomas Moser, Bemol Retail SRL ar întreprinde acțiuni ilegale cu scopul de expropriere a "Danube Logistics Holding BV de participația sa în Danube Logistics SRL investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulesti".

Interesele lui Moser și BERD

"Danube Logistics Holding BV și Danube Logistics SRL au solicitat autorităților de stat ale Republica Moldova investigarea acestei tentative de expropriere, care este întreprinsă cu suportul unor măsuri ilegale ale unor executori judecătoreștii, acțiunile cărora au fost acționate in instanță", se arată în comunicat.

Totodată compania sugerează că o eventuală expropriere, "ar cauza prejudicii substanțiale nu doar holdingului olandez, dar si BERD, care în baza unui acord de partajare a intereselor economice deține 65% din veniturile rezultate din participațiile Danube Logistics Holding BV în Danube Logistics SRL".

Advertisement

Potrivit Danube Logistics această tentativă este orchestrată de omul de afaceri din Azerbaidjan Rafiq Aliyev, care deține compania Bemol Retail SRL.

În replică Bemol Retail a respins aceste acuzații susținând că aceasta a fost decizia instanței, care este una executorie.

"Dacă Danube Logistics nu este de acord, nu are decât să acționeze în conformitate cu legislația și să conteste în instanțe, dar să nu utilizeze mass-media pentru șantaj și presiuni", potrivit Bemol Retail.

Totodată compania cu capital azer a refuzat să comenteze mai detailat acuzațiile aduse de Danube, până la o soluție finală în acest litigiu, care durează de mai mulți ani și care a izbucnit după preluarea de către Thomas Moser a controlului asupra portului Giurgiulești, deși investitor era Rafiq Aliyev, prin companiile sale.

Pierderi de zeci de milioane, venituri în scădere abruptă

Menționăm că date publicate de infodebit.md arată o evoluție extrem de negativă a situației financiare a Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Astfel în perioada 2015-2018, compania nu a obținut profit, înregistrând pierderi de circa 145 milioane lei. În aceeași perioadă veniturile din vânzări s-au diminuat de două ori: de la circa 270 milioane lei în 2015 la doar 135 milioane lei în 2018. 

Totodată volumul investițiilor în Port s-a diminuat de circa patru ori în ultimii trei ani, până la ceva mai mult de un milion de dolari în 2018.Oportunitati