Milionarul Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională

shadow
Marţi, 29.10.2019 17:03   2872
Vlad Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat (PDM) și unul dintre cei mai bogați moldoveni, a fost anunțat în căutare internațională de Centrul Național Anticorupție (CNA).

"Având în vedere desconsiderarea citației emise de procurorii anticorupție și neprezentarea sa în fața organului de urmărire penală, cetățeanul Vladimir Plahotniuc Gheorghe (a.n. 1966), anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată masura preventivă - arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție", se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Amintim că Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal - spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Fostul președinte al democraților a fost așteptat și la audieri, dar avocații acestuia au cerut amânarea discuțiilor de la Procuratură, explicând faptul că Plahotniuc nu se va afla în țară în perioada solicitată.

Advertisement

Avocatul Vladislav Roșca, cel care la momentul dispunerii măsurii de arest în privința lui Vlad Plahotniuc spunea că procurorii nu au adunat suficiente probe, consideră că nu există temei ca clientul său să fie anunțat în căutare internațională.

”Eu și azi consider că nu există temei dar există hotărârea instanței care spune contrariul”, a precizat Roșca pentru TV 8. Cât despre posibilitatea revenirii fostului lider democrat în țară, avocatul spune în continuare că nu cunoaște nimic, întrucât s-ar afla în vacanță.

”Eu sunt în vacanță în România și nu cunosc multe circumstanțe”, a menționat Vladislav Roșca.

Amintim că pe 11 octombrie, magistrații Judecătorii Ciocana au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele ex-liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Vladislav Roșca a cerut în aceeași zi amânarea audierilor cu trei săptămâni pentru că în acest răstimp cu siguranță Plahotniuc nu va fi în Moldova: „Anume din aceste considerente am solicitat amânarea cu trei săptămâni. Ce va fi mai departe, nu cunosc”, a precizat apărătorul.

În prezent nu se cunoaște unde se află fostul președinte al PDM Vlad Plahotniuc. El a părăsit Republica Moldova, imediat după anunțul formațiunii de retragere de la guvernare. Atunci Plahotniuc a declarat că a părăsit țara „pentru a-și securiza familia”. Ulterior, el a anunțat că și-a depus mandatul de președinte al partidului, iar apoi și cel de parlamentar.

Menționăm că Plahotniuc a fost dat în căutare și de autoritățile din Rusia, care i-au intentat două dosare penale.Oportunitati