Rezultate dezamăgitoare la negocierile privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina

shadow
Miercuri, 30.10.2019 08:03   1340
A patra rundă de discuții trilaterale la nivel politic privind tranzitul pe termen lung al gazelor rusești prin Ucraina spre Europa începând cu anul viitor, s-au încheiat cu un rezultat dezamăgitor.

Cel puțin așa susține comisarul european pentru energie, Maroš Šefčovič, care este mediator în tratativele dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaze.

Lipsă de constructivitate din partea Rusiei

"Mesajul meu cheie în timpul reuniunilor noastre, atât bilaterale, cât și trilaterale a fost: timpul trece și dat fiind data, există - și trebuie să existe - un sens clar al urgenței. Prin urmare, am făcut apel la toți cei din jurul mesei să fie cât mai constructivi.

Din păcate, sunt dezamăgit de rezultatul de astăzi. Și spun asta foarte deschis", se arată într-o declarație difuzată de serviciul de presă al comisarului UE.

Potrivit acestuia, obiectivul a fost să se ajungă la o înțelegere comună a principiilor cheie cu privire la tranzitul viitor al gazelor rusești prin Ucraina.

Šefčovič a spus că Comisia a propus ca Rusia și Ucraina să încheie un contract de tranzit de cel puțin 10 ani, cu o clauză de transport sau de plată de minim 40-60 bcm/an și posibilitatea de a livra volume suplimentare flexibile - între 20 și 30 bcm/an. Tarifele de tranzit ar trebui stabilite în conformitate cu metodologia UE.

El a mai precizat că, după primii cinci ani, poate exista o schimbare de metodologie în stabilirea tarifelor și o clauză specială ar trebui să se asigure că toată lumea este confortabilă cu condiția de tranzit. Acești parametri au fost acceptabili pentru ucraineni, dar delegația rusă nu a fost pregătită să facă același lucru.

Advertisement

Probleme cu calendarul

Šefčovič a sugerat, de asemenea, că Rusia a căutat o „soluție la pachet”, inclusiv o soluție „politică” cu privire la rezultatele arbitrajului de la Stockholm, câștigat de Naftogaz, dar Ucraina aici nu era pregătită să discute această problemă.

„Atât Rusia, cât și Ucraina sunt pe deplin conștiente de ce tip de daune ar putea provoca pentru imaginea lor de furnizor de încredere și de tranzit fiabil (țară)”, a spus el, adăugând că UE este pe deplin pregătită pentru orice eventualitate. Depozitele de gaze subterane din UE sunt pline la un nivel de 90-96%.

Comisarul UE a mai arătat că Ucraina intenționează să aibă un operator de sistem de transport (TSO) compatibil cu cerințele UE pe 17 decembrie 2019, dar a recunoscut că există un risc în ceea ce privește calendarul. Potrivit lui Šefčovič, UE vrea să evite „jocul” cu aceste alocări pe termen scurt deoarece Rusia vrea să evite un contract pe termen lung.

Negocierile vor continua

Discuțiile trilaterale privind gazele vor continua la sfârșitul lunii noiembrie, cu doar o lună înainte de expirarea tranzacției curente, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, după încheierea acestei runde.

Totodată el a declarat ulterior pentru presa din Rusia, că Moscova este gata să asigure tranzitul de gaze prin Ucraina conform cerințelor UE, începând cu 1 ianuarie 2020, chiar dacă partea ucraineană nu a stabilit clar ce tarife va practica.

Șeful Naftogaz, Andriy Kobolyev, a declarat reporterilor că nu s-au înregistrat prea multe progrese și că „am avut aproape aceeași părere” ca și UE, adăugând că „această propunere este constructivă”.

Potrivit lui Kobolyev, Naftogaz a sugerat că Gazprom ar trebui să trimită o comunicare formală cu viziunea sa despre cum să-și achite datoria de aproape 3 miliarde de dolari care rezultă din arbitrajul de la Stockholm și să abordeze alte probleme nerezolvate.

Pe de altă parte, Ministrul energeticii de la Kiev Olexii Orjel s-a arătat mulțumit de rezultatele negocierilor trilaterale de la Bruxelles privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Orjel și-a exprimat speranța că discuțiile se îndreaptă în direcția cea bună.

Moldova caută soluții

Menționăm că de aceste tratative depinde și asigurarea cu gaze a Republicii Moldova, iar în cazul unui eșec există riscul ca țara noastră să se confrunte cu probleme în asigurarea cu gaze.

Totuși, reprezentanții Guvernului și conducerea Moldovagaz spun că există cel puțin două soluții de alternativă cu care se lucrează. Prima este semnarea unui contract de achiziție a gazelor rusești la hotarul ruso-ucrainean, iar Ucraina asigura transportul acestuia în Moldova. O altă soluție este importul de gaze din Europa, la fel prin Ucraina.



Oportunitati