Un nou proprietar la postul de televiziune Pro TV

shadow
Luni, 28.10.2019 06:00   3217
Grupul american AT&T a vândut compania Central European Media Enterprises Ltd. (CME), din care face parte postul de televiziune Pro TV din Moldova, fondului de investiţii ceh PPF, într-o tranzacţie de 2,1 miliarde dolari

Central European Media Enterprise a anunţat duminică seara că a ajuns la o înţelegere definitivă pentru a fi achiziţionat de PPF Group din Cehia, într-o tranzacţie de 2,1 miliarde dolari.

Achiziția trebuie să se finalizeze la jumătatea anului 2020

Preţul plătit pentru o acţiune CME, este cu 32% mai mult decât preţul de pe bursă, înainte de anunțul din 25 martie 2019, precum că compania începe un proces de explorare și evaluare a alternativelor strategice potențiale.

„Comitetul special al board-ului, împreună cu consilierii noştri, a condus un proces extins de revizuire a alternativelor, ceea ce a însemnat implicarea mai multor parteneri strategici şi financiari. Anunţul de astăzi reafirmă angajamentul nostru în a livra valoare pentru acţionari”, a declarat John Billock, preşedinte al board-ului de directori al CME.

Într-o declarație comună, Michael Del Nin și Christoph Mainusch, co-șefi executivi, au susținut că această tranzacție, "este cea potrivită pentru acționarii noștri și o concluzie satisfăcătoare la una dintre cele mai reușite transformări ale unei companii mass-media de ultimă oră".

Acordul a fost aprobat în unanimitate de Consiliul de administrație al CME, la recomandarea Comitetului special al consiliului.

Advertisement

Cel mai mare acționar al CME, AT&T Inc., a fost de acord să voteze în favoarea tranzacției. Achiziția trebuie să se finalizeze la jumătatea anului 2020, sub rezerva aprobării autorităţilor de reglementare și a satisfacerii condițiilor obișnuite de închidere. 

CME, cel mai mare operator de televiziune din Europa Centrală şi de Est, era deţinut de gigantul american AT&T, care preluase această companie de la Time Warner în urma unei tranzacţii globale.

CME şi-a început activitatea la începutul anilor 90, compania fiind fondată de antreprenorul american Ronald Lauder, fost ambasador al SUA în Austria şi fiul celui care a creat brandul de cosmetice Estee Lauder.

În România, Lauder s-a asociat în anii 90 cu antreprenorul român Adrian Sârbu, care a creat Pro TV. Adrian Sârbu a ieşit din CME şi din Pro TV în 2013.

Grupul media CME operează în cinci pieţe din Europa Centrală şi de Est, unde este printre liderii pieţei. Operaţiunile cuprind 30 de canale de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady şi Ring), Cehia (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action şi Nova Gold), România (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International, dar şi PRO TV Chişinău din Moldova), Slovacia (TV Markiza, Markiza International, Doma şi Dajito) şi Slovenia (POP TV, Kanal A, Brio, Oto şi Kino).

Cine este noul proprietar

Noul proprietar, grupul PPF este deţinut de miliardarul ceh Petr Kellner, care este partener de afaceri cu alt miliardar ceh, Jiří Šmejc, noul beneficiar principal al grupului Fenosa, cel mai mare furnizor de energie din Republica Moldova. 

„Achiziţia CME cu activele sale media în cinci ţări europene va completa şi va consolida în continuare operaţiunile noastre de telecomunicaţii din Europa Centrală şi de Est. Dorim să valorificăm sinergiile naturale dintre crearea de conţinut şi distribuţia acestuia, cu scopul de a dezvolta în continuare afacerile noastre de telecomunicaţii şi mass-media. CME este o organizaţie sănătoasă şi bine condusă şi nu intenţionăm să aducem modificări semnificative la nivelul operaţiunilor sale", a declarat Petr Kellner, acţionarul majoritar al PPF.

Consultanţii PPF au fost băncile franceze BNP Paribas şi Societe Generale, iar o finanţare de 1,15 miliarde euro a fost acordată de BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Societe Generale şi UniCredit.

Grupul PPF investeşte în mai multe segmente de piaţă precum servicii financiare, telecomunicaţii, biotehnologie, imobiliare şi inginerie mecanică. Activitatea grupului PPF se întinde din Europa până în America de Nord şi în toată Asia. Grupul PPF deţine active care depăşesc 45 de miliarde de euro la nivel global.Oportunitati