Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 21 – 26 octombrie 2019

shadow
Duminică, 27.10.2019 05:02   872
Problemele transportatorilor auto – în vizorul autorităților. Intervenții ale autorităților publice în activitatea întreprinderilor din sistemul energetic. Promisiuni guvernamentale: creșteri salariale pentru angajații bugetari și subvenții pentru dezvoltarea rurală.

Transportatorilor din Republica Moldova nu li se mai emit autorizații de export în Federația Rusă. Aceasta pentru că numărul acestora în anul 2019 a fost cu circa 20% mai mic decât în 2018. A se vedea detalii privind blocajele la exportul în Rusia.

La doar o zi după alegerile locale generale din 20 octombrie, autoritățile municipale din capitală au început să vorbească despre necesitatea majorării tarifului pentru călătoria în transportul public. Astfel tarifele ar putea creşte de la 2 la 5 lei pentru deplasarea cu troleibuzul, pe când călătoria cu autobuzul ar putea costa chiar și opt lei. Care ar fi trebuit să fie costul unei călătorii cu autobuzul sau cu troleibuzul?

Pentru accelerarea traficului de mărfuri, începând cu 1 octombrie 2019, autoritatea vamală aplică procedura de validare a declarațiilor vamale pe culoarul albastru de control vamal. A se vedea detalii privind regimul culoarului albastru de control vamal.

***

Pe 25 octombrie 2019, au avut loc percheziții la oficiul Ungheni-gaz și la trei oficii ale altor întreprinderi, precum și la domiciliile și automobilele conducătorilor acestor întreprinderi. A se vedea detalii privind schemă frauduloasă la Ungheni-gaz, cu prejudicii de 20 milioane de lei.

Negocierile privind tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina bat pasul pe loc: companiile Naftogaz din Ucraina şi Gazprom din Rusia anunţă noi condiţii şi procese în instanţe. A se vedea detalii privind noua etapă în războiul gazelor dintre Gazprom şi Naftogaz.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a înaintat 5 reprezentanți ai societății civile în întreprinderile din domeniul energetic, precum RED-Nord, CET Nord, Termoelectrica, Energocom. Cine sunt noii membri ai conducerii la mari companii energetice ale statului?

***

Ministerul Finanțelor propune creșteri salariale pentru majoritatea bugetarilor, chiar dacă anterior susţinea că a moştenit o gaură de câteva miliarde lei la buget. Vom avea creşteri salariale pentru bugetari, în condiţiile unui buget auster?

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Advertisement

Cine pot deveni beneficiari ai subvenţiilor de 135 milioane lei pentru dezvoltarea rurală?

***

În primele 9 luni ale acestui an, profitul net al băncilor din Moldova a fost de 1,77 miliarde de lei, în creștere cu circa 32% față de aceeași perioadă a anului trecut. Care sunt cele mai profitabile bănci din Moldova?

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank. Cât va mai rămâne Moldindconbank sub administrarea BNM?

***

Activitatea fabricii de zahăr din Fălești va fi sistată până în aprilie 2021, menținând în același timp toate capacitățile de producție într-o stare de operabilitate deplină. Criză pe piaţa de producere a zahărului?

***

În cadrul a două tranzacţii, care au avut loc în afara pieței reglementate sau MTF, au fost vândute 75% din acţiunile uneia dintre cele mai mari cariere de piatră din Moldova. Tranzacţii suspecte cu acţiuni?

***

Trans Oil Group are în plan realizarea unui nou proiect, în Portul internaţional Giurgiuleşti, cu valoarea de 22 milioane de dolari – construcţia noii uzine de prelucrare a uleiului. A se vedea detalii privind noul proiect.

***

O lună în urmă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a efectuat percheziții la o întreprindere din Chișinău, care ar fi fost implicată în celebrul Laundromat. A se vedea detalii privind compania suspectată de prejudicierea bugetului de stat cu circa 220 milioane lei.

***

Privatizarea Tutun-CTC şi concesionarea Gărilor și Stațiilor Auto s-a făcut pripit şi cu grave încălcări, constată Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor și concesionărilor din perioada 2013-2019. Vor fi întoarse la stat Tutun-CTC și Gările Auto?

Deputații fracțiunii PAS, Radu Marian și Dan Perciun, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o inițiativă legislativă cu măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și, în special, a micilor antreprenori. A se vedea detalii privind cele 7 măsuri, propuse pentru simplificarea activitatea companiilor.

***

Președintele holdingului DAAC Hermes a fost ales în Consiliul Municipal Chişinău, pe lista Partidului Socialiştilor. Anterior el a fost consilier ales pe lista Partidului Comuniştilor. A se vedea detalii privind unul dintre cei mai bogaţi moldoveni a ajuns consilier municipal.

***

Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea postului de televiziune Accent TV privind modificarea denumirii în „Primul în Moldova”. A se vedea detalii privind retransmisia celui mai popular post TV din Rusia de către postul TV afiliat socialiștilor.

***

În 1990, contribuabilii germani știau că va exista un preț pe care vor trebui să-l plătească pentru reunificarea Germaniei, scrie Financial Times. A se vedea detalii privind impozitele de 330 miliarde de euro achitate în acest scop.

***
Teme:

Oportunitati