Care ar fi trebuit să fie costul unei călătorii cu autobuzul sau cu troleibuzul [SONDAJ]

shadow
Sâmbătă, 26.10.2019 08:54   1075
La doar o zi după alegerile locale generale din 20 octombrie, autoritățile municipale din capitală au început să vorbească despre necesitatea majorării tarifului pentru călătoria în transportul public. Astfel tarifele ar putea creşte de la 2 la 5 lei pentru deplasarea cu troleibuzul, pe când călătoria cu autobuzul ar putea costa chiar și opt lei.

Autoritățile locale argumentează necesitatea ajustării tarifelor prin faptul că întreprinderile municipale Regia Transport Electric (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA) lucrează în pierdere.

Miliarde de lei pentru a subvenţiona călătoriile

Unii s-au arătat surprinşi de această veste şi mai ales de faptul că cele două întreprinderi sunt într-o situaţia financiară dezastruoasă.

Datele oficiale arată că RTEC și PUA nu au adus niciodată profit în istoria sa, iar pentru a activa, doar în ultimii 8 ani au primit subvenţii din bugetul municipal de peste două miliarde lei. E o sumă cât jumătate din bugetul municipal pentru anul 2019.

Citiţi şi:

Primăria Chișinău cheltuie anual 400 milioane lei pentru a subvenționa două întreprinderi falite

Doar în anul 2018, RTEC și PUA  au primit subvenţii de circa 420 milioane lei, adică mai mult de 11% din bugetul municipiului Chişinău pentru acel an. 

Sursa: ipre.md

Şi în anul 2019 valoarea subvenţiilor este practic similară, dacă nu mai mare, ţinând cont şi de achiziţia celor 31 de autobuze Isuzu de la un offshore şi care au costat peste 78 milioane lei, fără TVA.

Tarifele nu au fost modificate din 2009

De menționat că tarifele actuale, o călătorie cu troleibuzul - doi lei, și, respectiv, o călătorie cu autobuzul - trei lei, au fost aprobate prin decizia CMC în septembrie 2009, iar tarifele pentru o călătorie cu microbuzul, care este de trei lei, a fost stabilit prin decizia CMC încă în iulie 2006.

Întreprinderile municipale şi proprietarii de microbuze au solicitat în repetate rânduri o ajustare a tarifelor, dar consilierii municipali nu au dorit să facă un astfel pas în special din considerente electorale, pentru a arăta că au grijă de locuitori.

Ultima dată când RTEC și PUA au solicitat Primăriei Capitalei majorarea tarifului la călătoriile în transportul public a fost acum doi ani. Astfel, RTEC solicita ca prețul călătoriei cu troleibuzul să crească de la 2 la 3 lei, iar PUA cerea ca o călătorie cu autobuzul să coste 4-5 lei.

Neajustarea tarifelor duce la acumularea pierderilor la RTEC și PUA, iar pentru a asigura activitatea lor deja tarifele ar trebui să fie mult mai mari. De exemplu o lună în urmă la o ședință operativă a serviciilor Primăriei, directorul întreprinderii Municipale PUA a declarat că prețul real de transportare al unui călător în municipiul Chișinău este de 10,51 lei, adică de 3 ori şi jumate mai mare decât tariful actual.

Cel mai mic preţ din regiune, amenință sustenabilitatea serviciilor

Într-un studiu. Stanislav Ghilețchi, director adjunct pe cercetare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) susţine că prețul unui bilet de
transport public din Chişinău este cel mai mic în regiune, iar menținerea îndelungată a tarifelor la un nivel foarte jos, în absența unei situații financiare sănătoase, amenință sustenabilitatea serviciilor. 

Sursa: ipre.md

"Efectul pe termen lung al politicii actuale va fi reducerea în continuare a calității serviciului prestat, dar și a cantității de transport public disponibil pentru locuitorii municipiului Chișinău.

Advertisement

Scopul nobil de a păstra un preț accesibil pentru toți, dimpotrivă poate înrăutăți situația prin dispariția unor rute de transport. Iar o eventuală criză financiară la nivel de municipiu, în condițiile unei dependențe  semnificative față de alocările din buget, pot afecta activitatea RTEC și PUA", susţine expertul.

Care este preţul corect

Stanislav Ghilețchi consideră că nu există un tarif absolut corect. "Autoritatea locală trebuie să găsească un echilibru între accesibilitate,  disponibilitate și echitate. Astfel, trebuie creat un mecanism care ar iniția procesul de revizuire al tarifului. Ajustarea tarifului nu trebuie să fie o acțiune  automată, ci un proces transparent, cu participarea plenară a tuturor părților interesate", susţine expertul.

În opinia lui Ghileţchi una dintre principalele condiții pentru revizuirea tarifului ar trebui să fie corelarea cu fi indicele inflației. Astfel, odată ce inflația cumulativă justifică creșterea tarifului cu o unitate (ex. de la 2 la 3 lei), autoritățile locale ar trebui să inițieze procedura de revizuire a tarifului.

Sursa: ipre.md

"Dacă se aplica logica respectivă, costul de călătorie cu troleibuzul urma să fie crescut la 3 lei în anul 2016, iar următoarea ajustare a tarifului la 4 lei, conform țintei inflației, ar trebui să aibă loc în 2022. Ajustarea la inflație ar fi crescut încasările, iar raportul dintre venitul din vânzările de bilete și cheltuieli ar fi rămas cel puțin constant în perioada respectivă", scrie expertul.

 Fără deficite, dar și fără profit

Autorul studiului menţionează că pe de o parte, costul serviciilor de transport trebuie să fie suficient astfel încât să fie asigurată o bună funcționare a întreprinderilor și acoperite investițiile necesare pentru procurarea unităților de transport. Pe de altă parte, tariful trebuie să fie accesbil unui număr cât mai mare de locuitori.

Sursa: ipre.md

„Până la moment, unica justificarea a tarifului majorat a fost argumentul profitabilității. Dar de ce nu se discută despre efectuarea unui audit? De ce nu se implementează acțiuni care să reducă frauda și cheltuielile? Mai mult! Scopul și obiectivul unei întreprinderi municipale trebuie să fie diferit de obiectivul unei întreprinderi comerciale private. Întreprinderile municipale, de regulă, furnizează un serviciu social, astfel autoritățile locale nu ar trebui să aibă un motiv de a obține profit. Prin urmare, întreprinderile municipale trebuie structurate financiar pentru a obține bugete neutre, fără deficite, dar și fără profit. Recuperarea integrală a costurilor prin vânzarea biletelor de călătorie desigur că este un lucru bun, dar având în vedere faptul că prestarea acestui serviciu contribuie la realizarea și altor obiective cum ar îmbunătățirea mediului, reducerea numărului de mașini și reducerea congestiei, tariful unui bilet poate fi mai mic decât costul real al călătoriei, fapt demonstrat și de practica celor mai multe orașe din lume", constată Stanislav Ghilețchi.

În acest sens, autorul vine cu o serie de recomandări:

  1. Elaborarea unei strategii de subvenționare a transportului public din Chișinău, astfel încât alocarea resurselor financiare pentru dezvoltarea lui să fie efectuată conform priorităților și nevoilor stabilite împreună cu utilizatorii. Alocarea banilor din bugetul general trebuie condiționată de îmbunătățirea serviciilor prestate și reducerea cheltuielilor nejustificate;
  2. Elaborarea mecanismului care ar permite începerea procedurilor de revizuire a tarifelor. Acest lucru va crește previzibilitatea, atât pentru operatorii de transport, cât și pentru cetățeni;
  3. Crearea Fondului de Mobilitate Urbană pentru a avea o abordare comprehensivă asupra tuturor componentelor de transport. Acordarea banilor din buget trebuie efectuată prin intermediul acestui fond și nu direct din bugetul general. Obiectivul fondului este de a investi în transportul public sustenabil, în dezvoltarea spațiilor urbane, în reabilitarea trotuarelor etc.
  4. Acordarea unei atenții sporite pentru îmbunătățirea situației financiare la cele două întreprinderi municipale.

Ţinând cont de situaţia creată este evident că nou administraţie a Capitalei va trebui să caute soluţii pentru această problemă.

Incertitudine şi lipsă de idei

Din programele electorale ale principalelor forţe politice însă e dificil să îţi dai seama pe ce cale vor merge.

Cât despre cei doi contracandidaţi la portul de primar apoi candidatul PSRM Ion Ceban spune că nu poate fi vorba acum despre majorarea tarifului pentru transportul public atât timp cît oamenii nu au pensii și salarii mari.

„Tariful nu trebuie majorat pînă nu avem tichet unic electronic, pentru că și de acolo se fură foarte mult”, a afirmat în cadrul unor dezbateri pretendentul.

Candidatul blocului ACUM la aceeași funcție, Andrei Năstase a evitat să se expună asupra chestiunii tarifelor, dar promite că şi în suburbii va exista transport, iar în opinia sa asigurarea capitalei cu transport public nu va putea fi realizată dacă nu se vor atrage fonduri europene.Oportunitati