Deși are un nou acționar majoritar, Moldindconbank rămâne sub administrația temporară a BNM

shadow
Vineri, 25.10.2019 06:55   2881
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prelungirea cu încă trei luni, până pe 20 ianuarie 2020, a mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank.

Autoritatea bancară precizează că administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii instituite anterior (acum trei ani) la Moldindconbank, dar nu oferă o explicație a continuării acestui regim în condițiile în care deja de opt luni, instituția are un nou acționar majoritar - compania Doverie-Invest SA din Bulgaria.

La mijloc ar fi procedurile de verificare de către BNM a noilor membri ai Consiliului Băncii, aleși la finele lunii iunie de acționari, dar și alte elemente mai nou apărute. 

Cine sunt administratorii termporari

Potrivit BNM, banca activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Funcția de administrator temporar și președinte la Moldindconbank este exercitată în continuare de Victor Cibotaru, iar Consiliul băncii este condus de Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei, fost membru al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius, membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Din conducerea băncii mai fac parte și doi reprezentanți ai grupului Doverie cu competențe de vicepreședinte al Comitetului de conducere al băncii. E vorba de Penka Kratunova și Nikolay Borissov.

O nouă conducere, cu persoane ce lucrează pentru gigantul rus VTB

În același timp patru luni în urmă, la finele lunii iunie, după o pauză de trei ani, s-a desfășurat Adunarea Generală a Acționarilor Moldindconbank, în cadrul căreia a fost aleasă și noua componență a Consiliului Băncii, pe un termen de 4 ani, care urmează să-i înlocuiască pe administratorii temporari cu competențe de membru al Consiliului Băncii.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele





Teme: Bursa și tranzacții   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati