Fără facturi și bonuri fiscale. 7 măsuri pentru a fi simplifica activitatea companiilor

shadow
Joi, 24.10.2019 05:10   6287
Deputații fracțiunii PAS – Radu Marian și Dan Perciun au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o inițiativă legislativă cu măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și, în special, a micilor antreprenori.

Măsurile presupun micșorarea birocrației, a volumului raportărilor, condiții mai transparente în contractarea creditelor de la bănci și oferirea posibilității liberilor profesioniști să activeze legal.

Iată mai jos principalele prevederi ale proiectului de lege:

1. Acceptarea cecurilor emise de mașinile de casă și control în calitate de documente confirmative pentru a confirma cheltuielile.

De multe ori, agenții economici trebuie să facă achiziții în valoare mică, cum ar fi becuri sau produse de birotică. Chiar și pentru astfel de achiziții mici, emiterea semnarea și livrarea unei facturi fiscale poate costa mai mult decât produsul propriu zis. Proiectul propune ca bonurile fiscale cu valoare maximă de 1.000 de lei, emise la cumpărătură, să fie acceptate ca și dovadă contabilă. Suma tuturor acestor tranzacții confirmate prin bon fiscal nu va putea depăși 1% din venitul din vânzări timp de un an.

2. Excluderea sintagmei ”L.Ș.”din facturile fiscale și alte documente primare de strictă evidență utilizate în activitatea de întreprinzător.

Deși legea deja demult nu obligă pe nimeni să ceară ștampilă, contabilii, directorii financiari și angajații companiilor încă insistă pe aplicarea acestora. Această măsură simplă vine să descurajeze solicitarea ștampilelor.

3. Acceptarea facturilor fiscale scanate și trimise pe email, ca dovadă contabilă
Prevederea va permite entităților plătitoare de TVA să trimită facturile fiscale semnat și scanate pe email și acestea să fie acceptate ca dovadă contabilă. Pe lângă timpul economisit, această măsură va ajuta mulți antreprenori să facă tranziția mai ușor la sistemul e-factură. Este important de precizat că acum legislația națională nu exclude în mod direct această practică, dar a fost introdusă această prevedere în cadrul normativ ca să nu existe interpretări .

4. Regim fiscal unificat și simplificat pentru liberii profesioniști (freelanceri)
Se va ajusta regimul existent de activitate profesională în domeniul juridic și medical, extrapolând modul de impozitare a acestora și asupra altor profesioniști individuali, cum ar fi: ingineri, oameni de creație, arhitecți etc.

Advertisement

În același timp, se propune și o diminuare a cotei impozitului pe venit achitat de către aceștia de la 18% la 12% – cota unică de impozit pe venit care se plică și altor persoane fizice.

La nivel contabil, liberii profesioniști vor trebui doar să țină un registru de intrări și ieșiri și să dețină un aparat de casă dacă efectuează operațiuni în numerar. Pentru cei care fac tranzacțiile online, nu va fi nevoie de aparat de casă. Raportarea se va face o dată în an. Pentru liberii profesioniști în domeniul IT, Ministerul Economiei lucrează acum la prevederi care vor oferi în curând posibilitatea acestora să activeze în cadrul Parcului IT virtual și să beneficieze de cota micșorată de 7% din impozitul pe venit.

5. Micșorarea numărului de rapoarte care trebuie depuse de SRL
Deși în acest moment există un regim simplificat de raportare pentru întreprinzătorii individuali care au până la 3 angajați, ei trebuind să prezinte un singur raport unificat (art. 92, alin.(8) din Codul Fiscal), totuși acest lucru nu există pentru SRL-uri și alte forme de organizare. Astfel, se va extinde această prevedere și asupra agenților economici nou-înregistrați pentru primii 3 ani de activitate.

6. Transparentizarea normelor de creditare bancară față de întreprinderi mici și mijlocii
Politicile abuzive, normele și standardele confuze fac procesul de creditare foarte descurajator pentru antreprenori. Cazurile în care rata dobânzii reală este mult mai mare ca cea afișată, tacticile agresive de a impune proprietarii de afaceri să ia împrumuturi în calitate de persoane fizice, cerințe excesive de garanții, aplicarea taxei ascunse – sunt foarte frecvente. Măsura prevede ca standardele de transparență care se aplică consumatorilor în cadrul legii nr. 202 privind contractele de credit pentru consumatori să se aplice și întreprinderilor mici și mijlocii.

7. Simplificarea modului de utilizare a facturii electronice prin posibilitatea emiterii e-facturii la 3 zile până la livrarea mărfurilor și la 10 zile după livrarea serviciilor
Legislația actuală prevede faptul că e-factura trebuie emisă în momentul livrării, ceea ce îngreunează sarcina companiilor să adopte în mod universal e-factura, în special a celor care livrează mărfuri ușor alterabile în timpul nopții! Această măsură va aduce îndeajuns de multă flexibilitate e-facturii pentru ca obligativitatea acesteia să nu mai fie amânată.

În varianta inițială a proiectului de lege era introdusă și o prevedere prin care exportatorii să depună o singură declarație vamală o dată la trei luni. Vestea bună este că Serviciul Vamal a anunțat că, începând cu 31 octombrie 2019, exportatorii vor putea depune o singură declarație vamală o dată în lună, pentru produsele și mărfurile a căror valoare nu depășește 1.000 euro.

„Acest proiect de lege a apărut în baza propunerilor venite de la peste 50 de antreprenori și liberi profesioniști cu care ne-am întâlnit. Desigur, mediul de afaceri se confruntă acum cu probleme complexe care nu pot fi rezolvate imediat, cum ar fi lipsa capitalului uman, corupția sistemică, abuzul din partea instituțiilor publice sau lipsa veniturilor populației, dar sperăm că aceste măsuri simple și imediate vor ușura mult munca antreprenorilor”, a declarat Radu Marian, unul din autorii proiectului de lege.

Reformele vor continua

În schimb deputatul Dan Perciun a anunțat și alte inițiative benefice care se planifică a fi lansate pe termen mediu și anume: adoptarea unei legi a inovației și start-urilor, care să creeze cadru legislativ pentru startup-uri, seed investments, introducerea diferitor clase de acțiuni, posibilitatea salarizării angajaților prin acțiuni etc. La Ministerul Economiei și Infrastructurii este deja creat un grup de lucru care se ocupă de această inițiativă legislativă.

Adoptarea unei legi care să reglementeze comerțul electronic ce va permite celor care dețin magazine online să intre în legalitate și să poată să-și desfășoare activitatea. Un proiect de lege în acest sens se află în definitivare la Ministerul Finanțelor.

Adoptarea unui proiect de lege care să încurajeze plățile fără numerar și să reducă comisioanele bancare. Stabilirea unor proceduri clare de aplicare a amenzilor, care să reducă riscul de abuz.
„Așteptăm în continuare propunerile din partea antreprenorilor, suntem conștienți că anume aceștia sunt cei care creează valoare în economie, creează locuri de muncă și plătesc salarii și este crucial ca statul să fie alături de voi”, a declarat Dan Perciun.



Oportunitati