Pe urmele democraţilor? Creşteri salariale pentru bugetari în condiţiile unui buget auster

shadow
Miercuri, 23.10.2019 12:13   1399
Ministerul Finanțelor propune creșteri salariale pentru majoritatea bugetarilor, chiar dacă anterior susţinea că a moştenit o gaură de câteva miliarde lei la buget.

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10% pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat, anunță Ministerul Finanțelor.

În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au fost discutate în cadrul unei consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022).  

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că proiectul prevede corectarea unor inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați, inclusiv a celor din APL, din domeniul educației, din instituțiile penitenciare și din domeniul apărării etc. 

Astfel, în cazul primarilor din localitățile cu până la 20.000 locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici decât unii angajați din subordinea lor, creșterile salariale vor atinge cifra de circa 1.500 de lei lunar.

Advertisement

Proiectul prevede majorări și pentru angajații din sistemul educațional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncți din licee și școlile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2.000 de lei. În cazul învățătorilor și educatorilor salariile vor fi majorate cu 680 de lei și, respectiv, circa 900 de lei, lunar. Ministrul Finanțelor a subliniat că majorările salariale vor fi însoțite și de măsuri de creștere economică și sporire a productivității muncii. 

„Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituțiile se confruntă cu probleme de recrutare de angajați. Una dintre soluțiile acestei probleme este creșterea salariilor. Totodată, considerăm că aceste majorări ale retribuției muncii trebuie corelate cu creșterea productivității muncii, asta înseamnă sisteme de management, control intern și introducerea tehnologiilor și altor elemente care sporesc productivitatea muncii și asigură creșterea economică”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 urma să fie publicat încă o lună în urmă şi ar urma să fie adoptat de Guvern până la finele lunii noiembrie, iar ulterior, de Parlament până la finele anului.

De notat că în ultimele două luni se atestă o creştere mai semnificativă a veniturilor la bugetul de stat acumulate de Fisc şi Vamă. Asta după ce în iulie-august se atestă o încetinire.Oportunitati