Vor fi sau nu naționalizate Tutun-CTC și Gările Auto

shadow
Miercuri, 23.10.2019 09:22   854
Privatizarea companiei Tutun-CTC şi concesionarea întreprinderii de stat Gările și Stațiile Auto s-a făcut pripit şi cu grave încălcări, constată Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor și concesionărilor din perioada 2013-2019.

În cadrul ședinței din 22 octombrie a comisiei, au fost invitați și audiați reprezentanți Agenției Proprietății Publice (APP) - Maria Șendilă, Șef Direcție și Dorina Cebotarean, Șef Direcție, secretar al Comisiei de privatizare Tutun CTC – care nu s-a prezentat la ședință, precum și Iurie Moroz - administrator la SRL Gările Auto Moderne, Iurie Ușurelu, fost secretar de stat şi președintele Consiliului Tutun CTC în perioada 2016-2019.

Agenţia Proprietății Publice spune că totul a fost legal

Iurie Moroz, administrator la Gările Auto Moderne a susţinut că în decurs de un an au fost deja demarate lucrări de modernizare a 7 autogări ce va duce la condiţii mai bune pentru pasageri, cât și pentru transportatori. Totodată el a spus că statul deja încasează mai mulţi bani din activitatea Gărilor Auto.

Curios este că reprezentantul Agenției Proprietății Publice a declarat că decizia de a transmite întreprinderea “Gările și Stațiile Auto” unui investitor privat a fost una corectă. După semnarea contractului de parteneriat public-privat, veniturile care ajungeau la bugetul de stat a crescut de la un milion de lei la cinci milioane de lei.

“Având un profit de patru milioane de lei pe an, pe parcursul a trei ani, maximum ce puteau ei investi erau 15 milioane lei”, a subliniat șefa Direcției Parteneriat Public Privat și Concesiune, Maia Șendilă.

Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu a întrebat retoric dacă APP cunoștea de unde provin banii pentru investiții.

Advertisement

”N-ați avut curiozitatea să aflați care este proveniența banilor investiți în acest Parteneriat Public Privat? Noi, de exemplu, cu aceeași colegi, am identificat sursele și proveniența banilor pentru privatizarea Air Moldova și am avut mari surprize”, a subliniat Igor Munteanu.

Membrii comisie de anchetă au constat că, deși până acum investitorul urma să investească în întreprindere 35 de milioane de lei, acest lucru nu s-a întâmplat, iar investițiile au fost de doar 10 milioane de lei. Iurie Moroz a menţionat cifra de 15 milioane lei, din care 5 milioane lei urmează a fi achitate companiior ce au efectuat lucrări.

”Se atestă o practică vicioasă a APP de inițiere și selectare a partenerului privat în PPP sau proiecte de privatizare, unde după câștigarea concursului, persoanele juridice care corespundeau formal unor rigori inițiale elevate, în urma unor contracte extrem de permisive pot ceda cota - parte către persoane fizice sau juridice mult mai puțin calificate. Această practică este observată și în cazul concesiunii Aeroportului Internațional Chișinău, și în cazul privatizării Air Moldova”, a declarat Igor Munteanu.

Menţionăm că la SRL Gările Auto Moderne, firma ce a concesionat Gările Auto, în decurs de un an s-au schimbat de câteva ori proprietarii.

Ce va fi cu Tutun-CTC

Comisia de anchetă a audiat şi Raportul preliminar de evaluare a concursului comercial de înstrăinare a acțiunilor deținute de stat în Tutun-CTC.

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Iurie Ușurelu, a menționat în cadrul ședinței comisiei de anchetă că autoritățile statului, prin acțiunile întreprinse în anii 2013-2014, ar fi distrus intenționat fabrica care era una din cele mai ”puternice” pe piaţă, iar aceasta s-ar fi făcut prin politica fiscală, care ar fi defavorizat compania statului.

“Noi, deja, în 2018 eram puși în situația că nu mai puteam vinde (ţigări n.r.). Nu mai puteam vinde pentru că nu făceam față concurenței”, a declarat Iurie Ușurelu.

Cota statului de peste 90% de la Tutun CTC a fost privatizată în ianuarie 2019 de compania Le Bridge, deţinută de omul de afaceri Franck Arif, la un preţ de 167,7 milioane de lei.

Anterior comisia de anchetă anunța că întreprinderea ar putea reveni în proprietatea statului, deoarece agentul economic care a privatizat-o ar refuza să o mai gestioneze și își cere banii înapoi.

În urma audierii raportorilor, Comisia de anchetă a votat în unanimitate pentru aprobare și propunerea Rapoartelor spre audiere în plenul Parlamentului.Oportunitati