Cine sunt noii membri ai conducerii la mari companii energetice ale statului

shadow
Marţi, 22.10.2019 08:31   1512
Ministerul Economiei și Infrastructurii a înaintat 5 reprezentanți ai societății civile în întreprinderile din domeniul energetic, precum RED-Nord, CET Nord, Termoelectrica, Energocom.

E vorba de Corina Gaibu (expert IDIS Viitorul), Constantin Borosan (expert de la GFA Consulting Group GmbH), Marin Ghenciu, Sergiu Tofilat (expert Watchdog) și Victor Parlicov (fost director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică), care vor aduce aportul în societățile energetice de importanță strategică națională, fiind membri ai organelor de conducere: consiliu, comitet de audit și comisia de cenzori. 

Administrația Ministerului Economiei susține că experții fac parte din cadrul mai multor organizații nonguvernamentale: Expert-Group, IDIS Viitorul, GFA Consulting Group GmbH, Watchdog, vor contribui la îmbunătățirea managementului, eficientizarea administrării proprietății publice și maximizarea profitului în sectorul energetic. 

„Punem preț pe transparentizarea acestor întreprinderi, care, anterior au fost o sursă permanentă de profit pentru buzunarele grosolane a unor funcționari de partid, având un impact negativ asupra tarifelor energiei electrice, cetățenii fiind puși în situația să achite tarife peste limita salariilor care le primesc”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan. 

Membrii consiliilor, comitetelor de audit și comisia de cenzori sunt numiți în cadrul Adunării generale extraordinare a acționarilor din domeniului energetic.

Advertisement

Companiile RED-Nord, CET Nord, Termoelectrica, Energocom au 100% capital de stat. 

Anterior membrii ai consiliilor, comitetelor de audit și comisia de cenzori erau numiți doar funcționari din cadrul ministerelor și agențiilor statului.Oportunitati