O nouă etapă în războiul gazelor dintre Gazprom şi Naftogaz

shadow
Luni, 21.10.2019 05:30   1724
Negocierile privind tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina bat pasul pe loc, iar companiile Naftogaz din Ucraina şi Gazprom din Rusia anunţă noi condiţii şi procese în instanţe.

Astfel, vineri 18 octombrie, președintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitri Medvedev că pentru semnarea unui nou contract de tranzit a gazelor prin Ucraina e nevoie de soluţionat toate litigiile.

Gazprom propune varianta zero

În primul rând e vorba de disputa în arbitrajul de la Stockholm și de procesul antimonopol iniţiat de autorităţile din Ucraina împotriva Gazprom.

Menţionăm că în februarie 2018 Naftogaz a câştigat procesul contra Gazprom în arbitrajul din de la Stockholm, gigantul rus fiind obligat să îi achite prejudicii de 2,56 miliarde de dolari, pentru neîndeplinirea condiiţiilor privind volumul gazelor tranzitate prin Ucraina.

Un alt factor ce nemulţumeşte Gazprom sunt deciziile instanţelor din Ucraina, pe faptul încălcării legislaţiei antimonopol din Ucraina, dar şi implementarea de către Kiev a prevederilor Pachetului III Energetic al UE.

Advertisement

"Practica internațională cunoaște exemple în care litigiile dintre întreprinderi au fost soluționate într-o procedură de pre-proces, iar noi oferim o opțiune zero prin care toate procesele sunt sistate, toate cererile sunt retrase și se trage o linie în toată povestea", a declarat şeful Gazprom.

Noi pretenţii de 11 miliarde de dolari de la Naftogaz

În replică, directorul executiv al Naftogaz, Yuriy Vitrenko a anunţat pe Facebook, că pe 1 noiembrie 2019, Naftogaz din Ucraina va înainta pretenții de peste 11 miliarde de dolari faţă de Gazprom, "ceea ce ar putea fi o compensație pentru încetarea tranzitului".

Contractul de zece ani privind tranzitul gazelor rusești în Europa prin Ucraina expiră pe 31 decembrie 2019.

Pe 19 septembrie, la Bruxelles a avut loc o altă rundă de negocieri privind tranzitul pe gaz, cu participarea Comisiei Europene, după care Rusia a acceptat pentru prima dată să încheie un acord privind tranzitul pe gaz conform normelor europene.

Pentru a pune în aplicare legislația europeană, Ucraina trebuie să separe sistemul de transport al gazelor (GTS) de Naftogaz al Ucrainei într-o structură separată, în conformitate cu normele din al treilea pachet energetic al UE. Finalizarea așa-numitului unbundling (separarea) al Naftogaz este programat pentru 1 ianuarie 2020.

O nouă rundă de negocieri tripartite privind tranzitul gazelor este programată pentru 28 octombrie. 

De notat că de aceste negocieri depinde în mare măsură şi cum va fi asigurată cu gaze Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020. Autorităţile de la Chişinău - de la preşedintele Igor Dodon, la premierul Maia Sandu şi şeful Modlovagaz Vadim Ceban - au dat asigurări că se caută soluţii pentru ca Moldova să nu rămână fără gaze naturale.Oportunitati