Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 14 – 19 octombrie 2019

shadow
Duminică, 20.10.2019 12:10   931

Premiul Nobel al Economiei, atribuit pentru cercetări pentru combaterea sărăciei globale. 100 mln. de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide. Parlamentul a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din și investigării fraudei bancare. Scopul real al programului de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție era obținerea rentelor din spălări de bani la nivel internațional.

Premiul Nobel al Economiei a fost atribuit lui Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer, pentru lucrările lor pentru cercetări în domeniiul combaterii sărăciei globale. A se vedea detalii privind cea mai tânără persoană premiată cu Premiul Nobel pentru economie.

***

Banca Europeană de Investiții oferă un împrumut de 100 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în țară. A se vedea detalii privind destinația creditului de 100 milioane de euro.

***

Doi viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei – Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, ar putea fi revocați din funcții, deoarece au activat în perioada când a avut loc frauda bancară și, se pare, nu au luat măsurile necesare pentru a o preveni și investiga.

 

Ion Sturzu a prezentat pentru Mold-Street.com detalii privind audierea viceguvernatorilor BNM de către Comisia de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, precum și anumite informații privind activitatea viceguvernatorilor BNM.

 

Parlamentul a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare. A se vedea detalii privind deciziile din hotărârea adoptată de autoritatea legislativă.

***

Creșterea globală va încetini în acest an la cea mai lentă viteză de la criza financiară din 2009. A se vedea prognoza Fondului Monetar Internațional privind creșterea economiei globale și creșterea economiei Moldovei.

***

Pentru a atenua impactul schimbărilor climatice, Republica Moldova va stabili ținte mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. A se vedea detalii privina procesul de elaborare a Strategiilor naționale de dezvoltare cu emisii reduse.

***

Scopul real al programului de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție era obținerea rentelor din spălări de bani la nivel internațional, susține Transparency International – Moldova.

Advertisement

A se vedea detalii privind programele de acordare a cetățeniei în schimbul investiților în statele europene.

***

Reforma administrației publice centrale, demarată în anul 2017, a contribuit la diminuarea numărului de ministere, de la 16 la 9, și optimizarea statelor de personal. Cum apreciază Curtea de Conturi reforma administrației publice?

***

Schimbare radicală în structura asociaților de la Civil Aviation Group SRL – firma care un an în urmă a privatizat Air Moldova, achitând un preț de 50 milioane lei și asumându-și obligațiunea de a achita datoriile de 1,25 miliarde lei. Cine este noul beneficiar final al Air Moldova?

***

Consiliul Concurenței analizează notificarea, depusă de către compania Carmez Processing SRL, ce se referă la preluarea controlului asupra întreprinderii Avicola Farm Meat SRL. Cine este milionarul moldovean ce vrea să preia și controlul asupra avicolei?

***

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova va fi reorganizată prin separare în trei societăți pe acțiuni independente (pentru infrastructură, pentru călători și pentru marfuri). Reorganizare în loc de faliment?

***

Adunarea generală extraordinară a acționarilor a băncii Moldova-Agroindbank din 31.10.2019 nu a avut loc. A se vedea motivul pentru care cea mai mare bancă a contramandat Adunarea generală a acționarilor.

***

Trans-Oil Group, care se autodeclară cel mai mare holding agro-industrial din Moldova, anunță că în ultimul an financiar finalizat pe 30 iunie 2019, a avut o cifră de afaceri de 552,3 milioane de dolari sau circa 10 miliarde de lei. A se vedea detalii privind piețele de export ale Trans-Oil Group.

***

METRO Cash & Carry a anunțat, începând din 1 octombrie 2019, schimbări în cadrul echipei de management a companiei subsidiare din Republica Moldova.  A se vedea detalii privind noul Director General al METRO Cash & Carry Moldova, Serghei Martînov, și perspectivele de dezvoltare a afacerilor companiei.

***

Grupul de investiții PPF, deținut de cel mai bogat om din Republica Cehă Petr Kellner, este la un pas să ajungă la un acord pentru a cumpăra o participație majoritară din compania Central European Media Enterprises. Care sunt posturile TV de pe piața media din Moldova, la care poate ajunge proprietar Petr Kellner?

***

La întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz se desfășoară un audit intern, fiind depistate mai multe lacune în activitatea întreprinderilor afiliate. Se va desfășura un audit internațional?

***

Compania Galas SA a anunțat încetarea activității de asigurare și depunerea benevolă a licenței, eliberată acum 10 ani de Comisia Națională a Pieței Financiare. A se vedea detalii privind compania de asigurări care și-a încetat activitatea.

***

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a pornit două cauze penale pe faptul delapidării averii străine și abuzului de serviciu, comise de persoane publice care gestionau SA Moldtelecom. Unde a călătorit fostul șef de la Moldtelecom pe banii companiei statului?

***

Procurorii anticorupție și ofițerii de investigații efectuează percheziții în cladirea în care, până nu demult și-a desfășurat activitatea una dintre cele mai mari companii imobiliare din Republica Moldova, Pro Imobil. A se vedea detalii privind perchezițiile la companiile imobiliare.

***
Teme:

Oportunitati