La Moldovagaz se efectuază un audit intern, iar apoi se va face și un audit internațional

shadow
Sâmbătă, 19.10.2019 09:01   2287
La întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz se desfășoară un audit intern, fiind depistate mai multe lacune în activitatea întreprinderilor afiliate, a anunțat Vadim Ceban, președintele Moldovagaz în cadrul unei întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Totodată Vadim Ceban a susținut că deja există o înțelegere de principiu la nivel de Gazprom și Moldovagaz de a prelungi contractul de furnizare a gazelor naturale, începând cu 1 ianuarie 2020, în cel mai scurt timp părțile urmând să anunțe despre semnarea contractului, se arată într-un comunicat al președinției.

În context, Vadim Ceban a remarcat că există toate premisele de a reduce prețul de achiziționare a gazelor rusești, începând cu anul 2020. Totodată, șeful statului a primit asigurări că tarifele pentru consumatorii finali, în anul curent, nu vor crește.

Igor Dodon a specificat că, deși există speranța ca tranzitul gazului rus prin teritoriul Ucrainei va fi asigurat, semnarea contractului cu Gazprom va prevedea și posibilitatea preluării gazelor naturale în orice punct de livrare, inclusiv la hotar cu alte state, iar operatorii de sistem gaze a țărilor respective vor asigura transportul gazelor naturale până la hotarul Republicii Moldova, conform regulilor existente.

Advertisement

De asemenea, Vadim Ceban l-a informat pe Igor Dodon despre acțiunile întreprinse de companie în vederea asigurării transportului gazelor naturale în regim revers prin coridorul transbalcanic. Potrivit lui, specialiștii de sistem transport gaze din cadrul a patru state - Moldova, Ucraina, România și Bulgaria, lucrează în direcția respectivă, delegația Moldovaga” aflându-se în prezent la Sofia pentru discuții cu colegii săi de la Bulgartransgaz.

Anterior Vadim Ceban a declarat că în timpul apropiat și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va efectua un audit la Moldovagaz, iar o companie internațională va audita raportul financiar al întreprinderii.

Contractarea serviciilor de audit urmează să fie decisă de acționari prin intermediul Consiliului de Observatori al companiei.

De notat că mai mulți șefi de companii ce fac parte din cadrul Moldovagaz au demisionat deja.

Oportunitati