Pentru ce va fi cheltuit creditul de 100 milioane de euro oferit de Banca Europeană de Investiții

shadow
Sâmbătă, 19.10.2019 07:47   1393
Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă Guvernului Republicii Moldova un împrumut de 100 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în țară.

Potrivit Acordului de împrumut semnat vineri, 18 octombrie, creditul va fi oferit în mai multe tranșe, prima fiind de 25 milioane deln de euro. 

Avem stategie deja de șase ani 

Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, în implicarea proiectelor ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni din țara noastră.

Acestea ar urma să asigure localitățile cu noi sisteme de colectare, instalații de tratare a materialelor și a deșeurilor biologice și noi depozite regionale sanitare pentru toată populația urbană și pentru circa trei milioane de locuitori din mediul rural, susține Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectele vor avea drept obiectiv reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării a gropilor de gunoi sau închiderea acestora. 

Astfel, suportul financiar va oferi un sprijin investițional în timp util pentru transpunerea legislației UE în sectorul de gestionare a deșeurilor, așa cum este stipulat în Acordul de asociere Moldova-UE. 

BEI va finanța până la 50% din costurile totale

Împrumutul BEI va finanța până la 50% din costurile totale ale diferitelor componente, cu fonduri rămase care vor fi furnizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), subvenții de investiții de la Platforma de investiții de vecinătate (PNI) și Europa de Est pentru energie Parteneriatul pentru eficiență și mediu (E5P), fonduri proprii ale autorităților naționale și beneficiarilor finali, dar și asistență tehnică suplimentară oferită de alți donatori internaționali (precum GIZ și Agenția Cehă de Dezvoltare). 

„Aceasta este prima operațiune a unei bănci din UE, care contribuie la modernizarea infrastructurii deșeurilor solide din Moldova.

Advertisement

Ea va îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor din țară, asigurând o sănătate publică mai bună și un mediu mai curat prin servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor", a declarat Antonio Castillo, reprezentantul BEI.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu a precizat că această finanțare reprezintă prima intervenție de fonduri în programul complex pentru crearea și modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în conformitate cu cele mai bune practici ale UE în toată țară.

"Guvernul Republicii Moldova va contribui, de asemenea, cu resursele proprii. Încurajăm parteneri externi cu obiective comune de dezvoltare să se alăture acestei inițiative", a menționat ministra.

1.200 de gunoiști autorizate și tot atâtea neautorizate

Situația din domeniul depozitării gunoiului în Republica Moldova este una extrem de gravă. Doi ani în urmă se anunța că în țară sunt peste 1.200 de gunoiști autorizate și tot atâtea neautorizate. Din acestea niciuna nu corespunde standardelor UE, arătau date ale Ministerului Mediului.

În același timp deja de șase ani se implementează Strategia națională de gestionare a deșeurilor 2013-2027, care prevede construcția "a două stații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor în Regiunea 4 Chișinău și Regiunea 7 Bălți și a șapte depozite de deșeuri menajere solide pentru restul regiunilor".

Bugetul prevăzut este de aproximativ de 360 de milioane de euro din fonduri europene și din fonduri naționale. Până acum însă niciuna nu este gata.Oportunitati