Percheziții matinale la companii imobiliare

shadow
Vineri, 18.10.2019 10:16   1708
Procurorii anticorupție și ofițerii de investigații efectuează percheziții în cladirea în care, până nu demult și-a desfășurat activitatea una dintre cele mai mari companii imobiliare din Republica Moldova, Pro Imobil.

Update 11.00: Potrivit Procuraturii Generale pe 18 octombrie 2019, sub conducerea procurorilor PCCOCS, oamenii legii, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP, MAI, "au descins cu un număr de 13 percheziții la o companie imobiliară din Chișinău, la domiciliile și în automobilele membrilor grupului criminal organizat, în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi comis abuz de serviciu și evaziune fiscală".

Contabilitate dublă, salarii în plic

În urma perchezițiilor au fost ridicate mijloace bănești, documente, telefoane, înscrisuri și suporturi electronice, acestea fiind în desfășurare. 

"Urmărirea penală a fost pornită de către procurorii PCCOCS pe 15 octombrie 2019, în rezultatul investigațiilor efectuate de ofițerii de investigație ai MAI, informațiilor apărute în mass-media, denunțurilor scrise de actuali și foști angajați ai unei companii care activează în domeniul imobiliar, dar și în urma plângerilor depuse de un număr de persoane, care au avut relații comerciale cu compania imobiliară", se arată în comunicatul Procuraturii.

Potrivit Procuraturii în anii 2018 – 2019, "grupul criminal a organizat o schemă ilegală, prin care a prejudiciat bugetul de stat și persoane fizice".

Advertisement

Schema criminală consta în achitarea salariului în plic angajaților, tăinuirea de contabilitatea întreprinderii a tuturor tranzacțiilor efectuate în domeniul imobiliar și utilizarea mijloacelor bănești primite de la persoane fizice în calitate de arvună în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, ceea ce le-a adus prejudicii ultimilor, precizează procurorii.

Cine a luat locul Pro Imobil

Potrivit zdg.md, în urmă cu câteva săptămâni, de pe cladirea de pe strada Armenească, unde activa compania imobiliară au fost scoase panourile cu logo-ul companiei Pro Imobil.

Totodată, la mijlocul lunii septembrie 2019, o fostă angajată Pro Imobil ar fi deschis o nouă firmă cu activități similare - Klass Imobil.

Vladislav Musteață, fondatorul brandului Pro Imobil, împreună cu angajații săi au venit cu o reacție la perchezițiile care au loc, susținând că acestea nu au nicio legătură cu el sau compania pe care a fondat-o.

„Proimobil.md și tot colectivul de peste 300 de agenți atrage atenția presei că în perchezițiile efectuate în această dimineață de procuratură, nu sunt vizați actualii agenți și managementul companiei. Acțiunile organelor privesc persoanele implicate fraudulos în afacere începând cu anul 2017 și până în august 2019. Sediul de pe Armenească 28 deja de mai mult de o lună este închiriat de altă companie imobiliară, gestionată de Octavian Orheianu și alte persoane, asupra cărora se efectuază aceste investigații”, potrivit notei expediate de proimobil.md.

Aminitim că Vladislav Musteață a fost dat în căutare internațională în luna septembrie 2017, la solicitarea procurorilor de la Chișinău, care au depistat o schemă de evaziune fiscală de proporții organizată de conducerea Pro Imobil. Cererea a venit după ce pe numele omului de afaceri a fost emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile.

El a fost reținut în Italia, dar ulterior o instanță moldovenească a anulat ordonanțele emise de procurori și mandatul de arest și urmărire internațională emis de judecători.Oportunitati