Ministerul Finanțelor va face auditul repartizării miliardelor date de BNM pentru a acoperi gaura

shadow
Joi, 17.10.2019 15:30   7417
Parlamentul a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, o hotărâre în acest sens fiind adoptată în cadrul ședinței în plen a Legislativului.

Potrivit hotărârii, Președintelui Parlamentului i se propune constatarea eventualelor circumstanțe ce ar permite inițierea procedurii de revocare din funcție a viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Ion Sturzu și Aureliu Cincilei.

Desecretizarea și publicarea materialelor

Guvernul și BNM, în termen de 60 de zile, vor examina oportunitatea desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, în măsura în care acest fapt nu va prejudicia mersul anchetei, precum și revizuirii Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015, acordate de Guvernele Leancă și Gaburici.

De asemenea, Guvernul și BNM urmează să inițieze semnarea acordurilor cu toate țările-zonele offshore privind schimbul de informații fiscale.

Advertisement

Auditul celor care au primit miliarde de la stat

Ministerul Finanțelor, în termen de 90 de zile, va organiza un audit privind legalitatea, inclusiv modalitatea, repartizării mijloacelor financiare acordate în calitate de credite de urgență de către BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în perioada anilor 2014-2015.

Igor Munteanu, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe a declarat în ședința legislativului din cele trei milioane de conturi deținute la cele trei bănci, circa 95% erau depozite de până la 6.000 de lei pe care se aflau circa 300 milioane lei, care puteau fi returnați deponenților cu un minim efort de către Fondul pentru garantarea depozitelor.

Alte 4,5% din conturi erau până la 100.000 de lei și pe ele se aflau circa 2 miliarde de lei.

Grosul sumelor reveneau la 0,5% din conturi pe care se aflau circa 4,5 miliarde de lei. "În acest caz se cerea o investigare și o justificare individuală a acestor sume, dar nu a existat nici-un minim efort în acest sens", a declarat Igor Munteanu.

Deputatul a mai declarat că alte 6 miliarde de lei erau pe conturile agenților economici și statul nu era obligat să întoarcă el banii.

Legislativul a mai solicitat Procuraturii Generale examinarea cauzei stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015-2019 în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar.

Totodată se cere intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale altor țări în vederea investigării fraudei bancare și recuperării mijloacelor sustrase, în special, cu FBI și prezentarea Parlamentului, în termen de 30 de zile, a unui raport privind devalizarea sistemului bancar.

Menționăm că raportul a fost prezentat de Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului. 



Oportunitati