O nouă țintă pentru Guvern

shadow
Marţi, 15.10.2019 05:10   1169
Pentru a atenua impactul devastator al schimbării climatice pentru oameni, mediu și pentru economie, Republica Moldova va stabili ținte mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, s-a anunțat în cadrul primului atelier de lucru pentru țările membre ale Parteneriatului Estic privind elaborarea Strategiilor naționale de dezvoltare cu emisii reduse (LEDS).

„Țara noastră a recunoscut importanța problematicii complexe a fenomenului schimbărilor climatice în context global și și-a asumat angajamente ca țară în curs de dezvoltare. În Contribuția Națională Determinată (CND) actualizată preconizăm până în februarie 2020 să anunțăm stabilirea unor ținte și mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național, pe care le vom integra apoi în Strategia de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030”, a afirmat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Reducem emisiile dacă ne dați bani

Potrivit ministrei, Republica Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile cu 64% față de nivelul anului 1990, iar noua țintă ar fi o reducere cu 78%, care poate fi realizată în cazul susținerii internaționale financiare și tehnice.

Marco Gemmer, șeful secției proiecte a Delegației UE în Republica Moldova a declarat în cadrul atelierului că reducerea de către țara noastră a emisiilor face parte din angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere.

Advertisement

Totodată el a spus că UE este lider în abordarea schimbărilor climatice și își propune ca Europa să devină prima economie majoră a lumii care să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

"Întrucât clima nu are frontiere, un astfel de obiectiv ambițios nu poate fi realizat decât cu sprijinul societății în ansamblu. Aș dori să vă încurajez cu încredere pe fiecare dintre voi să se alăture eforturilor UE și să combată schimbările climatice pentru a crea un viitor mai bun pentru copiii noștri și generațiile viitoare”, a declarat Marco Gemmer.

El a precizat că și statele Parteneriatului Estic trebuie să depună și ele eforturi pentru a reduce emisiile, iar UE deja a acordat o asistență de circa 600 milioane de euro în acest scop.

În cadrul noului proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, Moldova ar urma să primească o asistență de 9 milioane de euro în anii 2019-2022. 

Menționăm că acest proiect susține șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, la elaborarea strategiilor de dezvoltare cu emisii reduse până în anul 2050.

„Proiectul EU4Climate va ghida țările Parteneriatului Estic pe calea îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris și va crea ca o platformă de schimb de experiență și bune practici între guverne și va intensifica cooperarea cu UE, pentru a prelua agenda ambițioasă a acesteia în domeniul schimbărilor climatice”, a declarat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova. Oportunitati