Cea mai tânără persoană premiată cu Premiul Nobel pentru economie

shadow
Luni, 14.10.2019 10:05   2180
Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel – cunoscut ca Premiul Nobel al Economiei – le-a fost atribuit lui Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer, pentru lucrările lor pentru cercetări în domeniiul combaterii sărăciei globale.

“Cercetările realizate de laureații din acest an au îmbunătățit considerabil capacitatea de a lupta împotriva sărăciei la nivel global. În doar două decenii, noua lor abordare bazată pe experiment a transformat economia dezvoltării, care acum este un domeniu de cercetare înfloritor“, a anunțat Academia Suedeză.

Meditații pentru copii și reducerea sărăciei

Între exemplele practice de reducere a sărăciei pe glob se numără și aplicarea unuia dintre studiile lor, în urma căruia peste 5 milioane de copii din India au beneficiat de meditații la școală, menite să le îmbunătățească rezultatele la teste. În urma studiilor celor trei cercetători au fost acordate subsidii considerabile pentru prevenție în sistemul de sănătate în mai multe țări.

Abhijit Banerjee s-a născut în 1961 în Mumbai, India, și-a obținut doctoratul în 1988 la Harvard University, Cambridge, SUA și este Ford Foundation International Professor of Economics la Massachusetts Institute of Technology.

Advertisement

Esther Duflo s-a născut în 1972 la Paris, Franța, a obținut doctoratul în 1999 la Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, SUA, unde este profesoară în prezent. La 46 de ani, Esther Duflo, este cea mai tânără persoană premiată cu Premiul Nobel pentru economie și a doua femeie care a primit premiul.

Esther Duflo a co-fondat Laboratorul de acțiune contra sărăciei Jameel Poverty Action Lab (J-PAL) alături de indianul Abhijit Banerjee, cu care s-a căsătorit în 2015. 

Michael Kremer s-a născut în 1964, a obținut doctoratul în 1992 la Harvard University, Cambridge, SUA, unde este profesor în prezent. Kremer este, de asemenea, un cercetător afiliat laboratorului J-Pal.

Laboratorul și-a stabilit obiectivul de a găsi soluții concrete la problemele sărăciei, prin cuplarea reflecțiilor fundamentale ale experimentelor pe teren, în situații reale, ale căror impacturi sunt apoi evaluate. Conceptele care au fost implementate pe toate continentele.

Premiul “științelor economice în memoria lui Alfred Nobel” este singurul care nu figurează în testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel; el a fost creat în 1968, de către Banca Suediei, cu ocazia marcării a 300 de ani de la înființarea acesteia, și a fost decernat pentru prima oară anul următor.

În 2018, Nobelul pentru Economie le-a fost atribuit americanilor William Nordhaus și Paul Romer, pentru lucrări cu privire la creșterea economică durabilă.

Nobelul pentru Economie este în valoare totală de 9 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 830.000 de euro, și va fi împărțit în mod egal între cei trei laureați de anul acesta.



Oportunitati