Cum va fi liberalizat importul de carne în Moldova

shadow
Duminică, 13.10.2019 23:07   2391
60% din contingentul preferențial la importul de carne din UE, va fi distribuit în exclusivitate procesatorilor, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la modul de administrare a contingentului tarifar la importul de carne.

De asemenea se propune stabilirea unui mecanism de distribuire a cotei alocată în baza Anexei XV-D din Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte și Uniunea Europeană, pe de altă parte: câte 30% din cota preferențială anuală se va aloca, în baza principiului „primul venit – primul servit”, exclusiv procesatorilor de carne din Republica Moldova.

Importul de carne proaspătă sau refrigerată 

Lista procesatorilor de carne care vor beneficia de această facilitate va fi stabilită semestrial de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care o va prezenta Serviciului Vamal.

Totodată, pentru asigurarea calității înalte a produselor, se propune alocarea a 30% din contingentul respectiv pentru importul de carne proaspătă sau refrigerată și 30% - pentru carnea congelată.

"În condițiile actuale, la import predomină carnea congelată, care poate fi stocată pentru o perioada mai mare de timp și realizată la prețuri mari (de către traderi) în perioada când se înregistrează deficit de materie primă pe piața internă, sau cota preferențială de import este epuizată", susțin autorii proiectului.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Protecția consumatorilor   Comerț extern și datoriile   Corupția  

Advertisement

Oportunitati