Cine va da bani pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

shadow
Sâmbătă, 12.10.2019 00:05   1522
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) vor cofinanța lucrările de construcție a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău.

Beneficiar va fi compania Vestmoldtransgaz (cumpărată în 2018 de Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz din România), dar BERD precizează într-un anunț public, că împrumutul va fi acordat Republicii Moldova și nu companiei.

Altfel spus se revine parțial la formula veche de finanțare de până la anul 2018, când se preconiza că lucrările vor fi efectuate din creditele BERD și BEI acordate Republicii Moldova. Motivele acestei schimbări nu sunt anunțate, dar la mijloc ar fi încetineala cu care se realizează proiectul și nevoia de resurse financiare a companiei Vestmoldtransgaz.

Or, după ce la începutul anului 2018, Guvernul a vândut întreprinderea de stat Vestmoldtrangaz companiei Transgaz, autoritățile de la Chișinău și București au susținut că lucrările vor fi gestionate și finanțate de operatorul din România.

Citiți și:

Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

De asemenea, pe pagina web a Vestmoldtransgaz spre consultare publică, a fost plasată toată documentația privind traseul conductei, evaluările de mediu și social, planurile de acțiuni și remediere etc.

Advertisement

Din aceste documente se poate de constatat că BERD ar putea aloca o finanțare de circa 20 de milioane de euro, sau aproape 23% din costul lucrărilor, care sunt estimate la 90 milioane de euro.

Toate acestea vin după scurta vizită la Chișinău a Ministrului afacerilor externe a României, Ramona N. Mănescu, care a fost și pe șantierul aferent construcției segmentului Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași – Ungheni - Chișinău.

Ministrul a dat asigurări că în primăvara anului 2020, "acesta va fi operațional sută la sută, urmând să asigure independența energetică a Republicii Moldova".

Conducta ar urma să aibă o lungime de circa 120 kilometri și o capacitate planificată de 1,5 miliarde metri cubi de gaze, suficientă pentru a sigura necesarul Republicii Moldova, fără regiunea separatistă.

Autoritățile de la Chișinău și București au promis în repetate rânduri diferite termene de construcție, dare în exploatare și funcționare a conductei, de la anul 2015 la anul 2022.

Proiectul își propune să consolideze securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor sale de alimentare cu gaz. Acesta va sprijini agenda de reformă în sectorul gazelor naturale prin liberalizarea și consolidarea concurenței în conformitate cu angajamentele Moldovei în UE și Comunitatea Energetică Ca urmare, ar putea permite altor furnizori de gaz să intre pe piața din Moldova.Oportunitati