Cine va da bani pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău

shadow
Sâmbătă, 12.10.2019 00:05   882
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor cofinanţa lucrările de construcţie a gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău.

Beneficiar va fi compania Vestmoldtransgaz (cumpărată în 2018 de Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz din România), dar BERD precizează într-un anunţ public, că împrumutul va fi acordat Republicii Moldova şi nu companiei.

Altfel spus se revine parţial la formula veche de finanţare de până la anul 2018, când se preconiza că lucrările vor fi efectuate din creditele BERD şi BEI acordate Republicii Moldova. Motivele acestei schimbări nu sunt anunţate, dar la mijloc ar fi încetineala cu care se realizează proiectul și nevoia de resurse financiare a companiei Vestmoldtransgaz.

Or, după ce la începutul anului 2018, Guvernul a vândut întreprinderea de stat Vestmoldtrangaz companiei Transgaz, autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au susţinut că lucrările vor fi gestionate şi finanţate de operatorul din România.

Citiți și:

Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

De asemenea, pe pagina web a Vestmoldtransgaz spre consultare publică, a fost plasată toată documentaţia privind traseul conductei, evaluările de mediu şi social, planurile de acţiuni şi remediere etc.

Advertisement

Din aceste documente se poate de constatat că BERD ar putea aloca o finanţare de circa 20 de milioane de euro, sau aproape 23% din costul lucrărilor, care sunt estimate la 90 milioane de euro.

Toate acestea vin după scurta vizită la Chişinău a Ministrului afacerilor externe a României, Ramona N. Mănescu, care a fost şi pe șantierul aferent construcției segmentului Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași – Ungheni - Chișinău.

Ministrul a dat asigurări că în primăvara anului 2020, "acesta va fi operaţional sută la sută, urmând să asigure independenţa energetică a Republicii Moldova".

Conducta ar urma să aibă o lungime de circa 120 kilometri și o capacitate planificată de 1,5 miliarde metri cubi de gaze, suficientă pentru a sigura necesarul Republicii Moldova, fără regiunea separatistă.

Autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au promis în repetate rânduri diferite termene de construcţie, dare în exploatare şi funcţionare a conductei, de la anul 2015 la anul 2022.

Proiectul își propune să consolideze securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor sale de alimentare cu gaz. Acesta va sprijini agenda de reformă în sectorul gazelor naturale prin liberalizarea și consolidarea concurenței în conformitate cu angajamentele Moldovei în UE și Comunitatea Energetică Ca urmare, ar putea permite altor furnizori de gaz să intre pe piața din Moldova.Oportunitati