Dosarul ambulanţelor. Unul dintre directorii CNAMUP a fost reţinut

shadow
Vineri, 11.10.2019 07:46   1135
Directorul adjunct al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reţinut în dosarul ambulanţelor.

Persoane publice, dar şi reprezentanţi ai unor agenţi economici au fost audiaţi, zilele acestea, la Centrul Naţional Anticorupţie în cadrul unei cauze, pornite pe faptul abuzului de serviciu, comis de factori de decizie de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Numiţii au fost citaţi pentru a oferi explicaţii pe marginea presupuselor ilegalităţi, admise în cadrul organizării achiziţiilor publice privind cumpărarea a 69 de ambulanţe.

Mai exact, CNA şi procurorii anticorupţie cercetează modul în care au fost organizate licitaţiile, precum şi presupusa favorizare a unor agenţi economici.

Potrivit materialelor cauzei, factorii de decizie din cadrul CNAMUP ar fi dat prioritate unui agent economic, chiar dacă acesta nu ar fi fost eligibil pentru licitaţia menţionată, iar după semnarea contractului nu şi-ar fi onorat pe deplin obligaţiunile.

Astfel, anchetatorii examinează implicarea actualului director al CNAMUP şi a unuia din adjuncţii săi în returnarea către agentul economic câştigător a unei sume de peste 2 milioane de lei.

Advertisement

Aceşti bani ar fi constituit penalităţile, aplicate companiei pentru multiplele nereguli, admise în procesul de executare a contractului, dar care nu au mai rămas în conturi pentru că, în urma unei indicaţii, ar fi fost restituiţi. Potrivit anchetatorilor, această sumă constituie prejudiciul cauzat statului în urma achiziţionării ambulanţelor.

În urma percheziţiilor de vineri dimineaţă, operate de CNA şi PA la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), dar şi în alte locaţii, a fost reţinut directorul adjunct al CNAMUP, alte persoane fiind escortate pentru audieri.

Aminitim că licitaţia de livrare de noi ambulanţe desfăşurată la finele anului 2017 a fost câştigată de compania Autoritate Grup SRL, înregistrată oficial în satul Coșnița, Dubăsari, dar cu oficiul în capitală.

Firma are un capital social de 5.400 lei și doi asociații cu câte 50%: Vasile Cucu din Moldova și Aygar Necati din Turcia.

Noile ambulanțe au început a fi livrate abia în aprilie 2018 fiind de model Gaz, fabricate la uzina GAZ din Federația Rusă, ce aparține grupului Basel (Basic Element) controlat de oligarhul rus Oleg Deripaska (ce se află în lista neagră de sancțiuni a SUA).

În consecință achiziția a generat mai multe reacții negative, dar și semne de întrebare.

Contractul iniţial privind livrarea a 69 de ambulanțe avea un cost total de circa 45 de milioane lei. În martie 2018, însă a mai fost organizată o licitație de majorare a valorii contractului cu 6,5 milioane lei, arată datele oficiale. În consecință costul acestora a urcat la 51,5 milioane lei, sau 746.300 lei de bucată.Oportunitati