Ce instituţie trebuia să verifice dacă peştele sau carnea sunt conforme cerinţelor de siguranţă

shadow
Vineri, 11.10.2019 06:00   952
Centrul Republican de Diagnostică Veterinară este instituţia ce asigură controlul calităţii şi inofensivitatii produselor alimentare de origine animală şi specialiştii ei trebuiau să verifice şi să interzică loturile de peşte infestate cu paraziţi, ce au ajuns la consumatori

Administraţia acestei instituţii, în frunte cu Grigore Porcescu, fost director la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) urmează abia azi să vină cu opinia şi constatările sale la acest subiect.

Amintim că Corpul de Control al Prim-ministrului a inițiat în colaborare cu Poliția o serie de verificări la ANSA și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară care este laboratorul specializat de verificare inclusiv a peștelui. 

Peştele cu paraziţi a ajuns în grădiniţe

În rezultatul acestor verificări s-a descoperit că în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de pește cu paraziți.

"În contradicție cu prevederile legale laboratorul nu informa ANSA despre neregulile depistate, astfel încît toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră", potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. 

Din informațiile Corpului de control, de regulă, e vorba de pește ieftin, loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din Horeca, și instituții publice ca grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe.

Procedura prevede că în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor.

Advertisement

Angajații laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decît atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA, susţine Guvernul.

După efectuarea analizelor datele trebuiau să fie accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ și nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă de fapt, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA.

Anchetă de serviciu şi penală

Premierul Maia Sandu a cerut de la ANSA inițierea unei anchete de seviciu și suspendarea responsabililor din Agenție și a managementului laboratorului. Totodată a solicitat ca ministerele Educației, Justiției și Sănătății să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă la loturile de pește achiziționate.

Ministerul Educației să emită recomandări comitetelor de părinți, administrațiilor școlilor și inspecției școlare să verifice calitatea și condițiile de păstrare a peștelui în cantine și bucătării.

"Poliția și angajații ANSA care mai au un pic de responsabilitate în fața cetățenilor acestei țări să efectueze controale în piețe și locuri de vînzare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui neconform. Solicit lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice ca aceste companii să nu mai poată livra produse instituțiilor publice", a declarat ieri premierul Maia Sandu.

Totodată şefa Executivului a dat indicație Corpului de control să fiu informată săptămânal despre investigația acestui caz.

"Aștept ca procuratura, CNA și judecătorii care vor gestiona acest caz să apere insteresul și sănătatea cetățenilor acestei țări și să aplice pedepse cu toată severitatea", a mai declarat Maia Sandu.

În legătură cu informația privind depistarea în rețeaua de comerț a loturilor de pește neconform, (infestat cu paraziți) şi ANSA anunţă că a demarat pe data de 7 octombrie, o anchetă de serviciu.

Investigațiile întreprinse cuprind structurile de nivel teritorial, central al ANSA şi CRDV, iar informaţai detaliată este pusă la dispoziția colaboratorilor Corpului de Control al Prim-Ministrului, Poliției și Procuraturii.

De notat că nu doar pe cazul peştelui se atestă întârzieri ale rezultatelor verificărilor de laborator.

De exemplu nici ANSA şi nici CRDV nu au prezentat informaţii despre rezultatele verificării calităţii cărnii şi produselor de carne la un mare producător, în urma descinderilor poliţiei de acum două săptămâni.Oportunitati