Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 7 – 12 octombrie 2019

shadow
Duminică, 13.10.2019 01:20   1095
VIDEO Mold-Street.com: magazinele duty-free. Orange Moldova și Moldcell vs. Interdnestrcom. Când vom beneficia de tehnologia 5G? Criza de pe piața de asigurări se extinde.

VIDEO Mold-Street.com. Promisiunile de a închide magazinele duty-free au fost dure și repetative, însă – spre bucuria celor care traversează hotarul Republicii Moldova și profunda nemulțumire a Curții de Conturi – aceste unități comerciale vor rămâne active încă o perioadă lungă. Mold-Street.com prezintă un material VIDEO privind magazinele duty-free în Republica Moldova.

***

Orange Moldova și Moldcell se opun intenției Guvernului și ANRCETI de a oferi licență companiei Interdnestrcom. Care sunt condițiile înaintate de Orange Moldova și Moldcell pentru a renunța la licențe în favoarea grupului Sheriff, controlat de milionarul Victor Gușan?

Operatorii de telecomunicații din Moldova susțin că sunt afectați de suprataxarea inechitabilă, ceea ce stopează dezvoltarea rețelelor și implementarea noilor tehnologii informaționale, se arată în Cartea Albă 2019 lansată de Asociația Investitorilor Străini. A se vedea detalii privind taxa pe lux, taxa de portare și altele achitate de companiile și locuitorii din Moldova.

***

Pentru a beneficia de asistență macro-financiară din partea Uniunii Europene, Republica Moldova trebuie realizeze câteva reforme, asumate de fosta guvernare. Care este reforma din Moldova, pe care o așteaptă în mod prioritar Uniunea Europeană?

Comisia Europeană a aprobat plata a 30 de milioane de euro din asistență macro-financiară acordată Republicii Moldova. A se vedea detalii privind condițiile de acordare a următoarelor două tranșe, a căror plată a fost planificată încă în 2018.

***

Banca Mondială și-a menținut prognoza de creștere economică pentru Republica Moldova de 3,4% pentru acest an, 3,6% – pentru 2020 și 3,8% – pentru 2021, potrivit raportului „Migration and Brain Drain”. Care sunt factorii care ar putea permite dezlănțui productivitatea muncii în Moldova?

***

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Misiunea FMI, aflată în Republica Moldova pentru a evalua procesul de planificare bugetară pentru anul 2020 și a discuta perspectivele colaborării în 2020.

Advertisement

Ne așteaptă o nouă majorare de taxe și tarife?

***

Transportatorii de pasageri se revoltă de neexecutarea de către autorități, pe parcursul ultimilor patru ani, a deciziilor definitive ale instanțelor privind ajustarea tarifelor la transportul interurban de pasageri în Republica Moldova. Costul unei călătorii în transport poate crește de 2 ori?

***

În prima jumătate a acestui an stocul investițiilor străine directe a crescut cu peste 7,6% și constituia la finele lunii iunie 2019 circa 4,49 miliarde de dolari. A se vedea detalii privind noii lideri ai investițiilor străine în Moldova.

***

Republica Moldova are cel puțin patru „potențiali campioni ascunși” - companii mici și mijlocii de succes și inovatoare, dar practic necunoscute, se arată într-un studiu publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În ce domenii își desfășoară activitatea „campionii ascunși” din economia Moldovei?

***

Republica Moldova ocupă abia locul 86 în topul celor mai competitive 141 de state din lume, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial. Care sunt capitolele cu scoruri bune pentru economia națională?

***

Statele din CSI, inclusiv Republica Moldova, nu sunt și nu vor fi printre primele care vor adopta și vor dezvolta tehnologia 5G în telefonia mobilă, arată un studiu al Asociației Internaționale GSM. Când va trece Moldova la tehnologia 5G?

***

După ce o comisie guvernamentală a eșuat în a investiga și a face ordine pe piața colectării și exportului de nuci și miez de nucă, a intervenit Comisia economie, buget și finanțe din Parlament. A se vedea detalii privind schemele de pe piața miezului de nucă.

***

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a suspendat licența companiei de asigurări Klassika Asigurări. Asistăm la sfârșitul uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din Moldova?

Comisia Națională a Pieței Financiare a anunțat că, pe lângă Moldova-Astrovaz SA și Klassika Asigurări SA, are în vizor și alte companii cu probleme. A se vedea detalii privind extinderea crizei de pe piața de asigurări.

***

Patru instituții financiare din Republica Moldova sunt incluse în clasamentul celor mai mari bănci comerciale din Europa de Sud-Est, potrivit unui clasament alcătuit de seenews.com. Care sunt cele patru bănci din Moldova, incluse în topul celor mai mari 100 de instituții financiare din regiune?

În calitate de fondator, acționar și partener de dezvoltare, Moldova Agroindbank sprijină strategia de business a Glass Container Company prin finanțare competitivă și susținerea proiectelor de dezvoltare a companiei. A se vedea detalii privind succesul Glass Container Company.

***

La finele săptămânii trecute, în cadrul unei tranzacții înregistrate în afara pieței reglementate, a fost vândut pachetul de 95,95% din acțiunile companiei Tirex Petrol. Cine este noul proprietar al Companiei Tirex Petrol?

***

Portalul de știri Unimedia.info, unul dintre liderii la capitolul mass-media online din Republica Moldova, a fost vândut. Cine este noul proprietar?

***

În toamna anului 1999, pe lângă scandalurile de corupție și contrabandă, a crescut numărul atentatelor la viața unor oameni de afaceri, dar și a unor interlopi din Republica Moldova. Fenomenul se datora reglărilor de conturi, reîmpărțirii sferelor de influență sau preluării unor afaceri. Cum erau preluate afacerile sau eliminați concurenții de pe piață, acum 20 de ani?

***Oportunitati