Cum erau preluate afacerile sau eliminați concurenții de pe piață acum 20 de ani

shadow
Duminică, 13.10.2019 00:33   13001
Acum 20 de ani, în toamna anului 1999, pe lângă scandalurile de corupție și contrabandă, cu implicare unor politicieni, crește numărul atentatelor la viața unor oameni de afaceri, dar și a unor interlopi din Republica Moldova crește brusc. Fenomenul s-a datorat unor reglări de conturi, reîmpărțirii sferelor de infuență, sau dorinței de a prelua afacerile.

Mold-street.com a făcut o selecție a celor mai răsunătoare tentative și atentate din acea perioadă.
 
Afacerea Elat și asasinarea lui Alexei Tendler

Pe 16 septembrie 1999, în fîșia forestieră din sectorul Ciocana, mun. Chișinău (potrivit altor surse în apropiere de satul Colonița), a fost depistat cadavrul lui Alexei Tendler, cu o plagă în cap, produsă în rezultatul împușcăturii dintr-o armă de foc.

Alături era aruncat pistolul său Walther. Potrivit poliției ar fi fost vorba de sinucidere, dar Tendler era stângaci, iar împușcătura a fost făcută în tâmpla dreaptă.

Alexei Tendler era cetățean al Israelului, director al companiei Tandem Aero. El împreună cu Nicolae Andronic (pe atunci vicepremier în Guvernul Ion Sturza și lider al unui partid) și cu afaceristul Leonid Volneanschi au început dezvoltarea centrului comercial Elat. 

Curios este că ulterior Olga Tendler, văduva omului de afaceri l-a dat în judecată pe Nicolae Andronic, pretinzând că acesta l-a șantajat pe soțul ei, care a fost nevoit să-i dea politicianului 150.000 de dolari. Andronic a fost și condamnat la 5 ani închisoare de prima instanță, dar în aprilie 2009 a fost achitat de Curtea de Apel. 

La finele lunii septembrie 1999, sunt asasinați frații Diasemidze, capii „mafiei georgiene” din Moldova. Ulterior, lângă o benzinărie Boiana Grup (controlată de Grigori Karamalak, ce a fugit ulterior din Moldova în Rusia) de pe strada Albișoara a fost asasinat cu o împușcătură în cap, afaceristul Mihail Lopatinschi. 

Peste câteva zile în scara blocului din sectorul Râșcani a fost rănit grav omul de afaceri Oleg Stahnev, ce deținea o rețea de magazine de electrocasnice și haine.

Advertisement

Stahnev în vârstă de 30 de ani a suportat mai multe operații și chiar a început să dea depoziții, dar a fost găsit mort în spital după ce cineva i-a administrat o doză mare de medicamente.

Pe 24 decembrie 1999, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta Plus a fost împușcat în cap în biroul său aflat într-un imobil amplasat peste drum de sediul central al Moldindconbank. Cine este autorul crimei așa-și nu s-a descoperit, chiar dacă investigațiile au fost reluate de câteva ori și au durat aproape 10 ani. Despre amploarea afacerilor administrate de Lapteacru vorbește faptul că în anii 1998-1999, Oferta Plus a avut vânzări anuale de peste 100 de milioane lei.

Unul dintre suspecții principali de omorul lui Vasile Lapteacru a figurat afaceristul Veaceslav Platon. Afacerile lui Lapteacru au fost însă preluate de un alt afacerist controversat, Corneliu Ţurcanu, anchetat în ultimii ani pentru fraude și alte ilegalități, inclusiv și în cadrul fraudei bancare.

Jeka, Zeleionâi și alții

Atentatele continuă și pe parcursul anului 2000. Pe 10 februarie 2000, este împușcat Evghenii Grișcenco, cunoscut mai mult ca autoritatea criminală Jeka.

Peste câteva zile pe 16 februarie 2000 este asasinat cunoscutul hoț în lege Valeri Rotari, alias Zelionâi, proprietarul echipei de fotbal Constructorul. Cu el a murit și unul dintre cei doi paznici.  

Printre versiunile vehiculate atunci se menționa că are loc reîmpărțirea zonelor de influență, iar asasinii erau o echipă de ucigași plătiți. Ulterior s-a vehiculat că chiar că asasinii ar fi fost din sânul poliției, care astfel lichida criminalii.

La doar câteva zile după omorul lui Valeri Rotari, lângă Zolotievca, Anenii Noi a fost depistat un automobil Mercedes cu trei corpuri neînsuflețite, toți fiind omorâți cu arme de foc.

Poliția a anunțat atunci că unul dintre cei trei morți era Rumba, liderul unei grupări criminale din Transnistria, iar altul era cunoscut în lumea criminal după porecla Caplun. Ambii erau suspecți că ar fi fost complici la asasinarea lui Jeka și Zeleionâi.

Pentru asasinarea lui Zelionâi, în octombrie 2002, fostul polițist Iurie Lungu a fost condamnat la 20 de ani închisoare. Împreună cu alți doi interlopi moldoveni, frații Vitalie și Pavel Levința, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlca Petru zis „Micu" - primul „hoț în lege" dovedit în Moldova care, la acea vreme, își lichida rivalii („Zelionîi", „Jeca") și care până nu demult s-a aflat în pușcărie. Iurie Lungu și frații Levința, vor fi eliberați în 2008, înainte de termen, pentru „comportament pozitiv".



Oportunitati