Scheme și dictat pe piața miezului de nucă

shadow
Vineri, 11.10.2019 01:13   3592
După ce o comisie guvernamentală a eșuat în a investiga și a face ordine pe piața colectării și exportului de nuci și miez de nucă, intervine Comisia economie, buget și finanțe din Parlament.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Igor Munteanu a declarat că Comisia economie, buget și finanțe, pe care o conduce, a realizat propria investigație, care a descoperit un șir de grave încălcări a legislației și anume: "acțiuni concertate ale structurilor de stat, scheme frauduloase, falsuri, contrabandă, evaziune fiscală și distrugerea concurenței pe piața exportatorilor de nuci în urma implicării guvernului Filip".

Taxe neoficiale de 10.000 de dolari per camion

Potrivit lui Munteanu, începând cu anul 2016, un grup de exportatori de nuci ar fi constituit un soi de cartel pe piață dictând prețurile de achiziție. În consecință, prețurile au scăzut semnificativ, iar cei mai afectați ar fi fost producătorii, mulți dintre care au renunțat la plantarea de noi livezi de nuci.

Citiți și:

Cât miez de nuci exportă Republica Moldova și ce cotă are firma cuscrului premierului Filip

Cu probleme s-au confruntat și mulți exportatori de nuci și miez de nucă, ei fiind obiectul unor controale și anchete desfășurate de Fisc, Vamă, CNA, poliție etc., care a dus la apariția unor blocaje în export. 

"Atunci când exportatorii de nuci s-au confruntat cu această situație de criză (2017) au apărut imediat ”facilitatorii”, cei care se obligau să rezolve problemele apărute contra unei sume de bani. Astfel, Comisia a primit confirmări despre existența unor persoane și structuri care cereau neoficial 10.000 dolari pentru camion (cu miez de nucă n.r.), cash, sau 0.5 cenți la un kilogram de miez de nucă exportat. Piața a fost lovită cu brutalitate de aceste taxe neoficiale, și de lipsa de previzibilitate pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul miezului de nucă. Prețul de achiziționare a miezului de nucă a căzut de la 120-140 lei pentru un kilogram la 30-50 lei pentru un kilogram. Exporturile au căzut în 2017 cu 35%, față de volumul înregistrat în 2014", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei parlamentare.

Cifre aberante

În comunicatul Comisiei sunt însă vehiculate și cifre departe de realitate. De exemplu: "În 2016, exporturile (de nuci și miez de nucă n.r.) din RM au scăzut abrupt față de 2014/2015 cu cca 35% sau cu 110 mln euro, iar prețurile de achiziție s-au prăbușit cu 50%".

Advertisement

În condițiile în care exporturile anuale de nucă și miez de nucă se ridică la circa 100-120 milioane de dolari, o scădere cu 110 milioane de euro, ar însemna sistarea completă a exporturilor, ceea ce nu s-a întmplat, fapt demonstrat și de statisticile ONU. 

Au găsit și vinovatul

În cadrul conferinței de presă, Igor Munteanu a susținut chiar că în spatele acestei scheme ar sta compania Monicol, care aparține cuscrului fostului premier Pavel Filip și care și-a triplat exporturile într-un singur an, de la 1.200 de tone la 3.800 de tone.

„Analiza pe care noi am făcut-o în cadrul comisiei arată că companiile în fruntea cărora stau rude ale prim-ministrului Filip au avut de câștigat în urma acestei crize din 2016”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit lui, în condițiile în care actualul guvern nu mai restrânge activitatea economică pentru produsul miezului de nucă, exportatorii ar trebui să revină la prețul real al miezului de nuci.

”În aceste condiții, cred că este timpul ca și companiile să facă un pas decisiv și să revină la prețul de achiziție din 2016, dinaintea crizei. Altminteri, am putea considera că aceste companii vor să mențină un preț extrem de mic printr-o înțelegere de cartel, ceea ce ar putea justifica intervenția Consiliului Concurenței pe acest domeniu, pe care noi ar trebui să-l ferim de orice intervenții abuzive. Exportatorii de nuci nu mai au de ce să se teamă și ar trebui să revină la prețurile corecte", a declarat Munteanu.

Totodată el a recomandat exportatorilor de nuci să revină la practica normală de achiziții permise de lege, folosirea unui preț just pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare și lipsă de garanții privind roada din acest an, 2019.

În plus a cerut și tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri ale grupurilor care se ocupau cu impozitarea neoficială, din numele partidului (PD) și a clientelei sale politico-oligarhice.

Fostul premier Pavel Filip a respins toate acuzațiile care i se aduc, calificându-le drept simple speculații.

„A fost creată o comisie la Ministerul agriculturii. N-a găsit nimic, așa că s-a apucat Guvernul de lucru. Pentru că n-au găsit nimic, din nou, investigațiile s-au mutat la Parlament. Şi asta pentru ca deputații să poată declara orice, fără să poarte răspundere. Cu milă am privit acest briefing, ai cărui autori s-au sfiit să-mi pronunțe clar numele, pentru că știu și ei că nu sunt vinovat cu nimic”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de facebook.

Anterior, și prim-ministrul Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.

Aceasta și-a început lucrul în iulie 2019, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic despre ea.

În 2019 prețul a scăzut cu circa 50%

Menționăm că în primul trimestru al acestui an exportul de nuci și alune s-a diminuat cu 28,4%, arată datele statistice Băncii Naționale a Moldovei.

O explicație a acestei evoluții este scăderea semnificativă a prețului de export, declarat în vamă. Astfel dacă în septembrie 2018 prețul unui kilogram de miez de nucă constituia peste 121 de lei, apoi în octombrie-decembrie 2018 - aproximativ 80 de lei, iar în martie 2019 - doar 70,5 lei.

Altfel spus, prețul de export al miezului a scăzut cu aproape 40%. Ținând cont de deprecierea cu peste 5% a leului față de dolar sau euro, apoi prețul mediu s-a diminuat cu aproape 50%.

Prețul nucilor a scăzut chiar mai abrupt: de la 71,6 lei  pentru un kilogram în septembrie 2018, la 44 lei în octombrie, până la doar 14-15 lei în lunile noiembrie 2018 și martie 2019. Anterior exportatorii și producătorii au acuzat Vama că ar crea bariere "artificiale" la bariere la exportul nucilor și derivatele acestora.

Cine deține jumătate din piață

Datele oficiale relevă cel mai mare exportator de nuci și miez de nucă, care a ajuns să dețină aproape jumătate din piață (circa 46%) este firma Maestro Nut SRL, cu venituri anuale de circa jumătate de miliard de lei și care este deținută prin intermediul a două companii, de omul de afaceri Rahmo Terek. Acesta a fost acuzat în repetate rânduri de comiterea unor ilegalități.

Compania Maestro Nut este urmată la mare distanță de companiile Prometeu ST SA (Tudor Slănină) - cu 14% și Monicol SRL (deținută de Dumitru Vicol, cuscrul fostului premier Pavel Filip) - cu 12%. 

Directorul companiei Monicol a declarat anterior că, în activitatea sa, nu a avut nicio tangență cu Pavel Filip și cu Partidul Democrat. Totodată mai multe asociații de business au criticat atacurile la adresa acestuia.

 Oportunitati