UE a aprobat plata primei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară

shadow
Joi, 10.10.2019 08:38   634
Comisia Europeană a aprobat astăzi plata de 30 de milioane de euro din asistență macro-financiară acordată Republicii Moldova. Aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macro-financiară (MFA) către Moldova, care a fost adoptat în septembrie 2017.

Prima tranșă de 30 de milioane de euro va fi constituită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro - împrumut.

„Această plată este o expresie a sprijinului pentru punerea în aplicare a reformelor- cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Moldova. Comisia Europeană este pregătită să continue să lucreze strâns cu autoritățile moldovenești pentru a contribui la realizarea unui proiect amplu și a unui set ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creștere și investiții în beneficiul oamenilor din Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, fiscalitate și vamă.

Plățile vin cu o serie de condiții precum respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului. De asemenea ele sunt condiționate de un progres bun cu programul Fondului Monetar Internațional.

Advertisement

În iunie 2018, în urma evaluării conform căreia condițiile politice nu au fost îndeplinite, lansarea primei tranșe a programului a fost pusă în așteptare. Această evaluare s-a bazat, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor locale la Chișinău.

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autoritățile moldovene s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reformă structurală pentru a consolida independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că au fost îndeplinite condițiile prealabile politice pentru a acordarea primei tranșe a programului MFA.

În prezent, Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, astfel cum sunt prevăzute în Memorandumul de înțelegere, pentru eliberarea primei plăți.

Aceasta include măsuri luate pentru combaterea corupției și spălării banilor, pentru a favoriza o mai mare transparență în gestionarea finanțelor publice, pentru a moderniza administrația publică a țării, pentru a promova reformele în curs ale sectoarelor energetice și financiare și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri. FMI a finalizat recent a patra și a cincea revizuire a programului său cu Moldova. Aceste decizii au deschis calea către reluarea plății ajutorului.

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape și să evalueze îndeplinirea angajamentelor de politică specifice și a precondițiilor politice înainte de a doua și a treia tranșă a acestui program MAE.Oportunitati