Unde se află Moldova în clasamentul celor mai competitive state ale lumii

shadow
Miercuri, 09.10.2019 22:40   1477
Republica Moldova ocupă abia locul 86 în topul celor mai competitive 141 de state din lume, în timp ce liderii mondiali sunt Singapore, SUA și Hong Kong, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF).

Scorul general obținut de Republica Moldova de 56,7, în creștere cu 1,2 puncte, comparativ cu situația din 2018. 

Scorul Moldovei

Înaintea țării noastre se află Estonia (31), Slovacia (42), Rusia (43), România (51), Azerbaijan (58), Armenia (69), Georgia (74), Albania (81) și Ucraina (85). În schimb Republica Moldova devansează țări precum Tunisia (87), Bosnia și Herțegovina (92) sau Iran (99).

Potrivit autorilor raportului, Republica Moldova are scoruri foarte mici la indicatorii privind: mărimea pieței - locul 127 în lume (36,1 puncte), sistemul financiar - locul 124 (46,8 puncte) și capacitatea inovațională - locul 109 (cu doar 29,9 de puncte).

În schimb, Moldova se clasează cel mai bine la capitolul adoptarea ICT (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor), unde ocupă locul 48 în lume (66,8 puncte), piața forței de muncă (locul 56, cu 61,9 puncte) și dinamismul afacerilor (locul 68, cu 60,1 puncte).

Advertisement

Cine sunt liderii

În ediția din acest an, războaiele comerciale demarate de președintele Donald Trump au făcut ca Statele Unite ale Americii să piardă poziția de campion al lumii în termeni de competitivitate.

Cu un scor de 83,7 puncte, SUA se situează pe poziția a doua, fiind devansate de Singapore, care a obținut un scor de 84,8 puncte. Hong Kong a urcat patru poziții și se situează pe locul al treilea cu un scor de 83,1 puncte. WEF subliniază însă că datele pentru raportul din acest an au fost strânse înainte de protestele care destabilizează de mai multe săptămâni fosta colonie britanică.

Urmează în ordine, Olanda, Elveția, Japonia, Germania, Suedia, Marea Britanie și Danemarca. La polul opus, pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Republica Democrată Congo, Yemen și Ciad.

"Una din principalele îngrijorări în prezent este capacitatea redusă a guvernelor și băncilor centrale de a utiliza politica monetară pentru a stimula creșterea economică. Acest lucru face și mai importantă adoptarea de politici destinate creșterii competitivității pentru a stimula productivitatea, a încuraja mobilitatea socială și a reduce inegalitatea veniturilor", a declarat Saadia Zahidi, autorul raportului și membru în boardul WEF.

Forumul Economic Mondial (WEF), care reunește în fiecare an în stațiunea elvețiană Davos elita politică și economică a lumii, publică începând din 1979 un clasament al celor mai competitive națiuni ale lumii în termeni de productivitate și creștere pe termen lung.

Raportul măsoară competitivitatea pe o scară de la zero la 100 pe baza unor indicatori precum infrastructura, sănătatea, piața muncii, sistemul financiar, calitatea instituțiilor publice și deschiderea economică.



Oportunitati