BERD a descoperit patru „campioni ascunși” ai economiei Moldovei

shadow
Miercuri, 09.10.2019 07:42   2417
Republica Moldova are cel puțin patru „potențiali campioni ascunși” - companii mici și mijlocii de succes și inovatoare, dar practic necunoscute, se arată într-un studiu publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Raportul se bazează pe cercetări de teren în anii 2018 și 2019, realizate de IEDC-Bled School of Management din Slovenia în 22 de țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE).

Cine sunt „campionii ascunși”

Acesta oferă informații despre un total de 145 de companii, dintre care 105 sunt considerate „campioane ascunse” și 40 dintre care sunt considerate „potențiali campioni ascunși”.

Cel mai mare număr de „campioni ascunși” a fost identificat în Polonia (11), urmat de Belarus (10), Serbia (10) și Slovenia (10).

Cel mai mare număr de „potențiali campioni ascunși” a fost identificat în Moldova, Albania și Estonia - câte 4.

Din totalul de 105 „campioni ascunși”, comparativ cu un sondaj anterior realizat în 2011, 45 de companii sunt „bătrâni campioni ascunși”, iar 60 sunt „noi”. Din 40 de „potențiali campioni ascunși”, șapte sunt „bătrâni” și 33 sunt „noi”.

Cel mai mare număr de „noi campioni ascunși” a fost identificat în Serbia și Lituania, urmat de Letonia și Polonia. Cel mai mare număr de „noi potențiali campioni ascunși” a fost identificat în Albania și Moldova.

Advertisement

Companii cu cifră de afaceri de până la un miliard de dolari

Studiul constată că o mare parte a acestor așa-numiți „campioni ascunși” activează în industria prelucrătoare.

"Acest lucru indică poziționarea de succes a acestora ca furnizori de clustere industriale mai mari, care a fost susținută de patrimoniul puternic al regiunii în acest sector", potrivit BERD, care a finanțat studiul.

Conceptul de „campioni ascunși” descrie companiile care sunt printre cele mai bune din lume în ceea ce privește cota de piață în nișa respectivă sau printre primele două dintr-o regiune. Veniturile lor nu depășesc un miliard de dolari și tind să nu fie deloc cunoscuți sau cunoscuți de publicul larg.

Companiile operează mai ales pe piața business-to-business și sunt foarte competitive și rezistente, chiar și în condiții dificile.

Autorii nu dau nume de companii, dar indică sectoarele unde activează. Astfel din cei patru „potențiali campioni ascunși”, doi sunt din sectorul manufacturing, adică producție și câte unul din domeniul informații și comunicații și activități profesionale, științifice și tehnice.

„Aceste companii puțin cunoscute sunt adevărata poveste din spatele cifrelor seci de creștere a PIB. Acest raport aduce lumină asupra dinamismului companiilor private din regiunea CESEE" a declarat Mattia Romani, director general Economie, Politici și Guvernanță de la BERD.

Charlotte Ruhe, director general al BERD pentru Europa Centrală și de Sud-Est, a adăugat că în urma acestui studiu investitorii care caută parteneri puternici pentru a-și extinde operațiunile cu succes ar putea dori să verifice mai larg companiile din raport sau din regiune. "BERD este pregătită să sprijine financiar astfel de proiecte, precum și să promoveze îmbunătățiri în mediul de afaceri de care au nevoie întreprinderile de succes”, a afirmat Charlotte Ruhe.

Campioni potențiali ascunși în țările 2018-2019Oportunitati