Moștenire de la Guvernul Filip: Costul unei călătorii în transport poate crește de 2 ori

shadow
Miercuri, 09.10.2019 06:26   2468
Transportatorii de pasageri din Republica Moldova se arată revoltați de faptul că autoritățile de patru ani nu execută deciziile definitive ale instanțelor și nu își îndeplinesc angajamentele de a ajusta tarifele la transportul interurban de pasageri.

În consecință Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA)  anunță grevă pentru 9 octombrie, așa încât miercuri vor fi suspendate circa 586 de curse de pe traseele naționale și 124 de rute regulate. O parte din unitățile de transport vor participa la un protest în Piața Marii Adunări Naționale, iar alte autovehicule vor staționa în sate și centre raionale. 

Moștenire de la Guvernul Filip

Acțiunile de protest ale transportatorlor au început încă în iunie 2019, imediat ce s-a schimbat puterea. Adică după plecarea Guvernului Filip, care a amânat în decurs de trei ani adoptarea unei decizii de ajustare a tarifelor la transportul de pasageri. 

Or, tariful actual pentru o călătorie în transportul interurban este de 48 de bani pe kilometru și este în vigoare încă de pe 1 noiembrie 2013, iar el nu acoperă deja de 5-6 ani costurile de transport.

Transportatorii cer executarea deciziilor mai vechi ale instanțelor de judecată, dar și a angajamentelor asumate de fostele Guverne privind ajustarea tarifelor. Totodată ei susțin că tărăgănarea ajustării tarifelor duce la distrugerea ramurii, care și așa se confruntă cu un deficit acut de cadre: de la șoferi, la dispeceri, mecanici etc.

Amânarea ajustării tarifelor de către autorități i-a forțat pe transportatori să înăsprească cerințele și să ceară de exemplu o majoare de aproape două ori a tarifului pentru o călătorie în transportul interurban: de la 48 de bani pe kilometru la 92 de bani pe kilometru.

Advertisement

Soluțiile și promisiunile noului Guvern 

Ministerului Economiei și Infrastructurii anunță printr-un comunicat de presă că Guvernul dezaprobă decizia transportatorilor de a suspenda 600 de curse, blocând astfel circulația cetățenilor.

"Pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiționalități, putem vorbi despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor", susține MEI.

Potrivit MEI, transportatorii doresc majorarea imediată a tarifului de la 48 de bănuți până la 92 de bănuți per km, fără ca să ia în calcul impactului negativ asupra cetățenilor.

"La moment se lucrează asupra unui proiect de lege de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care a fost prezentat Consiliului consultativ pe domeniul transporturilor rutiere, din care fac parte toate Asociațiile patronale de profil... Proiectul va fi supus consultărilor publice, astfel permițând tuturor să se expună asupra calității și modalității de deservire a serviciilor rutiere din țara noastră", se mai arată într-un comunicat de presă al MEI.

Autoritățile nu execută deciziile instanțelor

Aminitim că fostul Minister al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), împuternicirile căruia au fost preluate de Ministerul Economiei, a fost obligat prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău din 24 decembrie 2012, menținută pe 8 august 2013 de Curtea Supremă de Justiție, să majoreze tariful până la 58 de bani pentru kilometru.

Or, în conformitate cu o tranzacție de determinare a modalității de executare a hotărârii instanței, ministerul a decis să majoreze treptat prețul călătoriei, cu 10 bani (de la 38 la 48 de bani - din 1 noiembrie 2013) și cu încă 10 bani - până la 58 de bani pentru un kilometru de la 1 aprilie 2015.

Ultima nu a fost executată de minister. Pe parcursul anilor, transportatorii de câteva ori au solicitat ajustarea tarifelor, dar autoritățile au refuzat invocând diferite tertipuri, inclusiv și pentru că se apropie alegerile, așa cum s-a întâmplat în 2014 și în 2018.

O soluție alternativă ar fi adoptarea unui plan pe termen mediu de liberalizare a tarifelor la transportul auto de călători, practică aplicată în majoritatea țărilor UE.

Această abordare va permite impulsionarea concurenței loiale în ramura transporturilor, dar și creșterea calității serviciilor prestate prin achiziția de noi mijloace și modernizarea întreprinderilor, susțineau un an în urmă Patronatele.Oportunitati