Ne așteaptă o nouă majorare de taxe și tarife?

shadow
Marţi, 08.10.2019 17:14   1205
Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Misiunea FMI, în frunte cu Ruben Atoyan, aflată în Republica Moldova pentru a evalua procesul de planificare bugetară pentru anul 2020 și a discuta perspectivele colaborării după finalizarea programului actual, după martie 2020.

Șeful statului a reiterat iarăși poziția sa fermă "de a nu admite majorări de impozite și tarife", sugerând că ar exista astfel de intenții. 

În opinia sa "aceste acțiuni descurajează creșterea economică, contribuie la exodul populației din țară și nu aduc efectele pozitive scontate".

Revizuirea programului cu FMI

Totodată, Igor Dodon a reiterat și rezervele față de unele măsuri cu caracter fiscal promovate în cadrul programului existent.

"În special, este vorba de modificările legislației fiscale în privința sectorului HORECA, care în opinia noastră pot afecta perspectivele de dezvoltare a unei ramuri strategice pentru Republica Moldova - turismul. Suntem de opinia că măsurile adoptate în acest sens trebuie revăzute fără a afecta relațiile cu FMI, guvernul și echipa urmînd să discute acest subiect în continuare. Totodată, în scurt timp va fi lansat un set de inițiative menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector important", a specificat Igor Dodon.

Advertisement

Cu toate acestea șeful statului a reiterat disponibilitatea conducerii țării de a continua colaborarea cu FMI după expirarea programului actual, în cazul agreării unor condiții menite să asigure o dezvoltare economică robustă, sporirea nivelului de protecție socială a populației și consolidarea reală a sistemului finanțelor publice.

"Republica Moldova are nevoie de suport financiar din partea partenerilor tradiționali", a menționat șeful statului.

În context, Președintele țării a informat membrii echipei FMI despre intenția de a lansa, în următoarea perioadă, un pachet de măsuri cu caracter economic, menite să contribuie la creșterea economică a țării.

De asemenea, șeful statului a informat echipa FMI și despre proiectele sociale înaintate recent de instituția prezidențială. În special, Igor Dodon a vorbit despre indexarea de două ori pe an a pensiilor, despre asigurarea unei perioade garantate de primire a pensiei și despre extinderea numărului beneficiarilor de ajutor în perioada rece a anului.

Nu este clar care a fost opinia reprezentanților FMI privind aceste inițiative.

Menționăm că o echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se află în vizită de lucru la Chișinău în perioada 2 – 8 octombrie. Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale, inclusiv în contextul Bugetului de stat pentru 2020.

La începutul acestei luni Fondul a decis să pună la dispoziția autorităților Republicii Moldova circa 46,1 milioane de dolari (33,6 milioane de DST, drepturi speciale de tragere). Consiliul a aprobat, de asemenea, cererea Moldovei de extindere a aranjamentelor până pe 20 martie 2020 și refacerea accesului, pentru a permite finalizarea cu succes a programului.Oportunitati