Compania Tirex Petrol are un nou proprietar

shadow
Luni, 07.10.2019 11:20   5312
La finele săptămânii trecute în cadrul unei tranzacții înregistrate în afara pieței reglementate sau MTF a fost vândut pachetul majoritar de 95,95% din acțiunile companiei Tirex Petrol.

Pachetul de acțiuni, deținut de firma Mabanaft-Moldova GmbH, a fost vândut la un preț de 197,7 milioane de lei, sau circa 10 milioane de euro.

Cine sunt potențialii noi proprietari

Asta în condițiile în care compania Tirex Petrol deține active de circa jumătate de miliard de lei, iar cifra de afaceri anuală se ridică la un miliard de lei.

Citiți și:

Una dintre cele mai mari companii petroliere din Moldova este de vânzare

Cine a cumpărat nu se anunță, dar anterior de cumpărarea Tirex Petrol se arăta interesată Estcon Construct SRL. Acum aceasta are un capital social de 33 de milioane lei, iar asociați sunt Tatiana Ignat cu 24,24% și Truck Petrol SRL - cu 75,76%.

La Truck Petrol SRL unic asociat apare Alec Ignat, care este administrator al Estcon Construct SRL.

Alexandru Andronic, directorul Tirex-Petrol a declarat pentru Mold-street.com că nu știe și nu poate comenta nimic. Am încercat să luăm legătura și cu Alec Ignat, dar am rămas doar cu promisiunea că acesta ne va suna.

Advertisement

Concentrare pe o piață de 16 miliarde de lei

Amintim că în februarie 2019, Consiliul Concurenței a autorizat preluarea companiei Tirex Petrol de către Estcon Construct.

Plenul Consiliului a decis atunci că operațiunea de concentrare economică, ce urmează a se realiza, este compatibilă cu mediul concurențial, ambele companii fiind active pe piața comerțului cu produse petroliere.

Potrivit Consiliului Concurenței operațiunea notificată întrunește condiția pragurilor valorice prevăzute de art. 22 alin. (1) din Legea concurenței.

Din decizia autorității rezultă că părțile au negociat deja prețul de vânzare (nedezvăluit, dar care trece de câteva sute de milioane lei) și au semnat în acest sens și un precontract.

Finalizarea operațiunii este condiționată însă de încheierea procesului de negocieri conform precontractului încheiat între părți, ... cât și de îndeplinirea condițiilor de „due - dilligence” a tranzacției, urmate de semnarea cu acordul părților a contractului de vânzare-cumpărare".

Cifre de afaceri și concurenți

Compania Tirex-Petrol SA, este unul dintre cei mai mari operatori de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova și deținea o rețea de 76 de beniznării, a patra ca mărime de pe piață

În 2017 compania a avut o cifră de afaceri de 978 milioane lei, fiind depășită la acest capitol de Lukoil Moldova (4,2 miliarde lei), Rompetrol Moldova (circa trei miliarde de lei), Petrom Moldova (2,15 miliarde lei) și Avante (1,02 miliarde lei).

Tirex Petrol era urmată la mică distanță de Datario SRL cu o cifră de afaceri de 938 milioane lei, Bemol Retail - cu 816 milioane lei și Vero-Nadina - cu aproape 710 milioane lei.

Proprietari din Occident cu conexiuni în Moldova

Acționarul majoritar al Tirex Petrol, compania elvețiană Mabanaft-Moldova GmbH (deține o cotă de aproape 96%) are în calitate de fondatori pe Mabanaft GmbH & Co. KG - divizia de trading a grupului Marquard & Bahls AG din Germania; BMP Trading GmbH din Germania; Natalia Cecetova, fiica milionarului moldovean Nicolae Ciornîi dar și milionarul Semion Bloch, fost partener de afaceri cu miliardarul rus Roman Abramovici.Oportunitati