Taxa pe lux, taxa de portare şi altele achitate de companiile şi locuitorii din Moldova

shadow
Duminică, 06.10.2019 09:40   2289
Operatorii de telecomunicații din Moldova susțin că sunt afectați de suprataxarea inechitabilă, ceea ce stopează dezvoltarea rețelelor și implementarea noilor tehnologii informaționale, se arată în Cartea Albă 2019 lansată de Asociația Investitorilor Străini (FIA)..

Una dintre aceste taxe achitate de sectorul de telecomunicații, este așa-zisa taxă de lux de 2,5%, achitată de toți consumatorii care utilizează serviciile de telefonie mobilă și care potrivit operatorilor este un anacronism și ar trebui să fie anulată imediat, dar dacă nu e posibil de redus treptat.

Unde ajung 90 de milioane lei achitaţi de toţi abonaţii la telefonia mobilă 

Ea a fost introdusă acum 20 de ani, când încă puţine persoane utilizau serviciile de telefonie mobilă şi un telefon mobil era considerat obiect de lux.

Astfel Legea nr. 827 din 18.02.2000 cu privire la Fondul Republican de Susţinere a Populaţiei în care se prevede că operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să transfere lunar în acest Fond, 2,5% din venitul brut obţinut din vânzările aferente acestor servicii.

Citiți și:

„Taxă pe lux” achitată de majoritatea locuitorilor din Moldova nu va fi anulată

Anual din contul acestei taxe în Fond se acumulează peste 90 de milioane lei, care însă nu totdeauna sunt cheltuiţi conform destinaţiei, adică pentru susţinearea păturilor vulnerabile.

"Această suprataxă aplicată operatorilor de comunicaţii mobile este discriminatorie şi inechitabilă, limitând (în loc să stimuleze) investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice bazate pe cele mai avansate tehnologii, considerate un factor-cheie în dezvoltarea economiei în general şi realizarea progresului social", a declarat Sergiu Postică, director Strategie, Dezvoltare şi Afaceri Regulatorii la Orange Moldova.

Advertisement

În acest sens companiile deja de mai mulţi ani cer eliminarea acestei taxe achitate de majoritatea locuitorilor Moldovei. Subiectul a fost pus în discuţii de mai multe ori cu autorităţile, dar deocamdată fără rezultat.

O taxă care ajunge pe contul unei firme cu beneficiari necunoscuţi

O altă taxă considerată excesivă de operatorii de telecomunicaţii este cea de portare. Conform Condiţiilor tehnice şi comerciale de implementare şi realizare a portabilităţii numerelor, aprobate de ANRCETI în anul 2013, toţi furnizorii de servicii de telefonie din Moldova sunt obligaţi să achite o taxă de 0,0308 euro/lună pe număr telefonic atribuit prin licență furnizorului.

Taxa respectivă se achită firmei NP Base SRL, create în 2012 de câştigătorul concursului pentru furnizarea şi administrarea bazei de date centralizate pentru realizarea portabilităţii numerelor.

În condiţiile în care operatorii dețin în total circa 8 milioane de numere, ei plătesc aproximativ trei milioane euro anual, se arată în Cartea Albă.

Datorită deprecierii puternice a valutei naţionale pe parcursul anilor 2014-2019, echivalentul în lei a plăţilor anuale achitate firmei NP Base” a crescut cu peste 40%, în timp ce venitul anual al operatorilor a scăzut cu 352 milioane lei (-6%).

Firma NP Base SRL a fost fondată în 2012 de compania Mediafon UAB (SA) din Lituania. În prezent asociați la NP Base sunt Mediafon UAB cu 37% (face parte din MG BALTIC group, controlat de milionarul lituanian Darius Moskus) și  Mediafon Services (CY) LTD  din Cipru - cu 63%, care anterior se numea Naraynna Services Limited.

"Aceste plăţi exagerate duc la creșterea considerabilă a tarifelor cu amănuntul aplicate utilizatorilor finali", a afirmat managerul de la Orange Moldova. Pentru a reduce valoarea plăților relevante, operatorii de pe piaţa de telecomunicaţii propun reducerea taxei pentru acoperirea cheltuielilor operaționale ale firmei NP Base până la un nivel rezonabil.

Totodată ei mai cer "introducerea posibilităţii de atribuire prin licenţă și returnare a unor blocuri de numere mobile mai mici de 10 mii de numere; excluderea de sub incidenţa acestei taxe a numerelor alocate pentru serviciile de date mobile în banda largă (Internet), care nu fac obiectul portărilor şi aplicarea non-discriminatorie a taxei pentru toate numerele telefonice geografice deţinute de operatorul istoric Moldtelecom, fără vreo excepţie".

O altă taxă invocată de operatori este cea privind drepturile de autor şi drepturile conexe. Potrivit lor majoritatea sumelor colectate de organizațiile de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi drepturilor conexe (OGC) sunt reţinute de OGC, dar nu distribuite autorilor.

Industria telecom are o contribuție de circa 3,4% din PIB în 2018, iar operatorii se numără printre cei mai mari contribuabili și angajatori în Moldova, și care investesc continuu în modernizarea infrastructurii lor, promovând inovațiile și asigurând progresul tehnologic. Oportunitati