Reforma din Moldova pe care o așteaptă cu nerăbdare Uniunea Europeană

shadow
Marţi, 08.10.2019 06:58   3236
Ca să beneficieze în acest an din asistența macro-financiară promisă de Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să ducă la capăt câteva reforme asumate încă de fosta guvernare. Acest lucru însă este problematic, în condițiile în care sunt întârzieri majore.

Cel puțin așa rezultă din comunicatul de presă emis de Comisia Europeană după vizita pe 3 octombrie, la Chișinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate/Vice-Președintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

UE așteaptă cu nerăbdare finalizarea procesului de separare în energie

„Până în prezent, UE a reluat deja plățile de sprijin bugetar, a semnat mai multe acorduri de finanțare, a mobilizat expertiza la nivel înalt pentru guvern și intenționează să elibereze prima tranșă de asistență macrofinanciară în săptămânile următoare”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, discuțiile la Chișinău s-au axat pe reforme în domeniile cele mai importante, „în special pe necesitatea unei reforme cuprinzătoare a sistemului judiciar și a serviciului de urmărire penală”.

„În ceea ce privește reforma sectorului energetic, UE așteaptă cu nerăbdare finalizarea de către Republica Moldova a procesului de separare (“unbundling”) până la sfârșitul acestui an”, scrie în comunicatul ANRE.

E vorba despre separarea activităților din sectorul gazier. Cel puțin așa prevede Acțiunea 25 din Memorandumul de înțelegere, semnat pe 23 noiembrie 2017 de comisarul UE Pierre Moscovici, Ministrul Finanțelor Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea, în baza căruia Moldova trebuie să primească asistența macro-financiară. 

Acțiunea 25 Progrese substanțiale vor fi realizate prin punerea în aplicare a planului de acțiune, elaborat cu sprijinul Secretariatului Comunității Energiei și a partenerilor internaționali, pentru separarea juridică și funcțională a celor trei operatori de sistem din sectorul gazelor naturale, în conformitate cu termenii și condițiile stipulate în Legea nr.108 din 27 mai 2016 privind gazele naturale. Acest lucru va atrage după sine realizarea unei separări legale și funcționale depline a Moldovatransgaz și ChișinăuGaz de la Moldovagaz, precum și o îmbunătățire a guvernanței corporative a MTG, CG și VestMoldTransgaz, având în vedere derogările acordate de către Consiliul ministerial al Comunității energetice pentru separare, până la 1 ianuarie 2020.

Or, dacă în domeniul producerii, transportului, distribuției și furnizării energiei electrice acest proces a fost practic realizat, în domeniul gazier sunt întârzieri majore și este practic imposibil ca acest obiectiv să fie îndeplinit până la finele anului 2019.

Blocaj la Tiraspoltransgaz din cauza datoriilor uriașe

Acest proces presupune asigurarea independenței operatorilor sistemelor de transport (întreprinderile dependente ale Moldovagaz - Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz), dar și separarea activității de furnizare a gazelor naturale de cea de transport (în cazul Tiraspoltransgaz).

Advertisement

Pentru a implementa aceste cerințe ale Legii cu privire la gazele naturale din 2016, pe 26 decembrie 2018, Consiliul de Observatori al Moldovagaz a aprobat Planul privind asigurarea independenței operatorilor de transport gaze - Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz.

„Cu toate acestea, în procesul de realizare a acestui plan, Moldovagaz s-a confruntat cu o serie de probleme cu privire la statutul juridic al rețelelor de transport – datoriile mari ale Tiraspoltransgaz pentru gazele consumate și o serie de alte probleme, ale căror soluționare este în afara competenței SA Moldovagaz”, explică Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

Potrivit lui Ceban, întreprinderea a solicitat asistență autorităților statului și Comunității Energetice în rezolvarea dificultăților apărute cu scopul implementării în continuare a măsurilor de asigurare a independenței operatorilor sistemului de transport gaze din cadrul Moldovagaz.

Un nou plan de separare a Moldovagaz

Pe 7 octombrie 2019, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat și prezidat cea de-a doua ședință de lucru privind planul de separare a operatorului sistemului de transport (OST) al gazelor Moldovatransgaz, la care au participat reprezentanții ANRE, Secretariatului Comunității Energetice, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Moldovagaz, Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz.

Principalul subiect de discuții a fost avansarea în procesul de elaborare a proiectului Planului de separare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale.

Sursa: moldovagaz.md

Astfel, reprezentanții Moldovagaz au informat că proiectul planului care a fost elaborat și propus de către Secretariatul Comunității Energetice a fost luat ca bază și ajustat condițiilor specifice din Republica Moldova. În acest context, reprezentanții Moldovagaz au menționat trei domenii cu subiecte, la care în perioada următoare trebuie să fie identificate soluții.

„Acestea țin de necesitatea ajustării legislației primare și secundare; de drepturile de proprietate asupra activelor de transport ale Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz și chestiuni legate de independența OST, a personalului în raport cu întreprinderea-mamă și alte întreprinderi create de aceasta”, potrivit unui comunicat de presă al ANRE.

Reprezentanții Secretariatul Comunității Energetice au apreciat acțiunile ce sunt întreprinse în vederea elaborării Planului de separare, însă au subliniat că în paralel cu acest proces trebuie să fie întreprinse și măsuri de implementare a prevederilor legale.

În cadrul reuniunii, s-a decis și crearea unui grup de lucru mixt la nivel de experți din toate structurile implicate care, până la sfârșitul lunii octombrie 2019, să elaboreze și să prezinte o viziune coordonată a Planului cu măsuri și termene concrete pentru implementarea separării OST.

Termenul de implementare ar trebui extins

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a declarat pentru Mold-Street.com că planul propus urmează a fi aprobat de ANRE, dar și de acționarii Moldovagaz, adică de Gazprom și Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Consiliului de Observatori. Totodată el susține că măsurile preconizate ar trebui sincronizate. 

Ţinând cont de faptul că până la finele anului au rămas mai puțin de trei luni și de complexitatea problemelor ce necesită o soluție, este puțin probabil ca procesul să fie finalizat în termen.

„Considerăm că ar fi necesar de a extinde termenul prevăzut în lege, referitor la implementarea prevederilor Pachetului III Energetic”, a precizat Vadim Ceban. Totodată, șeful Moldovagaz susține că situația din Moldova este una specifică și Comunitatea Energetică nu s-a mai confruntat cu astfel de experiențe.

Amintim că Republica Moldova s-a angajat, încă în octombrie 2011, să implementeze al Treilea Pachet Energetic al UE, cel târziu până în ianuarie 2015, dar apoi a negociat o amânare până în anul 2020. La acel moment se considera că țara noastră are timp berechet pentru a îndeplini aceste angajamente.

Acest pachet prevede separarea producerii de gaz de transportul, distribuția și stocarea acestuia. Astfel, distribuția va putea fi făcută de o companie independentă de cea producătoare. La fel și transportul. 

Gazprom și conducerea Rusiei susțineau anterior că al Treilea Pachet Energetic este îndreptat anume contra furnizorului rus de gaze. 

Mai adăugăm că procesul respectiv de separare este dificil de realizat, în condițiile în care țara noastră este dependentă de o singură sursă de gaze, dar și a riscului de a rămâne fără gaze din ianuarie 2020, ca urmare a disputelor dintre Gazprom și Naftogaz din Ucraina privind tranzitul de gaze spre alte state, inclusiv Republica Moldova. 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati